Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου

Εύσημα στην κυβέρνηση για την υπερπαραγωγή «φαραωνικών» πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της προηγούμενης περιόδου απέδωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, ενώ με βάση αυτές τις «επιδόσεις» εμφανίστηκε βέβαιος για την εκπλήρωση των «δημοσιονομικών δεσμεύσεων» με ορίζοντα το 2060. «Θέλω απλά να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σε δύο συνεχόμενα έτη πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% που σημαίνει ότι συγκλίνουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος», υπογράμμισε αναφορικά με τους αντιλαϊκούς στόχους (3,5% μέχρι και το 2022) και 2,2% κατά μέσο όρο για τα επόμενα 37 χρόνια μέχρι το 2060. Μάλιστα, ο Μ. Σεντένο σε συνέντευξή του στο CNBC, υπογράμμισε ότι αυτό «είναι σίγουρα δύσκολο, επομένως είναι κρίσιμης σημασίας η αντοχή στη διάρκεια των οικονομικών και πολιτικών κύκλων για να καθορισθεί η επιτυχία του προγράμματος».

Οπως ουσιαστικά ομολογείται, οι στόχοι για τα πλεονάσματα θα συνεχίσουν ανεξάρτητα από τη φάση του «οικονομικού κύκλου», δηλαδή είτε σε συνθήκες ανάκαμψης και «ανάπτυξης» είτε και σε συνθήκες υποχώρησης και κατρακύλας του ΑΕΠ. Επιπλέον, σε ανάλογη ρότα με τις πρόσφατες κατευθύνσεις του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ έθεσε ως καθοριστικό παράγοντα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων, ανεξάρτητα από «πολιτικούς κύκλους» με βάση, βέβαια, τη στρατηγική σύμπλευση κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ηπιθανότητα αναβολής ή αθέτησης των δεσμεύσεωνπου έχουν αναληφθεί για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και 2020, πέρα από τηδυσπιστία που θα προκαλέσει στις διεθνείς αγορές, παραπέμπει στις καλένδες και οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων μέσω των περίφημων αντίμετρων».

Σε αυτό το επίπεδο, ο ΣΕΒ εμφανίζεται να «αγωνιά» για τυχόν καθυστερήσεις σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατακρεούργηση των συντάξεων, καθώς αυτό θα επέφερε καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του αναγκαίου «δημοσιονομικού χώρου» για τα «αντίμετρα» δηλαδή για τις (επίσης) συμφωνημένες παρεμβάσεις, που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, με προϋπόθεση βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα και τα «πλεονάσματα». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «μια τέτοια προοπτική επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο το σενάριο "χαμηλών πτήσεων" της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».

Στη μέγγενη του κρατικού χρέους

Στην κατεύθυνση «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους δείχνουν η έκθεση με τα σενάρια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω των οποίων επιχειρείται η προσέλκυση «επενδυτών» σε μελλοντικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Σε έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, το κρατικό χρέος (μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις στο Γιούρογκρουπ) χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2060 και μάλιστα χωρίς την ανάγκη νέας παρέμβασης το 2032, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό η απόφαση του Γιούρογκρουπ, πάντα με προϋπόθεση τους συμφωνημένους αντιλαϊκούς στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των κριτηρίων της «βιωσιμότητας» βρίσκεται και αυτό που προσδιόρισε το Γιούρογκρουπ στην πρόσφατη απόφασή του αναφορικά με το εύρος των «πρωτογενών πλεονασμάτων», όπου αναφέρεται ότι «η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα είναι τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ