Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι λαοί εμμένουν αγωνιστικά

ΠΑΡΙΣΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ακόμη διεθνής μέρα κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ η σημερινή, έναν ακριβώς μήνα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της 15ης του Φλεβάρη, όταν, σύμφωνα με τους τελικούς υπολογισμούς, συμμετείχαν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια διαδηλωτές.

Στην Ιταλία, το μεγαλύτερο συνδικάτο, η CGIL, πρωτοστατεί στη διαδήλωση για την ειρήνη, που θα γίνει στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πόλεις της ιταλικής επικράτειας.

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν στις μεγαλύτερες πόλεις, κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία και διαδήλωση. Στην Πορτογαλία, το Κίνημα για την Ειρήνη καλεί το λαό της χώρας να διαδηλώσει στο Πόρτο, στα βόρεια της χώρας, ενώ στη Γαλλία, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες, διαδηλώσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ θα πραγματοποιηθούν σ' ολόκληρη τη χώρα, οργανωμένες από ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν περισσότερες από εκατό ενώσεις, κόμματα της Αριστεράς και συνδικάτα.

Στη Μόσχα θα πραγματοποιηθούν δύο διαδηλώσεις. Στις Βρυξέλλες, περίπου 300 φορείς καλούν τους Βέλγους να διαδηλώσουν με βασικό σύνθημα «ΟΧΙ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ».

Στη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση εναντίον του εφοπλιστή Βαλένιους Βίλχεμσεν, ο οποίος κατηγορείται ότι τα πλοία του μεταφέρουν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, ενώ συγκέντρωση θα γίνει και μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο με σύνθημα «ΟΧΙ πόλεμος στο Ιράκ. ΟΧΙ στο όνομά μου!». Στη Σουηδία διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις με μεγαλύτερη αυτή που αναμένεται να γίνει στη Στοκχόλμη.

Διαδηλώσεις πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή, στη Βουλγαρία και στην Τσεχία αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ, με κορυφαίες τη διαδήλωση που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Σικάγο, όπου πρωτοστατούν τα εργατικά συνδικάτα που τάσσονται κατά του πολέμου (USLAW). Ηδη η 12η του Μάρτη ήταν η μέρα των εργαζομένων κατά του πολέμου, με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλιάς, εργοστάσια αλλά και διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν επίσης σχεδόν σε όλες τις χώρες, που έχουν στο πληθυσμό τους μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, σε αρκετές αραβικές χώρες και στη Λατινική Αμερική. Οι φοιτητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, UNAM, διοργανώνουν τη δεύτερη διάσκεψη «Κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου», σήμερα το πρωί, και μετά θα συμμετάσχουν όλοι στη διαδήλωση που θα γίνει το απόγευμα στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, μετά από έκκληση των συνδικάτων και αριστερών κομμάτων. Στη Βραζιλία αναμένονται πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις όπως και στην Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ