Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αντίθετη με τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης η συμφωνία

Με αφορμή την υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί υπογράφτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η "Συμφωνία Ασφάλειας" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινότητας, Παπανδρέου, και τους γνωστούς για το ρόλο τους στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ύπατο εκπρόσωπο, Σολάνα, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόμπερτσον.

Η "Συμφωνία Ασφαλείας" είναι σε εφαρμογή της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Κοινότητας για τον Ευρωστρατό που εγκρίθηκε στη Χάγη. Αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα ΕΕ και ΝΑΤΟ και εξαιρούνται από αυτή, μετά από απαίτηση της Τουρκίας, η Κύπρος και η Μάλτα.

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμησή μας ότι ο Ευρωστρατός αποτελεί έναν ακόμα μηχανισμό καταστολής και χειραγώγησης των λαών, πλάι στη ΝΑΤΟική δύναμη. Επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι οι λαοί και τα δικαιώματά τους κινδυνεύουν από τον ιμπεριαλισμό - αμερικάνικο και ευρωπαϊκό - και ότι πρέπει η λαϊκή πάλη να στοχεύει σταθερά στη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού, στην αποδυνάμωση της ΕΕ.

Η συμφωνία είναι το λογικό επακόλουθο μιας πολιτικής, που έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, και όχι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης γενικότερα. Γι' αυτό και δε διστάζει να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και να ενισχύει μηχανισμούς καταστολής όπως προαναφέραμε.

Επομένως, χρειάζεται η ένταση των λαϊκών αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Σημαντικό βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η μαζική παρουσία των εργαζόμενων και του λαού της Αθήνας, αύριο (σ.σ. σήμερα) Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, στο συλλαλητήριο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικανική πρεσβεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ