ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επικίνδυνα σχέδια και αντιθέσεις δείχνουν τον δρόμο και για το 2024

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του χρόνου, αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το Συμβούλιο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και αποφάσισε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, αποχώρησε την ώρα της ψήφισης, ωστόσο δεν μπλόκαρε τη διαδικασία ασκώντας «βέτο» για την περίπτωση της Ουκρανίας, όπως άφηνε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, η Ουγγαρία αντιδρά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά και στην παραπέρα στήριξη του Κιέβου μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Κρίσιμο θέμα «τριβής» της Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027). Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα κράτη - μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης, αλλά και αύξηση για την «πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών», όπως και τις πληρωμές τόκων του προγράμματος «Next Generation EU», τα δάνεια δηλαδή που πηγαίνουν για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες.

Καθώς στο παζάρι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ομοφωνία κλότσησαν το τενεκεδάκι παρακάτω, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, να λέει ότι η αναθεώρηση «υποστηρίζεται θερμά από 26 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ως προς όλες τις συνιστώσες και τις προτεραιότητές του», αλλά προφανώς επειδή η συζήτηση για το το ποιος θα φορτωθεί το κόστος συνεχίζεται, «θα επανέλθουμε στο θέμα στις αρχές του νέου έτους», πιθανόν σε νέα έκτακτη Σύνοδο.

Συζήτηση έγινε και για το Παλαιστινιακό, όπου φρόντισαν να καταδικάσουν για πολλοστή φορά τη Χαμάς και να αναγνωρίσουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», εκφράζοντας ταυτόχρονα, στα λόγια, «σοβαρή ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», χύνοντας άλλη μια παρτίδα από κροκοδείλια δάκρυα.

Αλλωστε, εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, είπε ότι η χώρα υποστηρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, όμως πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Χαμάς «πρέπει να εξουδετερωθεί στο πεδίο», δίνοντας ουσιαστικά ελεύθερο στο Ισραήλ να συνεχίσει τη σφαγή.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή στη λήψη απόφασης για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τόνισε πως «το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς», καθότι υπάρχουν «σημαντικά αυξημένα κονδύλια» για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, «ένα αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές» και «μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014 - 2020», ώστε να απελευθερωθούν έξτρα κονδύλια για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η υπόθεση Μπελέρη «είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι μια διμερής, απλά, διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία». Τέλος, ερωτηθείς και για τα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η υπογραφείσα «Διακήρυξη των Αθηνών» ήταν «ένα σημαντικό βήμα το οποίο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε», με στόχο «να συζητήσουμε, ναι, και το δύσκολο ζήτημα - το οποίο, όπως γνωρίζετε, εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε - της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανοιχτή επιστολή του ΚΚΕ για την απόρριψη της επιστολικής ψήφου

Απευθύνεται στην κυβέρνηση, στα κόμματα και σε όλο τον λαό

Με αφορμή τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να καθιερώσει με αφετηρία τις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτει συλλήβδην το μέτρο και ότι δεν θα συμμετάσχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με αυτό το θέμα, απευθύνθηκε την περασμένη Πέμπτη με ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση, στα κόμματα και σε όλο τον λαό.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τους όρους εφαρμογής ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου, όπως είναι αυτό της επιστολικής ψήφου. Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βρει πρόθυμους συνομιλητές στα άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν σπεύσει να αποδεχτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, όντας προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου που δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, δημιουργώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών.

Αυτό υποδεικνύει η κοινή λογική, δηλαδή ότι τίποτα άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα που διαθέτουν παραβάν, σφραγισμένες κάλπες, εφορευτικές επιτροπές, δικαστικούς και εκλογικούς αντιπροσώπους δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα είναι - τουλάχιστον τη στιγμή της ψηφοφορίας - μόνος του και απαλλαγμένος από άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς, που ούτως ή άλλως υφίστανται στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.

Ταυτόχρονα, το αποδεικνύει και όλη η διεθνής πείρα από χώρες που χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο, αφού εκτός όλων των άλλων καταγράφονται και καταγγέλλονται παρατυπίες (απώλεια χιλιάδων ψηφοδελτίων και χειραγώγηση επιστολικών ψήφων από υποψηφίους στις ΗΠΑ, κλοπές ψηφοδελτίων με επιθέσεις σε ταχυδρομικούς υπαλλήλους στην Ισπανία, παράδοση απροστάτευτων ψηφοδελτίων στη γενική αλληλογραφία του κτιρίου στην Ιταλία, ανακάλυψη καμένων ψηφοδελτίων σε χωματερή στην Ουγγαρία κ.ά.). Μάλιστα, η Γαλλία έχει εγκαταλείψει από το 1975 το σύστημα της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας πολυάριθμων τέτοιων περιστατικών, διατηρώντας την για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, όπου στις βουλευτικές εκλογές του 2022 ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα δύο εκλογικών περιφερειών λόγω "τεχνικών" προβλημάτων.

Επιπλέον, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιστολική ψήφος δεν αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές, πράγμα αναμενόμενο, αφού η αποχή οφείλεται σε πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά. Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει όσους πραγματικά θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και δεν μπορούν, θα είχε κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΚΚΕ για να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στους τόπους εργασίας τους μέσω ειδικών εκλογικών καταλόγων και να πολλαπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα στις χώρες του εξωτερικού για τους απόδημους που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Επομένως, η "πρόταση" που έχει να καταθέσει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση είναι η απόσυρση του σχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στήριξη Μπάιντεν στις «εποικοδομητικές συνομιλίες»

«Στήριξη για τα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας τις εξελίξεις σε όλα τα φλέγοντα μέτωπα.

Συζήτησαν ακόμη «τη σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της σημασίας να καλωσοριστεί η Σουηδία ως σύμμαχος το συντομότερο δυνατό και να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η διαλειτουργικότητα της Τουρκίας του ΝΑΤΟ», ενώ «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή στον δρόμο προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2024 στην Ουάσιγκτον».

Οσον αφορά τη σφαγή στη Γάζα, ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να εκφράσει στήριξη για «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και εστίασε με τον ομόλογό του στις «προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» αλλά και την «ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό», καθώς φουντώνουν τα παζάρια για την επόμενη μέρα σε όλη τη Μ. Ανατολή, πάνω στα ερείπια και το μακελειό του παλαιστινιακού λαού.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επαναφορά και καταβολή 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης

Τροπολογία - προσθήκη για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα) κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι με τα μνημόνια καταργήθηκαν από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγούνται το επίδομα εορτών Πάσχα και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και στο μισό της μηνιαίας σύνταξης».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο «Kontra»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού στις 21.30.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει άλλα δύο στρατηγεία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Με «σταθερή πορεία» ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κινείται η κυβέρνηση, όπως αποτύπωσε και η ομιλία του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, την Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε προηγουμένως, ως υπουργός Εξωτερικών, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Διόλου τυχαία, ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Αμυνας, Κων. Μπαλωμένος, μετείχε στη χειμερινή συνάντηση των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ανέδειξε τη «γενικότερη συνδρομή της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας», καθώς και τη «γεωστρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως μεταφορικός κόμβος διεθνούς αρωγής προς τη δοκιμαζόμενη χώρα, αλλά και ως στρατηγική πύλη εισόδου της συμμαχίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα». Παράλληλα, επανακατέθεσε πρόταση «ενσωμάτωσης δύο πολυεθνικών στρατηγείων από την Ελλάδα, προς ενίσχυση των συναφών δυνατοτήτων» του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ