ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναποφάσιστοι...

E, ΚΑΛΑ ΣΙΓΑ μην αποφάσιζαν χτες στο ΚΥΣΕΑ για την αγορά των F-15! Τι είναι μια τέτοια απόφαση, εύκολο πράγμα; Γνωμοδότησε ο πρωθυπουργός, γνωμοδότησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, γνωμοδότησαν και οι στρατιωτικοί και οι οικονομολόγοι, αλλά τι να το κάνεις;

***

Ολοι αυτοί μπορεί να λένε ό,τι θέλουνε, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με τις πολυεθνικ(άρ)ες των οπλικών συστημάτων, πράγμα που σημαίνει με ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο, λόμπι οικονομικών συμφερόντων του πλανήτη. Αυτό προφανώς δεν αποφάσισε ακόμα...

***

ΤΕΛΙΚΑ, ΜΑΛΛΟΝ δεν πρέπει να διαπραγματεύονται καθόλου μεταξύ τους οι Αλβανοί και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εκεί στο Ραμπουγέ. Τους αφήσανε στην αρχή να κουβεντιάζουνε μεταξύ τους οι Αμερικάνοι - Γερμανοί - Αγγλογάλλοι, ενώ από πίσω αναζωπύρωναν τα μίση και τα πάθη, και μετά πάνε να τους "καπελώσουν" όλους με τη συμφωνία που είχαν από την αρχή φτιαγμένη.

***

Τζάμπα χαλάσανε δηλαδή το συκώτι τους οι άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές επί τόσες μέρες. Η μάλλον, όχι ακριβώς τζάμπα, αφού ήταν μια καλή... παράσταση για να πειστεί, υποτίθεται, ο πλανήτης ότι έγινε ένας εφ' όλης της ύλης διάλογος.

***

Βέβαια, το πραγματικό πρόσωπο των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που δήλωναν ότι αγωνιούν για το Κόσσοβο, αποκαλυπτόταν στο Ιράκ, όπου προχτές βομβαρδίσανε πάλι, γιατί, λέει, προκλήθηκαν (από ποιον μόνο αυτοί ξέρουν), οπότε μάλλον δεν πείσανε κανέναν.

***

ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ τους γιατρούς μη νομίζετε ότι τους ξεχάσαμε, που είχαν σήμερα και τη μεγάλη... τιμή να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς. Αν κάποιος προσπαθεί να τους ξεχάσει, αυτή είναι η κυβέρνηση, γι' αυτό και δε λέει να κάνει κάποιο σοβαρό διαπραγματευτικό βήμα...

***

Ομως, έτσι όπως πάει θα τους θυμηθεί... πολύ καλά τη εβδομάδα που έρχεται και καλά θα κάνει να μην ακολουθήσει την ίδια τακτική.

***

ΤΙ ΕΓΙΝΕ,ρε παιδιά... Ούτε ένας υπουργός δε γιόρταζε χτες, ούτε καν βουλευτής; Δεν έγινε ούτε ένα πάρτι; Δεν είχε βραδινή έξοδο η κ. Δάφνη Σημίτη; Ούτε καν κινηματογράφο δεν πήγε;

***

Α, όλα κι όλα. Πρέπει να τους "τρίξετε" τα δόντια. Πώς θα γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων..;

Ελεγκτές και ελεγχόμενοι

Μια ιδιόμορφη άποψη περί ελέγχου έχει η κυβέρνηση. Είναι κι αυτό ένα ακόμη δείγμα, του πόση λίγη σημασία έχουν όλα όσα κατά καιρούς ακούγονται, για τους θεσμούς, που θα προστατεύουν τους πολίτες και θα ελέγχουν την κυβέρνηση. Και εξηγούμαστε:

Στη χώρα μας λειτουργεί μια επιτροπή, με την επωνυμία "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα", της οποίας έργο είναι η προστασία των πολιτών από το φακέλωμά τους, με τη χρήση διάφορων προσωπικών στοιχείων. Προστασία, η οποία προφανώς θα πρέπει να παρέχεται στον πολίτη και έναντι της κυβέρνησης και των μηχανισμών της.

Συνακόλουθα θα πρέπει και τα άτομα που θα στελεχώνουν την επιτροπή να έχουν την ανεξαρτησία εκείνη, που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες που θα επιδίδονται στο "θεάρεστο έργο" του ηλεκτρονικού φακελώματος.

Και, όμως, η κυβέρνηση μην τηρώντας ούτε καν τα προσχήματα πρότεινε για διορισμό, ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής μια κυρία, η οποία είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης και σε θεσμικά θέματα της "κοινωνίας της πληροφορίας"!

Η επικύρωση του διορισμού ήρθε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και όπως ήταν φυσικό συνάντησε την αντίθεση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια επιλογή, αφού η ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού, με κανέναν τρόπο δεν εγγυάται την προστασία του πολίτη, καθώς μέσα στους ελεγχόμενους πρέπει να είναι πρώτα και κύρια η κυβέρνηση.

Πώς να το κάνουμε. Το να είσαι ελεγκτής και ελεγχόμενος, ταυτόχρονα, ούτε καν με τον "εκσυγχρονισμό" δεν ταιριάζει...

Απόλυτα δίκαιος

Οι αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και τους αφορά η ρύθμιση από την ΑΤΕ, εκτιμάται ότι είναι "πλέον των 50.000". Αυτό ακριβώς σημείωνε η προχτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας.

Αραγε, είναι μόνο τόσοι οι αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, έως τις 31/12/96, και τους συμπεριλαμβάνει η ρύθμιση - απάτη, που εξάγγειλε προχτές η κυβέρνηση; Αν είναι έτσι, τότε προς τι τα κυβερνητικά "μεγάλα λόγια", περί σοβαρού και γενναίου μέτρου, κλπ., κλπ.; Και τι θα γίνει με τα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά και μικρά αγροτικά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν το φάσμα του ξεκληρίσματος;

Χρειάζονται, μήπως, και άλλες αποδείξεις, για τον απόλυτα δίκαιο χαρακτήρα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων τους;

Πυρά για την παγκοσμιοποίηση

Ολο και περισσότερα πυρά δέχεται η περιβόητη λογική της παγκοσμιοποίησης, που συχνά πυκνά και οι εγχώριοι κυβερνώντες τη χρησιμοποιούν, για να δικαιολογήσουν τις βαθιά αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές τους. Και δεν αναφερόμαστε σε πυρά από κομμουνιστές, αλλά από αστούς αναλυτές, οικονομολόγους ή διεθνολόγους, ακόμη και από εκπροσώπους αστικών κυβερνήσεων. Μετά, την πρόσφατη σύνοδο του Νταβός, όπου ο Ινδός υπουργός Οικονομικών - αλλά και αρκετοί άλλοι - χαρακτήρισε την έννοια παγκοσμιοποίηση, ως "μια διεθνή βρισιά με 15 γράμματα", ήρθε η σύνοδος της "Ομάδας των 15" αναπτυσσόμενων χωρών, που άρχισε προχτές στην Τζαμάικα.

"Το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, που έχει οικοδομήσει η Δύση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οδηγεί τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Αυτή την κραυγή αγωνίας εξέφρασαν με έντονη επικριτική διάθεση, οι ηγέτες της "Ομάδας των 15" αναπτυσσόμενων χωρών". Ετσι μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, το στίγμα της συνόδου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχάθιρ Μοχάμεντ, σημειώνει το πρακτορείο, οι δυτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης βυθίζουν ακόμη περισσότερο στη φτώχεια τους λαούς της Ασίας και υφαρπάζουν την επίπονα κατακτηθείσα ανεξαρτησία τους.

... και η σύγκλιση

Μια όμως και ο τίτλος της "Καθημερινής" ισχυρίζεται ότι "όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση", μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε κάτι και γι' αυτό.

Βρισκόταν ή όχι το 1981, χρονιά της επίσημης ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας στο 58% του μέσου κοινοτικού όρου; Βρίσκεται ή όχι σήμερα στο 48%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κομισιόν; Ανέβηκε ή όχι σε διψήφιο αριθμό το ποσοστό της επίσημης ανεργίας; Βρίσκεται ή όχι η χώρα σε όλους τους δείκτες (παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ.) στα τελευταία - αν όχι στο τελευταίο - σκαλοπάτια;

Για ποια σύγκλιση μιλάνε, λοιπόν;

Η ... οικονομία των κερδών...

"Ολοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση - Κατά κοινή διαπίστωση των ξένων ειδικών". Αυτός ήταν ο χτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος και υπότιτλος της "Καθημερινής". Και στο σχετικό θέμα σημείωνε: "Την ώρα που η χώρα συνταράσσεται από αλλεπάλληλες κοινωνικές αντιδράσεις, η οικονομία της μεταδίδει υγεία απίθανη, κερδίζοντας εγχώριους και ξένους επενδυτές...".

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Η ελληνική οικονομία "μεταδίδει υγεία απίθανη"; Μα, τότε, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι αλματωδώς αυξανόμενοι άνεργοι, οι φτωχοί, που συνεχώς πληθαίνουν, οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας και ελεημοσύνης, πολλοί άλλοι, που διαμαρτύρονται ή αγωνίζονται και, τέλος πάντων, μόνο καλή γνώμη για την οικονομία της χώρας δεν έχουν, τι είναι; Τρελοί; Δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Μήπως ζουν σε άλλη χώρα;

Προφανώς, τίποτε απ' όλ' αυτά δεν ισχύει. Ισχύει, όμως, το εξής: Οταν ορισμένοι λένε τη λέξη "οικονομία", εννοούν τα κέρδη της ολιγαρχίας, των επενδυτών, όπως τους ονομάζουν κι αλλιώς. Οταν αυτά πάνε καλά, τότε η οικονομία είναι υγιής κι ας πεθαίνουν αυτοί που δουλεύουν, που δημιουργούν ή δημιούργησαν τον υλικό πλούτο, για τον οποίο κομπορρημονούν οι αστοί αναλυτές.

Περί μοντέλων...

Στην Πορτογαλία φαίνεται να επέστρεψε το... "πορτογαλικό μοντέλο" του "κοινωνικού διαλόγου", σύμφωνα με το οποίο θα διεξαγόταν ο διαβόητος διάλογος για το ασφαλιστικό - κατά τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου - προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανατροπή του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και να προσαρμοστεί στα περισσότερο αντιλαϊκά πρότυπα, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Λίγες μέρες πέρασαν, μάλιστα, από τότε που ο υπουργός, γεμάτος εκνευρισμό και αποφασιστικότητα, ξεκαθάριζε με σταράτες κουβέντες ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει τη σχετική εισήγησή του και ο "διάλογος" θα διεξαχθεί με βάση αυτό το μοντέλο.

Τώρα, και με βάση τα αποτελέσματα της προχτεσινής σύσκεψης, φαίνεται ότι ο "διάλογος" αυτού του είδους, και γενικά ο "διάλογος", πάει... περίπατο. "Πικρά ποτήρια" επιφυλάσσει η υπουργική θέση, αλλά η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ψάχνει πάντα για το "καλύτερο" και ο υπουργός θα πειστεί για την αναγκαιότητα αλλαγής του "μοντέλου". Εξάλλου, το αποτέλεσμα μετράει και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι σκοπός είναι το ασφαλιστικό σύστημα (και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων) να οδηγηθεί στο "εκσυγχρονιστικό" απόσπασμα. Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν σήμερα από τις μεγάλες ελλείψεις του ασφαλιστικού συστήματος και την πολιτική διάλυσής του από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τον κυνισμό μιας υποτιθέμενης "ανταποδοτικότητας", που θα τους στερεί ακόμη και τα στοιχειώδη.

Η "πληρωμή"

Το καλοκαίρι

που 'ρχεται

αν απ' την Γκαττ

γλιτώσω,

θα κάνω μια

"ρύθμιση"

στην ψήφο,

πριν τη δώσω

κι όλους

τους μπαγαπόντηδες,

καλά

θα "ξεχρεώσω"!

Το καλοκαίρι

που 'ρχεται

ό,τι χρωστώ

κι οφείλω,

με... "φούμο"

μες σε φάκελο,

στους "πιστωτές"

θα στείλω

κι ότι ξεμπέρδεψα

απ' αυτούς,

στον κόσμο

θ' αναγγείλω!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ