ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Εκτακτο «πολεμικό συμβούλιο»

Συναντιούνται εκτάκτως στις Αζόρες, την Κυριακή, Μπους - Μπλερ - Αθνάρ, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ολο και πιο έντονες οι πολεμικές προετοιμασίες

Associated Press

Ολο και πιο έντονες οι πολεμικές προετοιμασίες
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στις Αζόρες, όπως φαίνεται, θα διαδραματιστεί μία από τις τελευταίες πράξεις του διπλωματικού δράματος που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ συναντώνται, εκτάκτως, για διαβουλεύσεις «ώθησης της διπλωματίας την ύστατη στιγμή», όπως διαμήνυαν επισήμως. ΄Η για αποκρυστάλλωση της τακτικής τους ενόψει της, πιθανότατης, εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, εντός των ημερών και χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ, όπως υποστήριζαν πολλοί αναλυτές.

Στη στρατιωτική βάση Λόζες, της νήσου Τερσέιρα των Αζορών, θα συναντηθεί την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος με τους δύο στενότερους συμμάχους του: τον Βρετανό και τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πίσω από τις επίσημες αιτιάσεις «εξάντλησης της διπλωματίας» φαίνεται ότι βρίσκεται η αποτυχία των τριών να «πείσουν» το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ορθότητα του προτεινόμενου σχεδίου ψηφίσματος, που προσπάθησαν να «βελτιώσουν» μέσα και από τα «συμβιβαστικά 6 σημεία» που κατέθεσε η Βρετανία.

Μετά από άλλη μια εβδομάδα μαραθώνιων, πλην άκαρπων, συνομιλιών, ΗΠΑ - Βρετανία συναίνεσαν στην παράταση των διαβουλεύσεων και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά ορισμένες πρώιμες πληροφορίες, σχεδίαζαν να επαναφέρουν προς ψήφιση τις προτάσεις τους τη Δευτέρα. Το ενδεχόμενο, όμως, αυτό μάλλον απομακρύνεται, μετά και από την κοινοποίηση «μεσολαβητικής πρότασης» από τη Χιλή, όπου αναφέρονται 5 όροι συμμόρφωσης για το Ιράκ και δίνεται παράταση 30 ημερών.

Τη χιλιανή πρόταση φέρονταν να αντιμετωπίζουν θετικά τα 6 «αναποφάσιστα» μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Πηγές προσκείμενες στους «6» διέρρεαν ότι οι εκπρόσωποί τους θα εξετάσουν και τρόπους «αντιμετώπισης της φιλοπόλεμης αμερικανο-βρετανικής πρότασης». Η χιλιανή πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από το Λευκό Οίκο.

Associated Press

Επειτα κι από αυτό, οι μοναδικές «σίγουρες» ψήφοι που συγκεντρώνει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο είναι, εκτός από των δύο εμπνευστών, αυτοί των Ισπανίας - Βουλγαρίας. «Σίγουροι» επίσης είναι και οι ψήφοι του «αντιπάλου στρατοπέδου». Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Συρία επαναλάμβαναν, χτες, ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μια απόφαση - πολεμικό τελεσίγραφο. Η Κίνα αρκέστηκε να επαναλάβει ότι δεν κρίνει αναγκαία μια νέα απόφαση.

Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφραζε την ελπίδα ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικής επίλυσης. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, διέλυε τις όποιες «παρεξηγήσεις» σχετικά με τη ρωσική στάση στη βρετανική «διαμεσολαβητική πρόταση των 6 σημείων», τονίζοντας ότι «δεν αποτρέπουν τη βία, άρα δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε». Ο Γάλλος Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Βρετανό πρωθυπουργό για να τον διαβεβαιώσει ότι «έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί για τον ιρακινό αφοπλισμό στο πλαίσιο της απόφασης 1441», αλλά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τελεσίγραφα. Είχε προηγηθεί άλλη μια ανταλλαγή «διπλωματικών πυρών» μεταξύ των 2 χωρών, με τον Βρετανό ΥΠΕΞ να κατηγορεί τους Γάλλους ότι «δε σέβονται την απόφαση 1441» και τον Γάλλο ομόλογό του να αναρωτιέται «πώς μιλούν όλοι για διασφάλιση της διεθνούς ενότητας μέσα από έναν πόλεμο».

Προετοιμασίες της «τελευταίας στιγμής»

Associated Press

Ισπανία και Βρετανία κάλεσαν όλους τους υπηκόους τους που βρίσκονται στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Την ίδια ώρα, στη Λάρνακα της Κύπρου έφθαναν 12 ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για να οργανώσουν το συντονιστικό κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ιρακινό λαό σε περίπτωση πολέμου, ενώ στην Τουρκία ο ΟΗΕ αποθήκευε τρόφιμα για 900.000 πρόσφυγες.

Στο Ιράκ, οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν και χτες, ενώ καταστράφηκαν άλλοι 4 πύραυλοι «αλ Σαμούντ», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατεστραμμένων πυραύλων σε 65. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Βαγδάτη θα καταθέσει, σήμερα, στον ΟΗΕ εκτενές έγγραφο με λεπτομέρειες για την καταστροφή των ποσοτήτων βιοπαραλυτικού αερίου που διέθετε. Στη νότια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν άλλο ένα ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας, ενώ το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία που είχε αποστείλει στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία μεταφέρουν πυραύλους εδάφους - εδάφους να μεταβούν στον Κόλπο άμεσα.

Associated Press

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχημάτισε κυβέρνηση ο Ερντογάν - οι Αμερικανοί περιμένουν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αποφάσισα να σας κάνω μια έκπληξη», είπε χτες στους δημοσιογράφους μ' ένα αυτάρεσκο χαμόγελο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα αφ' ότου παρουσίασε την 59η τουρκική κυβέρνηση στον Πρόεδρο Σεζέρ κι έλαβε την έγκρισή του για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η κίνηση είχε ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, αφού, έως το απόγευμα, «διαρρέονταν» πληροφορίες που έλεγαν ότι ο ισχυρός άνδρας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ - τα αρχικά συνθέτουν μια λέξη που σημαίνει «λευκό» ή «καθαρό» στα τουρκικά) δεν επρόκειτο να παρουσιάσει κυβέρνηση, τελικά όμως αποφάσισε να μη χρονοτριβήσει άλλο. Το σημαντικό ερώτημα πλέον ήταν, αν θα συνέδεε την ψήφο εμπιστοσύνης με την άδεια διέλευσης στα αμερικανικά στρατεύματα, καταθέτοντας σχετικό σχέδιο νόμου. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς -που αντικαθιστά ο Αμπντουλά Γκιούλ-, πάντως, είπε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι μια νέα ψηφοφορία για τη «δεύτερη άδεια», μετά την απόρριψη - σοκ της 1ης Μάρτη, θα γίνει μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δηλαδή στις αρχές της βδομάδας το συντομότερο. Αλλά και αυτό είναι υπό αίρεση, με δεδομένη την τάση του Ερντογάν να σκηνοθετεί πολιτικές «εκπλήξεις»... Το βέβαιο είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός δε θα ρισκάρει αυτή τη φορά μια νέα ήττα. «Πιθανολογώ ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός θα μάθει τις κλίσεις των βουλευτών όσον αφορά την ψήφο τους και κατόπιν θα καταθέσει την πρόταση», εξήγησε ο Γιακίς.

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδειχναν να χάνουν και τα τελευταία ψήγματα υπομονής που τους είχαν απομείνει μετά από την ατελείωτη διαπραγμάτευση των τελευταίων... έξι μηνών. Η Ουάσιγκτον άφησε να γίνει γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μπους απέστειλε νέα επιστολή στον Ερντογάν την Πέμπτη, ζητώντας του να εγκρίνει τη διέλευση, ενώ και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ τηλεφώνησε στον ηγέτη του ΑΚ. «Τώρα, Τώρα, Τώρα, Τώρα», σχολίασε το αίτημα του Μπους η Μιλιέτ στο πρωτοσέλιδό της. Η Τζουμχουριέτ έκανε λόγο, στο δικό της πρωτοσέλιδο, για «πίεση χωρίς ιστορικό προηγούμενο» από την Ουάσιγκτον. Πλην όμως, αν δε λάβει ο Ερντογάν -και διαμέσου αυτού, οι στρατηγοί...- εγγυήσεις για τα «μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας», δηλαδή την αποτροπή της δημιουργίας κουρδικού κράτους, απόφαση δε θα ληφθεί. Το τουρκικό κατεστημένο ζει μ' αυτήν την «ανησυχία» και αυτός ήταν ο βαθύτερος λόγος που το HADEP, ένα μετριοπαθές φιλοκουρδικό κόμμα, τέθηκε προχτές εκτός νόμου. Εστι εξηγείται και η παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών μέσα στο Βόρειο Ιράκ...

Κατά τα λοιπά, τα «γνωστά πρόσωπα» στην τουρκική κυβέρνηση πέρα από τους Ερντογάν και Γκιούλ είναι ο υπουργός Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ, ο υπουργός Πολιτισμού Ερκάν Μουμτζού και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κουρσάτ Τουζμέν. Ο Γιακίς έμεινε εκτός κυβέρνησης, όπως και ο Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπακιρ, δηλωμένος πολέμιος των σχεδίων τουρκικής ανάμειξης στον επερχόμενο ιρακινό πόλεμο...

Ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Εντίπ Μπασέρ διατύπωσε την άποψη πως «δεν υπάρχει λίγο έγκυος» όσον αφορά την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο. Αυτά που θα συμβούν στο Ιράκ, δήλωσε, είναι «λεπτομέρειες»: Και αυτό, διότι θα πρόκειται «για το πρελούδιο της διαμόρφωσης μιας νέας παγκόσμιας τάξης».

Στο μεταξύ χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουόλ Στριτ Τζέρναλ (τιτλοφορούμενο «Οι αληθινοί φίλοι της Αγκυρας» και με υπότιτλο «Η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ θα ήταν μεγάλο λάθος») προειδοποιούσε και πάλι την Αγκυρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα θεωρούσε «απαράδεκτη» μια «μονομερή τουρκική εισβολή»...

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ HADEP
«Επικίνδυνη κλιμάκωση των αντιδημοκρατικών μέτρων»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«To KKE καταγγέλλει την απαράδεκτη πράξη απαγόρευσης της δράσης του γνωστού στους λαούς της Ευρώπης για τους αγώνες του και την επιρροή του στους εργαζόμενους της Τουρκίας κόμματος HADEP. Μακροχρόνιοι δεσμοί αλληλεγγύης συνδέουν το ΚΚΕ με τους αγωνιστές του HADEP, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του κουρδικού λαού.

Οι τουρκικές αρχές, μετά την πρόσφατη βάναυση επίθεση ενάντια σε φιλειρηνιστές διαδηλωτές, προχώρησαν σε μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φιλειρηνικό μαζικό κίνημα και να φέρουν πιο κοντά τη χώρα στην ακόμα πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Η ενέργεια αυτή, όπως και η απειλούμενη απαγόρευση της δράσης και του συνασπισμού DEHAP, στον οποίο συμμετέχει και το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), όπως και ο γνωστός αγωνιστής Ακίν Μπιρντάλ, καταρρίπτουν τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων περί δήθεν δημοκρατικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Αποδείχνουν για άλλη μια φορά ότι πόλεμος στο Ιράκ σημαίνει και πόλεμος στις ελευθερίες των λαών. Οι εργαζόμενοι της Τουρκίας και ιδιαίτερα ο αγώνας του κουρδικού λαού και οι πρωτοπόρες δυνάμεις βρίσκονται πάλι μπροστά στον κίνδυνο των διώξεων, της τρομοκράτησης, των "λευκών κελιών", ακόμα και της φυσικής εξόντωσης.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια των αρχών της Τουρκίας. Το λαϊκό κίνημα της χώρας μας δε θα ανεχθεί την κλιμάκωση των διώξεων ενάντια σε δυνάμεις με τις οποίες έχουν συναντηθεί σε κοινούς αγώνες όπως το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ).

Καλούμε τους εργαζομένους, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές όπου μια νέα γενοκτονία απειλεί τον κουρδικό λαό, να δυναμώσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη και να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα».

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι λαοί εμμένουν αγωνιστικά

ΠΑΡΙΣΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ακόμη διεθνής μέρα κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ η σημερινή, έναν ακριβώς μήνα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της 15ης του Φλεβάρη, όταν, σύμφωνα με τους τελικούς υπολογισμούς, συμμετείχαν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια διαδηλωτές.

Στην Ιταλία, το μεγαλύτερο συνδικάτο, η CGIL, πρωτοστατεί στη διαδήλωση για την ειρήνη, που θα γίνει στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πόλεις της ιταλικής επικράτειας.

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν στις μεγαλύτερες πόλεις, κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία και διαδήλωση. Στην Πορτογαλία, το Κίνημα για την Ειρήνη καλεί το λαό της χώρας να διαδηλώσει στο Πόρτο, στα βόρεια της χώρας, ενώ στη Γαλλία, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες, διαδηλώσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ θα πραγματοποιηθούν σ' ολόκληρη τη χώρα, οργανωμένες από ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν περισσότερες από εκατό ενώσεις, κόμματα της Αριστεράς και συνδικάτα.

Στη Μόσχα θα πραγματοποιηθούν δύο διαδηλώσεις. Στις Βρυξέλλες, περίπου 300 φορείς καλούν τους Βέλγους να διαδηλώσουν με βασικό σύνθημα «ΟΧΙ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ».

Στη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση εναντίον του εφοπλιστή Βαλένιους Βίλχεμσεν, ο οποίος κατηγορείται ότι τα πλοία του μεταφέρουν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, ενώ συγκέντρωση θα γίνει και μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο με σύνθημα «ΟΧΙ πόλεμος στο Ιράκ. ΟΧΙ στο όνομά μου!». Στη Σουηδία διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις με μεγαλύτερη αυτή που αναμένεται να γίνει στη Στοκχόλμη.

Διαδηλώσεις πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή, στη Βουλγαρία και στην Τσεχία αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ, με κορυφαίες τη διαδήλωση που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Σικάγο, όπου πρωτοστατούν τα εργατικά συνδικάτα που τάσσονται κατά του πολέμου (USLAW). Ηδη η 12η του Μάρτη ήταν η μέρα των εργαζομένων κατά του πολέμου, με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλιάς, εργοστάσια αλλά και διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν επίσης σχεδόν σε όλες τις χώρες, που έχουν στο πληθυσμό τους μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, σε αρκετές αραβικές χώρες και στη Λατινική Αμερική. Οι φοιτητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, UNAM, διοργανώνουν τη δεύτερη διάσκεψη «Κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου», σήμερα το πρωί, και μετά θα συμμετάσχουν όλοι στη διαδήλωση που θα γίνει το απόγευμα στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, μετά από έκκληση των συνδικάτων και αριστερών κομμάτων. Στη Βραζιλία αναμένονται πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις όπως και στην Αργεντινή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ