Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο «σφυρί» και χώρες τώρα;

Η Παταγωνία είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, της πριν μερικές δεκαετίες πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής και σήμερα χτυπημένης άγρια από την καπιταλιστική κρίση και το πολύχρονο ξεζούμισμα από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Εχει έκταση ίση περίπου με την Τουρκία και κατοικείται από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους. Η ιδιαίτερη σημασία της περιοχής βρίσκεται στα υπάρχοντα και ανεκμετάλλευτα μέχρι σήμερα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και χρυσού.

Αναφερόμαστε στην περιοχή αυτή, γιατί - σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - ο Ρούντιντζερ Ντόρνμπους, οικονομολόγος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, πρότεινε να αγοράσουν την Παταγωνία οι ΗΠΑ, έναντι του εξωτερικού χρέους της Αργεντινής, το οποίο ανέρχεται στα 250 δισ. δολάρια. Και δικαιολογημένα, μπορεί να θεωρήσετε την προαναφερόμενη σκέψη παράλογη έως εξωφρενική, αλλά οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον, και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν, φαίνεται πως τη σκέπτονται σοβαρά.

Αν θέλετε, πάντως, να κάνετε κάποιες συγκρίσεις, σας πληροφορούμε ότι η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος γύρω στα 160 δισ. δολάρια και υποτριπλάσιο πληθυσμό από την Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ