Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σε ετοιμότητα για δράσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ημερήσια Διαταγή για τη μέρα, σήμερα, των Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, αναφερόμενος και στους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ακόμα πιο ενεργό ρόλο που θέλει να παίξει εκεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Ειδικότερα μίλησε για περίοδο «μεγάλων αμφισβητήσεων και απρόβλεπτων ανατροπών στην περιοχή μας και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Θύμισε τη ρήση «Αν θες την ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» και παρέπεμψε σε έναν άξονα ανάπτυξης δυνάμεων και δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι η ασφάλεια του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό, στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι».

Εβαλε ως ζητούμενο την εμπέδωση ενός «αισθήματος ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δρομολογούν «σημαντικές πρωτοβουλίες σε νευραλγικούς τομείς της άμυνας», προσθέτοντας πως «σε πολιτικό επίπεδο υλοποιούμε όλες τις απαραίτητες δράσεις ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στον πυρήνα των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό επίπεδο». Αποφάσεις που απαιτούν και υλοποίηση, εξ ου και η κυβέρνηση θέτει στις διάθεση του ευρωατλαντικού άξονα τις Ενοπλες Δυνάμεις, βάσεις και άλλες στρατιωτικές υποδομές της χώρας, με περιτύλιγμα «τη διατήρηση της Ελλάδας ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», όπως είπε.

Προς «περαιτέρω αναβάθμιση» της «συνεργασίας» με ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, με κατ' αρχήν συμφωνία για ενίσχυση της περιλάλητης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμφανίζεται ολοένα και πιο ταραγμένη και επικίνδυνη από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Ν. Τσούνη στις ΗΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, ναυάρχου J.M. Richardson.

Κατά την επίσκεψή του, ο Α/ΓΕΝ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ναυτικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, R. Spencer, και τον Gr. Kausner, αν. διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency, η υπηρεσία που εισηγήθηκε πρόσφατα και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών «F-16»).

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΝ, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας».

Επίσης, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν τη σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ».

Τέλος, ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία «Lockheed Martin» και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «Ρ-3Β», του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (λειτουργεί ως υπεργολάβος). Στόχος της αναβάθμισης είναι τα αεροσκάφη να αναλάβουν περιπολίες σε εκτεταμένες ζώνες του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, εξυπηρετώντας στόχους του ΝΑΤΟ για μετάδοση σε πραγματικό χρόνο εικόνας σχετικά με το ποιος κινείται στον εν λόγω δίαυλο, όπου παρεμβαίνει με μέσα του και ο ρωσικός Στόλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ