Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση πιέσεων από ΗΠΑ και «διπλωματικές επαφές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ επιχειρούν την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων τους στον Περσικό Κόλπο. Παράλληλα με την επικίνδυνη αύξηση των πιέσεων στο Ιράν, την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Λίνκολν», φρεγατών και επιπρόσθετων βομβαρδιστικών και νέα σενάρια πολέμου που προβλέπουν την ανάπτυξη τουλάχιστον 120.000 Αμερικανών στρατιωτών, οι ΗΠΑ φαίνεται πως δοκιμάζουν και το άνοιγμα «διπλωματικών διαύλων» σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τους βασικούς στόχους μέσω παζαριού με την ιρανική ηγεσία.

Αμερικανικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το CNN, μετέδωσαν πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος με την απότομη όξυνση της έντασης που έχουν δρομολογήσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και άλλα στελέχη στον Λευκό Οίκο, επειδή πλέον έχουν κάνει «πραγματική την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης». Αυτό θα παραβίαζε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού ηγέτη για «επιστροφή» κάποιων εκ των αμερικανικών στρατευμάτων από το εξωτερικό. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χ. Σάντερς, διέψευσε ότι υπάρχουν κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αυτός που θα πάρει «τις τελικές αποφάσεις».

Οι πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων, πάντως, επέμεναν και χτες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναζητήσει τη συνδρομή «εξωτερικών συμβούλων» για το παράλληλο άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με το Ιράν, σε πρώτη φάση μέσω Ελβετίας.

Δεν είναι τυχαία, για το λόγο αυτό, η ασυνήθιστη επίσκεψη του Ελβετού Προέδρου, Ουέλι Μάουρερ, αργότερα χτες βράδυ, στον Λευκό Οίκο, καθώς η χώρα του έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Ιράν έπειτα από την αναστολή των αμερικανο-ιρανικών διπλωματικών σχέσεων μετά την «ιρανική ισλαμική επανάσταση» του 1979. Εχει αναλάβει επίσης ρόλο «ενδιάμεσου» και όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα... Το ελβετικό δημόσιο ραδιόφωνο SRF σημειώνει ότι «για πρώτη φορά ένας Ελβετός Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο» και ότι η ατζέντα συνομιλιών θα είναι πλατιά αφού εκτός από διμερή πολιτικά και εμπορικά ζητήματα θα θίξει και «το ρόλο της Ελβετίας στη διευκόλυνση διπλωματικών σχέσεων και άλλα διεθνή θέματα».

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ιαπωνία όπου μετέβη χτες (στο πλαίσιο περιοδείας που περιελάμβανε έως τώρα το Τουρκμενιστάν, την Ινδία), χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αμερικανικές πιέσεις έναντι της χώρας του. «Ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας του μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ, πέρσι τον Μάη, από τη διεθνή συμφωνία που συνυπέγραψαν με τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη πως το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις τους έναντι της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Κίνας, χώρα που συμπεριλαμβάνεται στη μικρότερη, πλέον, λίστα εισαγωγέων ιρανικού πετρελαίου...

«Μηνύματα» από Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ

Στο μεταξύ, χτες, κύριο άρθρο στη σαουδαραβική φιλοκυβερνητική αγγλόφωνη ηλεκτρονική εφημερίδα «Arab News», που αναφερόταν στην οξυμένη κρίση στον Περσικό Κόλπο, απαίτησε από τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αποφασιστική, τιμωρητική αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει» στην περιοχή ώστε «το Ιράν να μάθει ότι κάθε κίνησή του θα έχει συνέπειες». «Το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν χειρουργικά χτυπήματα. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει προηγούμενο με αποτέλεσμα: Τις επιδρομές στη Συρία όταν το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε αέριο σαρίν κατά του λαού του. Είναι φανερό ότι οι κυρώσεις δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα», ανέφερε το άρθρο.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουάρ Γκαργκάς, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι «αφοσιωμένη» στην αποκλιμάκωση της έντασης, στην ειρήνη και τη σταθερότητα με το Ιράν... Αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες για το πρόσφατο «σαμποτάζ σε δεξαμενόπλοια» ανοιχτά της χώρας του λέγοντας ότι «είναι εύκολες οι κατηγορίες, αλλά πρόκειται για δύσκολη κατάσταση και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι και η συμπεριφορά του Ιράν».

Αποκλιμάκωση της έντασης φέρεται να προωθεί και το Κατάρ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, να μεταβαίνει στον Ιράν για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ