Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τα οικονομικά του ... πολέμου

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος; Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει έναν πόλεμο;

Το ερώτημα αποτελεί μέρος της ύλης από το μάθημα «Κατασκευή μοντέλων και διαχείριση φυσικών πόρων 1» στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Προσέξτε την απάντηση, όπως προκύπτει από την ανάλυση του πολέμου στον Κόλπο, το '91:

«Τα έξοδα για τον πόλεμο του Κόλπου ανήλθαν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιος τα πλήρωσε; Το 25% των εξόδων (10 δισ. δολάρια) πληρώθηκαν από ΗΠΑ και το 75% (30 δισ. δολάρια) από τα αραβικά κράτη, δηλαδή Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία.

Μα πού τα βρήκαν τα χρήματα; Η τιμή του πετρελαίου πριν τον πόλεμο ήταν περίπου 15 δολάρια το βαρέλι, αλλά με τον πόλεμο το πετρέλαιο ανέβηκε μέχρι και 42 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που έφερε ένα πρόσθετο κέρδος 60 δισ. δολαρίων.

Σε ποιον πήγε το κέρδος; Στα αραβικά κράτη ισχύει το 50% για το κράτος και 50% για την πολυεθνική που ελέγχει το κοίτασμα. Ετσι: Από τα 60 δισ. δολάρια τα 30 δισ. δολάρια πήγαν στις εταιρίες, τα υπόλοιπα 30 στις αραβικές κυβερνήσεις.

Ποιανού είναι, όμως, οι πετρελαϊκές εταιρίες; Στη Μέση Ανατολή η εξόρυξη και το εμπόριο του πετρελαίου είναι κυριολεκτικά υπόθεση των 7 αδελφών (Esso, Tamoil κλπ.), όλες αμερικανικές, εκ των οποίων οι 5 κρατικές. Συνεπώς τα 30 δισ. δολάρια (21 στο κράτος, 9 στους ιδιώτες) πήγαν στις ΗΠΑ»!

Επομένως, ποιος κέρδισε από τον πόλεμο λόγω πετρελαίου (και χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη λόγω οπλικών συστημάτων κλπ.); Τα αραβικά κράτη όχι (30 τα έξοδα πολέμου μείον 30 τα έσοδα από πετρέλαιο ίσον 0). Οι ΗΠΑ, ναι (10 τα έξοδα πολέμου, 30 τα κέρδη από πετρέλαιο ίσον 20 δισ. δολάρια κέρδος).

Και ποιος, λοιπόν, πλήρωσε τον πόλεμο; Απλό: Οσοι πληρώνουν το πετρέλαιο. Δηλαδή ...εμείς!


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ