ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Χρήσιμος και ευχάριστος για τους λίγους

Γρηγοριάδης Κώστας

Προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ κι επειδή το 'χουν κάνει «καραμέλα» οι υπουργοί της κυβέρνησης, τα στελέχη της ΝΔ και οι κάθε λογής κυβερνητικοί «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, θέλουμε να εκφράσουμε μια απορία μας: Γιατί αυτή η αντίθεση μεταξύ του «χρήσιμου» και του «ευχάριστου»; Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κάποιος και χρήσιμος και ευχάριστος ταυτόχρονα;

Νομίζουμε πως η απάντηση είναι προφανής. Ασφαλώς και μπορεί. Αλλωστε, αυτό κάνει και ο πρωθυπουργός. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, υπέρ των οποίων νομοθετεί σωρηδόν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, και χρήσιμοι είναι, αλλά και ευχάριστοι... Αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό;

Αντίθετα, για τα λαϊκά στρώματα και, ακόμη περισσότερο, για τα πλέον ασθενέστερα, μια κυβέρνηση του κεφαλαίου - είτε η σημερινή της ΝΔ είτε η χτεσινή του ΠΑΣΟΚ - μόνο χρήσιμη δεν είναι και, βέβαια, κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Τέτοιες κυβερνήσεις, για τους εργαζόμενους και το λαό, είναι απλώς καταστροφικές...

Φαρισαϊσμοί κυβερνώντων

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τους κρουνούς του κρατικού χρήματος και των επιδοτήσεων από το κράτος βρίσκεται το μεγάλο κεφαλαίο, το οποίο κατά τα λοιπά κόπτεται για τους κανόνες του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Φέτος, μόνο μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοκεφαλαιούχοι καρπώθηκαν ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα που φτάνει στα 540 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και το ύψος των «κρατικών επιδοτήσεων», για το οποίο η ΕΕ κατηγορεί την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η υποκρισία της κυβέρνησης, της ΕΕ και όλων όσοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου είναι ολοφάνερη. Πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» αρνείται ακόμη και την ελεημοσύνη του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά και την ίδια στιγμή οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται με πακτωλό χρημάτων...

Οι ταξικοί νόμοι

Στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης «έριξε το μπαλάκι» ο υπουργός Δικαιοσύνης για την κλήση σε απολογία στελεχών του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, επειδή πρωτοστάτησαν στην απεργία της 26ης Ιουλίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας ενήργησε νόμιμα και μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του. Μα ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα. Οι εισαγγελείς πάντα «νόμιμα» και πάντα «μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους» κυνηγάνε τους πρωτοπόρους εργάτες, διώκουν τους συνδικαλιστές, χτυπούν το «δικαίωμα» στην απεργία. Πώς γίνεται όμως και δεν κάλεσαν ποτέ και πουθενά σε απολογία κάποιο βιομήχανο, «μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους»; Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι η «νομιμότητα» είναι πάντα κατά του εργάτη και υπέρ των βιομηχάνων. Και αυτοί που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους και τους εφαρμόζουν έχουν όνομα, ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα.

Η ευθύνη, λοιπόν, για τέτοιου είδους διώξεις ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, για να δικαστεί μαζί με τους άλλους συνδικαλιστές, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη. Κάνοντας καθαρό ότι οι κομμουνιστές δε θα οχυρωθούν πίσω από καμιά ασυλία, όταν πρόκειται να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην απεργία και να υπερασπίσουν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.

Αποδοκίμασαν τους συμβιβασμένους

«Κι εσείς νομίζετε ότι θα πάμε να βρούμε ανθρώπους που ξεπουλάνε τους εργαζόμενους στα τραπέζια του διαλόγου;»... Οι ίδιες οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ έβαλαν στη θέση του τον Αλ. Καλύβη, προχτές, όταν ο τελευταίος εμφανίστηκε δήθεν.. ανήσυχος για την κινητοποίησή τους και τις προέτρεψε «να αποκτήσουν επαφή με τη ΓΣΕΕ», ρωτώντας «πονηρά», μάλιστα, τις εργάτριες αν έχουν συστήσει «καμιά επιτροπή» και «ξεχνώντας» το ταξικό κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας. Κι όλα αυτά, όταν λίγο πριν, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, στη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον υφυπουργό Απασχόλησης, για τα «Κλωστήρια Πρεβέζης», παζάρευε τις απολύσεις που ο Αργυρός κι η κυβέρνηση πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν.

Η κατακραυγή των εργαζομένων ανάγκασε τον Καλύβη να φύγει. Παραμένει το γεγονός, όμως, του περίσσιου θράσους των συμβιβασμένων ηγετών του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πείρα βέβαια των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο πλούσια. Και βεβαιώνει αυτό ακριβώς που οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ διαδήλωσαν και πάλι προχτές: Το μέλλον τους δε βρίσκεται στο δρόμο της συναίνεσης και του συμβιβασμού, αλλά σ' αυτόν του ενωμένου ταξικού αγώνα.


Τα αεροπορικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, απ' όσα βλέπετε και ακούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις και στα δελτία ειδήσεων των τελευταίων ημερών ή διαβάζετε στις εφημερίδες, έχετε καταλάβει γιατί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» οδεύει προς την εκκαθάριση εν λειτουργία και, με άλλα λόγια, στο ξεπούλημα με το κομμάτι;

Μη βιαστείτε και μας πείτε ότι φταίει η κακοδιαχείριση, η ρουσφετολογία και η ικανοποίηση «ημετέρων», κλπ., κλπ., γιατί, τότε, θα έπρεπε να είχαν την ίδια κατάληξη ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και οι άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Εκτός και έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι και σ' αυτές γίνονταν και γίνονται τα ίδια, όπως και στην «Ολυμπιακή»...

Δε λέμε, όλα τα παραπάνω, και έγιναν, και έπαιξαν το ρόλο τους, για τη σημερινή κατάληξη, αλλά ο βασικός παράγοντας βρίσκεται στη συναποφασισμένη στις Βρυξέλλες ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» των αεροπορικών μεταφορών. Με άλλα λόγια, στην πολιτική προώθησης της συγκέντρωσης του κλάδου στα χέρια λίγων «γιγάντων του αέρα».

Κι επειδή η πολιτική των «απελευθερώσεων» - μαζί με τα «αδελφάκια» τους, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, της μείωσης του εργασιακού κόστους, κλπ., κλπ. - δεν εφαρμόζεται μόνο στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά παντού, έχει συγκεκριμένη ευρωενωσιακή καταγωγή, φέρει συγκεκριμένες υπογραφές και αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, μάλλον υποχρεώνει όλους τους εργαζόμενους να σκεφτούν πολύ περισσότερο τις τρέχουσες εξελίξεις και να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο καυγάς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σχετικά με το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάντια της «Ολυμπιακής», συνεχίζεται αμείωτος. Κι απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, βασανίζοντας τη νοημοσύνη και δοκιμάζοντας την υπομονή όλων μας.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αραγε, δε φτάνουν όλα όσα έχουν ήδη πει, ο ένας σε βάρος του άλλου, για να τους γυρίσουν μια και καλή την πλάτη οι εργαζόμενοι;

Στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων βδομάδων, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επαναφέρουν στην επικαιρότητα το κυπριακό πρόβλημα και οδηγούν σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

- Η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, με δεδομένη τη δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο, που είναι ήδη μέλος της Ενωσης.

- Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιστή στο «δόγμα» της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με κάθε κόστος, όπως το εφάρμοσε, καθ' υπόδειξη της Ουάσιγκτον, και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- Το Κυπριακό, αντίθετα με τα όσα υποστήριζαν οι θιασώτες της ΕΕ, δηλαδή όλα τα κόμματα - εκτός του ΚΚΕ - δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το Κυπριακό, λοιπόν, όχι μόνο δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά, αντίθετα, με τα νέα δεδομένα, αποκτά κάποιες ακόμη πτυχές, μέσα στις οποίες ήδη κρύβονται ενδοευρωπαϊκοί, αλλά και ευρωατλαντικοί ανταγωνισμοί.

Οι «αντιδράσεις» σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι οποίες όψιμα απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τη γαλλική κυβέρνηση, δεν προέρχονται από την πάγια, σαφή και αμετάβλητη τουρκική στάση για το Κυπριακό. Η θέση της Τουρκίας και όταν οι εταίροι ομόφωνα αποφάσισαν πως εκπληρώνει τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης και όρισαν την 3η Οκτώβρη 2005 για την εκκίνηση της διαδικασίας ήταν η ίδια με τη σημερινή. Η δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ δε σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου, ήταν απλώς η αφορμή για τη διατύπωση αυτών των «αντιδράσεων». Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού:

- Στους προεκλογικούς και άλλους εσωτερικούς υπολογισμούς σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία.

- Στην υποχώρηση της αισιοδοξίας για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού «Συντάγματος».

- Στα ίχνη των γεωπολιτικών ευρωατλαντικών ανταγωνισμών, που προς το παρόν εκφράζονται κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Είναι προφανές ότι ο σκεπτικισμός κάποιων εταίρων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δεν πηγάζει από κάποια σθεναρή θέση τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν να πουν ένα καθαρό «ναι» στην ένταξη της Τουρκίας, όπως δεν μπορούν, για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων, να πουν και «όχι». Και χρησιμοποιούν ως αφορμή το Κυπριακό, για να δικαιολογήσουν αυτήν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Η Γαλλία, π.χ., εξέφρασε την αντίθεσή της στη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, που δήλωνε ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο δε συνιστά αιτία για να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ενταξιακής της πορείας, αλλά ήδη ευθυγραμμίστηκε με τους Βρετανούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιμένει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και των Ελληνοτουρκικών, χρησιμοποιώντας και τη διαδικασία των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έχει επανειλημμένως διαψευστεί. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική που εντάσσει το Κυπριακό, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά, στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των λαών Ελλάδας και Κύπρου.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ