ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Σχολεία και συνεργασίες για εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών», στο Κιλκίς
Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών», στο Κιλκίς
Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα Σχολείο Στρατιωτικών Παρατηρητών του ΟΗΕ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Αφορά στην εκπαίδευση στελεχών που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

Στο σχολείο που ξεκίνησε στις 5 Μάη και διαρκεί τρεις βδομάδες, συμμετέχουν 27 σπουδαστές, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ιδιώτες από Ελλάδα και άλλες χώρες. Οι σπουδαστές θα παρακολουθήσουν 60 περιόδους θεωρητικών αντικειμένων, στις οποίες θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τον ΟΗΕ, τις επιχειρήσεις που διεξάγει καθώς και τα καθήκοντα των παρατηρητών του Οργανισμού. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν σε Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων, όπου θα εξεταστούν «επεισόδια» στα οποία μπορεί να συμμετάσχει στρατιωτικός παρατηρητής του ΟΗΕ.

Στα αντικείμενα της «εκπαίδευσης» περιλαμβάνονται επίσης: «Παρατήρηση και Καταγραφή», «Κανόνες Εμπλοκής - Μη Χρήση Βίας και Κώδικας Συμπεριφοράς», «Χειρισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»...

Σημειωτέον, στις 7 Μάη επισκέφτηκε το ΠΚΕΕΥΕ ο διοικητής του αντίστοιχου Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης («BiH PSOTC»), Jasmin Cajic, «στα πλαίσια της επιτυχημένης και αμοιβαίας συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο Κέντρων όπου καθορίστηκαν νέοι τομείς συνεργασίας για το έτος 2015», όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς. Αντίστοιχα, βοσνιακές πηγές διευκρινίζουν ότι οι διοικητές των δύο Κέντρων «συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, η οποία θα αναβαθμιστεί επισήμως μέσω της Τεχνικής Συμφωνίας οι προβλέψεις της οποίας θα υλοποιηθούν ήδη από το 2015». Δείγμα κι αυτό τού πώς συντονίζουν τη δράση τους τέτοια κέντρα για καλύτερη υποστήριξη ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αποστολών.

  • Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η τελική φάση της 2ης «Ολυμπιάδας» για την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ» (ΚΠΑΑ) με βράβευση των νικητών. Μετείχαν 29 σπουδαστές παραγωγικών σχολών Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία. Στην «Ολυμπιάδα» αυτή, οι διαγωνιζόμενοι συντάσσουν δοκίμια και μετέχουν σε διαγωνισμό ερωτήσεων σε θέματα που αφορούν την ΚΠΑΑ, δηλαδή τον επιχειρησιακό βραχίονα της ΕΕ, ο οποίος προσαρμόζει τις εθνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τα εθνικά αμυντικά δόγματα και τους εξοπλισμούς στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, εκφράζει την ένταση της επιθετικότητάς της ενάντια στους λαούς. Η τελική φάση της «Ολυμπιάδας» διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, υπό το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Αμυνας.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στόχος της κυβέρνησης η προώθηση ντόπιων μονοπωλίων

Ξεκίνησαν στην Αθήνα οι εργασίες της 43ης Τακτικής Συνόδου της Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης η προώθηση και ενίσχυση της δράσης και των συμφερόντων ντόπιων μονοπωλίων, σε μια περιοχή που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, μέσα από τη σύναψη επικερδών συμφωνιών με ομίλους άλλων χωρών, τον ανεφοδιασμό τους με φτηνό καύσιμο, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της «σταθερότητας» που θα κάνουν εφικτό το άνοιγμα νέων πεδίων απρόσκοπτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη Σύνοδο μετέχουν 80 εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από έντεκα κράτη-μέλη της Συνέλευσης (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ελλάδα), εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πρέσβεις, κ.ά.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος τη Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όρισε στόχο ο Εύξεινος Πόντος «να εξελιχθεί σε μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, και σταθερότητας». Χαρακτήρισε πρόκληση «την ομαλή μεταρρύθμιση των οικονομικών και πολιτικών συστημάτων», «τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας», «την ενεργειακή επάρκεια».

Ο ίδιος θύμισε ότι το Γενάρη του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε Ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Ευξείνου Πόντου ορίζεται ως «περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της. Πρόσθεσε ότι από το Νοέμβρη του 2009, λειτουργεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει έναν «ευέλικτο μηχανισμό υλοποιήσεως προγραμμάτων περιφερειακής αναπτυξιακής συνεργασίας». Χρηματοδότηση από το Ταμείο μπορούν να ζητήσουν νομικά πρόσωπα (εταιρείες), διεθνείς κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών».

Ειδικά για την Ενέργεια υπογράμμισε ότι είναι «ένα από τα μείζονα αλλά και επίκαιρα ζητήματα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα και για την ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «ένας από τους θεμελιώδεις αντικειμενικούς σκοπούς της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι να διασφαλίζει ότι το ενεργειακό σύστημα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, φροντίζοντας να υπάρχουν ανταγωνιστικές εγχώριες και διεθνείς αγορές Ενέργειας και να επικρατούν τιμές που είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και αφορούν Ενέργεια σε τιμές προσιτές για τους τελικούς καταναλωτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευπαθή νοικοκυριά και τους βιομηχανικούς κλάδους, που είναι εκτεθειμένοι στο διεθνή ανταγωνισμό και για τους οποίους η Ενέργεια αποτελεί σημαντικό συντελεστή παραγωγής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις στο φόντο της απόφασης για την Τουρκία

Συνεχίστηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, συζήτησαν 4 ζητήματα: Το περιουσιακό, την ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία, τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εξωτερικές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι οι συζητήσεις γίνονται με βάση την κοινή ανακοίνωση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, που είναι στα βήματα του διχοτομικού σχεδίου Ανάν, αφού προβλέπει «δυο συνιστώντα κράτη και με δική τους νομοθεσία».

Την ίδια ώρα, διάφορες αντιδράσεις προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η οποία καλεί την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο Ερογλου αντέστρεψε την πραγματικότητα και ισχυρίστηκε ότι η τουρκική «ειρηνευτική αποστολή» προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους, ενώ έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση που θέλει να ενδυναμώσει τους Ελληνοκύπριους εν μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δημιουργεί την εντύπωση πως πήρε το μέρος μιας πλευράς». Πάντως και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι η χώρα δε δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα χαρακτήρισαν την απόφαση του ΕΔΑΔ ως θετικό βήμα. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «συνιστά δικαίωση του αιτήματος που ορθώς κατατέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012. Αν και σε καμιά περίπτωση οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να διαγράψουν τις συνέπειες της τραγωδίας του 1974, η απόφαση συνιστά μερική έστω δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων. Η εκ νέου καταδίκη της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, συνιστά και μια ηθική δικαίωση και προσθέτει άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα μας, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Χτες, επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με κύριο θέμα την επιστροφή της Αμμοχώστου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζήτημα που φαίνεται να ενδιαφέρει τα αμερικανικά μονοπώλια, αφού πρόκειται για «φιλέτο». Επίσης, έγινε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα στην Κύπρο θα βρεθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη στον Εβρο εν μέσω παραβιάσεων

Την περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού, στον Εβρο, επισκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει «προγραμματισμένη από καιρό» την επίσκεψή του στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο ότι συμπίπτει με την ένταση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, τις παραβιάσεις πάνω από περιοχές όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οπως συμπίπτει και με την όξυνση της έντασης στην Ουκρανία, γεγονός που γεννά φόβους σε διάφορους παράγοντες για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, όπως δήλωσε ο Αβραμόπουλος, «στο εθνικό αμυντικό μας σύστημα, ο Εβρος έχει μια ξεχωριστή θέση. Εδώ είναι η ισχύς του στρατού μας και η εγγύηση της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας. Εχει σημασία, λοιπόν, πέραν των όσων γίνονται στην Αθήνα να είμαστε εκεί όπου πάλλεται η καρδιά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της 50ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, στρατιωτικά φυλάκια και τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων». Τον υπουργό συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ