Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Εβγαλε στη φόρα τις αντιδραστικές «συγκλίσεις» των αστικών κομμάτων

Ολη η γκάμα των αντιδραστικών θέσεων της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων σε βάρος της Υγείας ξεδιπλώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, μαζί με ύμνους στις φιλανθρωπίες των επιχειρηματιών, με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορούσε την επικύρωση κληροδοτήματος ιδιώτη για την ανέγερση μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, θέλοντας να δείξει τις ...«χαοτικές» διαφορές της κυβέρνησης με αυτές της ΝΔ, αφού χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για αυτοτέλεια των νοσοκομείων και επιχειρηματικότητα στην Υγεία «μια εντελώς ακραία και κυνική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση», πρόσθεσε ότι η ...«βασική διαφορά» της κυβέρνησης με τη ΝΔ είναι πως «ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν συμπληρωματικούς ρόλους. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τον δημόσιο τομέα και επικουρικά να λαμβάνει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα», τις οποίες βέβαια χρυσοπληρώνει ο λαός.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Φωτήλας, εκθείασε την ιδιωτική δωρεά καθώς αν δεν ήταν αυτή «έκτακτες ανάγκες θα έμεναν έτσι, στον αέρα, χωρίς κανείς να τις καλύψει». Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Μπαργιώτας, είπε ότι «ο "Ευαγγελισμός" μπορεί με το κατάλληλο μοντέρνο μάνατζμεντ, από επαγγελματίες» να ανταγωνιστεί «οποιονδήποτε ιδιώτη», ενώ από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ο Γ. Γερμενής είπε ότι «η βούληση ιδιωτών δίνει λύσεις και βοηθά αποτελεσματικά εκεί που το κράτος κακώς ή καλώς δεν μπορεί να βοηθήσει».

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, επισήμανε την πλειοδοσία σε αντιλαϊκές θέσεις και ανέδειξε τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύστημα Υγείας με σύγχρονες δομές και εξοπλισμό που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και προσωπικό με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να παρέχονται δωρεάν όλες οι προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, σε όσους έχουν ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επισήμανε ότι αυτού του είδους οι δωρεές ιδιωτών (π.χ. ιδρύματα των εφοπλιστικών ομίλων Νιάρχου, Ωνάση κ.λπ.) που κάθε φορά κάνουν σημαία όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, στόχο έχουν να ξεπλύνουν το σάπιο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, την επιχειρηματικότητα και «να συνηθίζουν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, όχι ως δικαίωμα, αλλά ως φιλανθρωπία». Τόνισε ότι οι θέσεις των αστικών κομμάτων για την Υγεία είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τη λαϊκή ψήφο στις επικείμενες εκλογές.

Σημείωσε ότι οι όποιες δωρεές θα πρέπει να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα. Υπερψήφισε το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει αυτήν τη σύμβαση, γιατί δεν είναι αντίθετο σε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες περίθαλψης του λαού.

Ακόμα ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε τη βροχή άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών στο νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν χαρίζουμε το Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο στους ιδιώτες! (2023-03-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» που ανοίγουν μεγαλύτερα κενά στα νοσοκομεία (2022-09-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα μπαλώματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (2020-10-15 00:00:00.0)
Ψήφισε το νέο «δωράκι» για τις εργοδοτικές εισφορές (2020-06-12 00:00:00.0)
Οι «δωρεές» δεν κρύβουν την τσακισμένη δημόσια Υγεία (2018-09-21 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια από αύριο ο «κόφτης» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (2017-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ