Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ταξική, προς όφελος του κεφαλαίου, η πολιτική της κυβέρνησης

«Υπηρετείτε με την πολιτική σας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, και στην ικανοποίηση αυτών των συμφερόντων θυσιάζετε τις λαϊκές ανάγκες. Δεν υπάρχει σε αυτό δεύτερη κουβέντα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος νωρίτερα είχε εμφανίσει το «κοινωνικό μέρισμα» ως δείγμα της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των «αδυνάτων», ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι όντως είναι ταξική η πολιτική της κυβέρνησης, «αλλά σε βάρος της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων». Εφερε ως παραδείγματα τη νέα μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ, τη νέα μείωση στις συντάξεις και άλλες ρυθμίσεις από τις οποίες προκύπτουν τα πλεονάσματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για αυτήν της την πολιτική η κυβέρνηση έχει και τα εύσημα όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για το από πού προέρχονται τα πλεονάσματα, τόνισε ότι προέρχονται από τον «σφαγιασμό των λαϊκών εισοδημάτων», θέτοντας τα ερωτήματα: «Ποιος πληρώνει τη δημοσιονομική πολιτική; Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι; Για αυτούς η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσφέρουν νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις (...) τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώστε στους λίγους, τους κεφαλαιοκράτες, αυτή είναι η δημοσιονομική σας πολιτική».

Ειδικά για το «κοινωνικό μέρισμα», σημείωσε ότι «κάνετε επί της ουσίας αναδιανομή της φτώχειας. Οι λιγότερο φτωχοί να πληρώσουν για τους εξαθλιωμένους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πάνω από όλα στοχεύετε και στη συνείδηση του λαού. Στη συνείδηση της εργατικής τάξης, να πείσετε να μειώσει τις απαιτήσεις, να ζει και να βολεύεται με τα διάφορα επιδόματα αλληλεγγύης να μην έχει απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Στοχεύετε πάνω από όλα στην ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης και του ίδιου του κινήματος σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθεί, να αναδιοργανωθεί, να οργανώσει την πάλη του για γενικότερες ρήξεις και ανατροπές. Και αυτός είναι ο χαρακτήρας της "δίκαιης ανάπτυξης" που ευαγγελίζεστε. Οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Η ίδια λογική, σημείωσε, υπάρχει και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών, όπως αυτές στη Δυτική Αττική, που οφείλονται, όπως είπε, στην άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, στο ότι η γη είναι ιδιοκτησία, στην έλλειψη οργανωμένου χωροταξικού σχεδίου που στο επίκεντρό του θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του κεφαλαίου η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Οσο για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της εγκληματικής πολιτικής, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι να «αντί να υπάρχει πλήρης αποζημίωση, στο 100% του συνόλου του ζημιών», η κυβέρνηση δίνει πάλι ένα έκτακτο επίδομα.

Αναφερόμενος στη σκανδαλολογία της κυβέρνησης και της ΝΔ, σημείωσε ότι «περισσεύουν τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα». «Η ΝΔ σας κατηγορεί για εξοπλισμούς και μεσάζοντες», αντί να απαντήσει γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες για τις δαπάνες στους εξοπλισμούς, «που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών» και εμπλέκουν το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Εξάλλου, υπογράμμισε, αν η κυβέρνηση ήθελε να καταπολεμήσει τη διαφθορά θα έπαιρνε μέτρα για ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών, για τα διάφορα απόρρητα, την απαγόρευση της λειτουργίας των off shore.

Κατέληξε λέγοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, ότι μπορούν ξαφνικά να καλυτερεύσουν τα πράγματα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. «Βγάζετε φλας αριστερά και στρίβετε δεξιά», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ