ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρά η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και όλης της περιφέρειας

Οπως δείχνει και η νέα συμφωνία που υπέγραψαν Παρίσι - Λευκωσία για τη σύσφιξη της «αμυντικής» συνεργασίας τους

Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Κύπρου Φλ. Παρλί και Σ. Αγγελίδη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία
Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Κύπρου Φλ. Παρλί και Σ. Αγγελίδη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων βεβαιώνει η συμφωνία που τελικά υπογράφτηκε προχτές στο Παρίσι, ανάμεσα σε Γαλλία και Κύπρο «για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών». Η συμφωνία σηματοδοτεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου ο ενεργειακός πλούτος τραβάει σαν μαγνήτης μονοπωλιακούς κολοσσούς και φυσικά τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε πως η γαλλική «Total» «έκλεισε» τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση κι άλλων «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni» αλλά και μόνη της, αναδεικνύοντας και έτσι το ισχυρό ενδιαφέρον της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να ενισχύσει σε όλα τα επίπεδα την παρέμβασή της στον σφοδρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική.

Η επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία - την οποία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί - αναφέρει ακόμα ότι η συμφωνία επιβεβαίωσε «εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Προσθέτει ότι στη συνάντηση, η γαλλική πλευρά ενημερώθηκε και «για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με φόντο την όξυνση σύνθετων διεργασιών για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στη Ν/Α Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τις φειδωλές επίσημες ανακοινώσεις, οι επαφές των δύο πλευρών, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ήταν ιδιαίτερα πυκνές. Πολύ πρόσφατα, ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ επισκέφτηκε για πολλοστή φορά τη ναυτική βάση στο Μαρί (επαρχία Λάρνακας) αλλά και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, μιλώντας για «ενδιαφέρουσες» επισκέψεις και σημειώνοντας τις «προοπτικές συνεργασίας επί ίσοις όροις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας». Αντίστοιχες επισκέψεις έχουν κάνει στις βάσεις αυτές και Γάλλοι εμπειρογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα έργα για την «προσαρμογή» των υποδομών και τη διασφάλιση των απαραίτητων «διευκολύνσεων» στη «σύμμαχο Γαλλία», αλλά και συνολικά στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Σ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι «οι υποδομές στο μέλλον θα μπορούν να συνεισφέρουν στην πολιτική που έχουμε μέσω της PESCO σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Συνεννοήσεις και για το Κυπριακό

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν προχτές το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, ο Κύπριος ηγέτης «μετέφερε για πολλοστή φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας να συμμετάσχει σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών», εκφράζοντας πάντως ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ «στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος» και δηλώνοντας ότι «η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» δεν επιτρέπει «την επανέναρξη διαλόγου».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάει το ... ευρωΝΑΤΟικό γράμμα

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Χτες το βράδυ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ελσίνκι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου. Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Μετέφερα με τον πιο απόλυτο τρόπο την καταδίκη μας για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και του ζήτησα να σταματήσουν. Παράλληλα όμως συζητήσαμε την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα. Επομένως, προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα θέλει».

Η συνάντηση, που έγινε στο φόντο των απειλών και των κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, επιβεβαίωσε την προσπάθεια εφησυχασμού που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως δήθεν εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Politico», o Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τονίσει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία για ένταξή της στην ΕΕ, και κάλεσε τα ευρωενωσιακά όργανα να επισπεύσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια.

«Είμαστε ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν σ' αυτό», σημείωσε, αναφερόμενος στη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα «πρέπει πρώτα να σέβεται τις υποχρεώσεις της (...) όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παραπέρα, ο Γ. Κατρούγκαλος απέδωσε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου στην «αδυναμία» και «απομόνωση» της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προωθήσει την «ενεργειακή συνεργασία» με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Παραπέρα, παρότρυνε την ΕΕ να προχωρήσει με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τις δυτικοβαλκανικές χώρες. Αλλωστε, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιούνη, η λυκοσυμμαχία αναμένεται να ανακοινώσει αν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ «τρέχει» ήδη η αντίστοιχη διαδικασία με το ΝΑΤΟ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση πιέσεων από ΗΠΑ και «διπλωματικές επαφές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ επιχειρούν την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων τους στον Περσικό Κόλπο. Παράλληλα με την επικίνδυνη αύξηση των πιέσεων στο Ιράν, την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Λίνκολν», φρεγατών και επιπρόσθετων βομβαρδιστικών και νέα σενάρια πολέμου που προβλέπουν την ανάπτυξη τουλάχιστον 120.000 Αμερικανών στρατιωτών, οι ΗΠΑ φαίνεται πως δοκιμάζουν και το άνοιγμα «διπλωματικών διαύλων» σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τους βασικούς στόχους μέσω παζαριού με την ιρανική ηγεσία.

Αμερικανικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το CNN, μετέδωσαν πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος με την απότομη όξυνση της έντασης που έχουν δρομολογήσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και άλλα στελέχη στον Λευκό Οίκο, επειδή πλέον έχουν κάνει «πραγματική την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης». Αυτό θα παραβίαζε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού ηγέτη για «επιστροφή» κάποιων εκ των αμερικανικών στρατευμάτων από το εξωτερικό. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χ. Σάντερς, διέψευσε ότι υπάρχουν κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αυτός που θα πάρει «τις τελικές αποφάσεις».

Οι πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων, πάντως, επέμεναν και χτες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναζητήσει τη συνδρομή «εξωτερικών συμβούλων» για το παράλληλο άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με το Ιράν, σε πρώτη φάση μέσω Ελβετίας.

Δεν είναι τυχαία, για το λόγο αυτό, η ασυνήθιστη επίσκεψη του Ελβετού Προέδρου, Ουέλι Μάουρερ, αργότερα χτες βράδυ, στον Λευκό Οίκο, καθώς η χώρα του έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Ιράν έπειτα από την αναστολή των αμερικανο-ιρανικών διπλωματικών σχέσεων μετά την «ιρανική ισλαμική επανάσταση» του 1979. Εχει αναλάβει επίσης ρόλο «ενδιάμεσου» και όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα... Το ελβετικό δημόσιο ραδιόφωνο SRF σημειώνει ότι «για πρώτη φορά ένας Ελβετός Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο» και ότι η ατζέντα συνομιλιών θα είναι πλατιά αφού εκτός από διμερή πολιτικά και εμπορικά ζητήματα θα θίξει και «το ρόλο της Ελβετίας στη διευκόλυνση διπλωματικών σχέσεων και άλλα διεθνή θέματα».

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ιαπωνία όπου μετέβη χτες (στο πλαίσιο περιοδείας που περιελάμβανε έως τώρα το Τουρκμενιστάν, την Ινδία), χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αμερικανικές πιέσεις έναντι της χώρας του. «Ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας του μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ, πέρσι τον Μάη, από τη διεθνή συμφωνία που συνυπέγραψαν με τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη πως το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις τους έναντι της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Κίνας, χώρα που συμπεριλαμβάνεται στη μικρότερη, πλέον, λίστα εισαγωγέων ιρανικού πετρελαίου...

«Μηνύματα» από Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ

Στο μεταξύ, χτες, κύριο άρθρο στη σαουδαραβική φιλοκυβερνητική αγγλόφωνη ηλεκτρονική εφημερίδα «Arab News», που αναφερόταν στην οξυμένη κρίση στον Περσικό Κόλπο, απαίτησε από τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αποφασιστική, τιμωρητική αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει» στην περιοχή ώστε «το Ιράν να μάθει ότι κάθε κίνησή του θα έχει συνέπειες». «Το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν χειρουργικά χτυπήματα. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει προηγούμενο με αποτέλεσμα: Τις επιδρομές στη Συρία όταν το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε αέριο σαρίν κατά του λαού του. Είναι φανερό ότι οι κυρώσεις δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα», ανέφερε το άρθρο.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουάρ Γκαργκάς, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι «αφοσιωμένη» στην αποκλιμάκωση της έντασης, στην ειρήνη και τη σταθερότητα με το Ιράν... Αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες για το πρόσφατο «σαμποτάζ σε δεξαμενόπλοια» ανοιχτά της χώρας του λέγοντας ότι «είναι εύκολες οι κατηγορίες, αλλά πρόκειται για δύσκολη κατάσταση και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι και η συμπεριφορά του Ιράν».

Αποκλιμάκωση της έντασης φέρεται να προωθεί και το Κατάρ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, να μεταβαίνει στον Ιράν για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ