Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Εισοδηματικά κριτήρια και ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν

Μια σειρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις προβλέπονται για τη διανομή του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», ενώ περισσότερες «διευκρινίσεις» αναμένονται με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Για παράδειγμα, μένει να διευκρινιστεί κατά πόσο τα προσδιοριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα, ή εάν υπολογίζονται τα υψηλότερα μεταξύ των τεκμαρτών εισοδημάτων, όπως αυτά υπολογίζονται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και των πραγματικών εισοδημάτων που απέκτησαν οι δικαιούχοι. Θυμίζουμε ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» ξεκινά από τα 5.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, που βέβαια προσαυξάνεται από τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία (ακόμη και για την ενοικιαζόμενη), το ΙΧ κ.ά.

Επιπλέον, από τις διατάξεις για το «μέρισμα» εξαιρούνται ευθύς εξαρχής λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δηλώσει δαπάνες για δασκάλους, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.ά. που επίσης αναμένεται να διευκρινιστούν με υπουργικές ή άλλες αποφάσεις.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία μάλιστα πρέπει να υπάρχουν σωρευτικά. Ειδικότερα:

-- Το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ για ένα μέλος, τα 13.500 ευρώ για το ζευγάρι, 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με 1 ανήλικο παιδί, τα 18.000 ευρώ για 2 παιδιά κ.ο.κ.

-- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος.

-- Το συνολικό ύψος των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος, με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

-- Ο δικαιούχος πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μετά την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλωθούν με τα ποσά του συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ