ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Αύριο Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για Εξεταστική

Eurokinissi

Αύριο το πρωί, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη.

Την απόφαση έλαβε χτες στη συνεδρίασή της η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι δεκανίκι της δεξιάς», σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διερεύνηση των αιτιών και των αντίστοιχων πολιτικών και ποινικών ευθυνών, οι οποίες οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που υπηρέτησαν μαζί με τη ΝΔ.

Πληρωμένη απάντηση έλαβε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος επισήμανε ότι πάει πολύ να μιλάει για δεκανίκι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν τους μισούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του προώθησε την ίδια πολιτική. Είναι μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα, συγκάλυψης των ευθυνών του, και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που χτες κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία αφορά την περίοδο μετά το 2015, δηλαδή αφήνει εκτός τη δική του διακυβέρνηση!!! Περιορίζει την όποια διερεύνηση στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και ειδικότερα τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή απαιτεί 151 ψήφους και μία πιθανή απόρριψή της μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του δρόμου για την απόδοση ποινικών ευθυνών, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Από την άλλη, η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική απαιτεί 120 ψήφους και εξετάζει το σύνολο των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, που περιλαμβάνει βεβαίως και την «αμαρτωλή» σύμβαση 717.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτο το ΚΚΕ κατέθεσε τέτοια πρόταση, υλοποιώντας τη δέσμευσή του απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν ξεκάθαρα τη διαχρονική διερεύνηση και την τιμωρία των υπευθύνων. Αυτή η αυτονόητη πράξη του ΚΚΕ, η οποία δείχνει τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους, που αντιμετωπίζει μέχρι και την ασφάλεια και τη ζωή του λαού ως κόστος, ενόχλησε όλους εκείνους που την υλοποίησαν και την υλοποιούν ως κυβερνήσεις:

  • Τη ΝΔ, που σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις άθλιες δηλώσεις Γεωργιάδη, ο οποίος προσέβαλε τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής, αλλά... διαφωνεί με το περιεχόμενο.
  • Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που, με επιχειρήματα τα οποία δεν αντέχουν στην κριτική και δείχνουν την πρεμούρα τους να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που κι εκείνοι ως κυβερνήσεις είχαν, κατηγόρησαν το ΚΚΕ ότι με την πρότασή του οδηγεί τάχα σε διάχυση ευθυνών και συμπαιγνία συσκότισης... Και είπαν (για μια ακόμη φορά) ότι θα καταθέσουν πρόταση για Προανακριτική αποκλειστικά και μόνο για τη σύμβαση 717.
ΣΥΡΙΖΑ
Διάσπαση σε δόσεις και διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Γεγονός είναι απ' το περασμένο Σάββατο η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιμονή του Στ. Κασσελάκη να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία διαγραφής των 4 στελεχών που τον επέκριναν δημόσια και την απειλή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα με τις υπογραφές του 15% των μελών, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν «τρέξει» το θέμα.

Η ΚΠΕ ξεκίνησε τη συνεδρίασή της το Σάββατο με 300 περίπου μέλη και έληξε την Κυριακή έχοντας περίπου τα μισά στην αίθουσα. Τα προσκείμενα στην «Ομπρέλα» αποχώρησαν οριστικά απ' το κόμμα, τα μέλη που πρόσκεινται στις ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις Κασσελάκη, ενώ άλλα μέλη ανακοίνωσαν χτες τις αποχωρήσεις τους, που μάλλον δεν θα είναι οι τελευταίες. Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι αποχωρήσεις των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Στ. Τζουμάκα.

Ο Στ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατά το άνοιγμα των εργασιών της ΚΕ, είπε: «Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!», διαφορετικά «δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν». Η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντ. Κοτσακά ήταν πως η Επιτροπή λογοδοτεί στο Συνέδριο, απ' όπου και εκλέγεται και δεν εντέλλεται από κανέναν άλλο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στ. Κασσελάκης δέχθηκε αποδοκιμασίες αλλά και επιδοκιμασίες από συγκεντρωμένους οπαδούς του στην αίθουσα, σε ένα κλίμα που θύμιζε αρένα, η κατάλληλη κορύφωση μιας πορείας εκφυλισμού.

Η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου και η «Ομπρέλα» ζήτησαν να μπει κατά προτεραιότητα σε συζήτηση και ψηφοφορία η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα, πρόταση που το προεδρείο δεν έκανε δεκτή, με συνέπεια να αποχωρήσουν οριστικά οι της «Ομπρέλας», κι απ' τη συνεδρίαση οι των ομάδων Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, καταγγέλλοντας ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο δημοκρατικής λειτουργίας, ότι η παρουσία του Στ. Κασσελάκη ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, ότι η πρόταση για «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα και τα όργανά του, ενώ παραβιάζει το καταστατικό.

Με την πρόταση Κασσελάκη διαφώνησαν και στελέχη που έχουν εμφανιστεί να τον στηρίζουν, όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Ραγκούσης κ.ά.

Χτες, Δευτέρα, απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφτηκαν οι Ευ. Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, οι μόνοι δύο βουλευτές απ' την «Ομπρέλα». Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας βουλευτής.

Χτες, εξάλλου, την παραίτησή τους από μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Τρ. Μηταφίδης, ιδρυτικά του μέλη. Στη δήλωση παραίτησής τους αναφέρουν πως «με ευθύνη του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση».

Την πόρτα εξόδου αναμένεται να διαβεί και ο Γ. Δραγασάκης, που σε μια αιχμηρή του ανάρτηση μετά την ολοκλήρωση της ΚΠΕ, αναφέρει ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή που του είχε στείλει θεσμικά πριν λίγες μέρες «για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος» και πως ούτε αυτή έφτασε στα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, όπως είχε ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. «Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές, που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές», σχολιάζει, ενώ τον κατηγορεί πως με την ομιλία του στην ΚΠΕ πρόσβαλε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη, «καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού».

Σε προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα προχώρησε ο Δ. Βίτσας, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στη ριζοσπαστική Αριστερά, και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν με ρωτάτε, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο, γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά. Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο Βερολίνο για παζάρι στην πλάτη του λαού

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου σήμερα το πρωί θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στην Καγκελαρία, λίγες ώρες πριν καταφτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα για αντίστοιχη συνάντηση ο Εντογάν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο με επίδικο την «απελευθέρωση» επιπλέον κονδυλίων για την παραπέρα στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ιδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, είχαν συζήτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος, όπου ο Μητσοτάκης έβαλε μια σειρά ζητήματα - προτεραιότητες για τα ντόπια μονοπώλια.

Χαρακτηριστικά, όπως έκανε σαφές χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, στο Βερολίνο «ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα Ενέργειας, το Μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση», τονίζοντας ότι «ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», με βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και ευρύτερα την ντόπια αστική τάξη να περισσέψουν πόροι για την παραπέρα ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Κληθείς ο Μαρινάκης να σχολιάσει το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητά να υπάρχουν «όρια» στις πολιτικές που ακολουθούνται, με έμφαση στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, και επίσης να διευκρινίσει αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στον καγκελάριο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι, καθώς «επίκεινται οι σχετικές αποφάσεις», η κυβέρνηση «θεωρεί ότι συνολικά πρέπει να αναθεωρηθεί λίγο ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Οπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης στο εν λόγω παζάρι είναι το γεγονός ότι ανέκτησε την περιλάλητη «επενδυτική βαθμίδα», έχει να δείξει τη «μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ», χρυσοπληρωμένα και τα δυο ...κατορθώματα από τον λαό. Επιπλέον έδωσε «τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, συναρτήσει του ΑΕΠ της, προχώρησε πρώτη σε άμεσα μέτρα αποκατάστασης ή στήριξης των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων για τις περιπτώσεις της πανδημίας, πάνω από 40 δισεκατομμύρια, πάνω από 13 δισεκατομμύρια για το ρεύμα και όλα αυτά τα έδωσε, καταφέρνοντας να μην ξεφύγει, αντιθέτως να μειώσει το χρέος της, ως προς το ΑΕΠ». Και πώς αλλιώς, εφόσον βγήκαν από την άλλη τσέπη του λαού, μέσα από «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», «εξορθολογισμό δαπανών», ματωμένα πλεονάσματα και προαπαιτούμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ