Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Λυκοφιλίες...

Υπογράφτηκε χτες στην Αθήνα η συμφωνία Ασφάλειας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Χαμόγελα...

Eurokinissi

Χαμόγελα...
Την ώρα που παραμένει αγεφύρωτο το ρήγμα το οποίο άνοιξε το θέμα του Ιράκ στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, οι «15» προχώρησαν σε υπογραφή συμφωνίας Ασφάλειας με τον κατεξοχήν εκφραστή - της αμερικανικής πολιτικής - σχηματισμό στον οποίο συμμετέχουν και πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι, το ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά στη διανομή των «διαβαθμισμένων εγγράφων» και στο βαθμό πρόσβασης που θα έχουν οι δύο οργανισμοί σε αυτά. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στη διαχείριση των πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται, από διπλωματικούς κύκλους, «σημαντικότατη», καθώς διαμορφώνει, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο οργανισμών. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» σε αυτή τη σύμβαση: Οι Αμερικανοί, μέσω του ΝΑΤΟ.

Από αυτήν την ευρωαμερικανική συμφωνία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται η Κύπρος και η Μάλτα. Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο η εξαίρεση αποτελεί παρεπόμενο της συμφωνίας της Αθήνας να εξαιρεθεί το Νησί από κάθε ρύθμιση για τον Ευρωστρατό, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Αγκυρας, η οποία πρόβαλε με ένταση αυτό το αίτημα, όταν εξελισσόταν η διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ετσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση πανηγύρισε την ένταξη της Κύπρου, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι το Νησί εξαιρείται από τον υπό εκκόλαψη μηχανισμό της ευρωπαϊκής άμυνας.

Πάντως, χτες, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον λόρδο Ρόμπερτσον και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα για την καλή συνεργασία και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο Οργανισμών σε μια κρίσιμη στιγμή για τα Βαλκάνια και γενικότερα για την Ευρώπη, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας, για άλλη μια φορά, συγκλονισμένος από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «η υπογραφή της Συμφωνίας Ασφάλειας επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να αναλάβουμε, ως ΕΕ, τις ευθύνες μας σε όλο και περισσότερες περιοχές, ξεκινώντας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Από την πλευρά του ο λόρδος Ρόμπερτσον, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Αθήνα συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία χάρη στις προσπάθειες της οποίας, όπως σημείωσε, επιτεύχτηκε συμφωνία πρώτα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και στη συνέχεια μεταξύ των δύο Οργανισμών. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο Οργανισμών, για την ανάληψη στρατιωτικών αποστολών από την πλευρά της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δε δραστηριοποιείται ως σύνολο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ