ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
Η τακτική των διαρροών

Γρηγοριάδης Κώστας

Είμαστε σίγουροι ότι οι κυβερνώντες έχουν πλήρη συναίσθηση της σοβαρής και πολύμορφης σημασίας του πρόσφατου τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος και οποιουδήποτε στοιχείου ή γεγονότος συνδέεται μ' αυτό. Είμαστε σίγουροι, επίσης, ότι έχουν πλήρη συναίσθηση των εύλογων και σοβαρών ερωτημάτων, που βασανίζουν την ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη. Πρέπει να έχουν, επομένως - και δε δικαιολογείται στο παραμικρό να μην έχουν - πλήρη συνείδηση της σημασίας και της ανάγκης συστηματικής, ουσιαστικής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης προς κάθε κατεύθυνση. Η τελευταία, όμως, κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται με τη διοχέτευση - με τη μορφή διαρροών - αποσπασματικών πληροφοριών, κυρίως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και, μάλιστα, για το τι είδαν και τι δεν είδαν οι πιλότοι των πολεμικών αεροπλάνων ή για την πορεία του Μπόινγκ 737 στα τελευταία κρίσιμα 40 λεπτά της τραγικής του πορείας.

Στα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, που υπήρχαν, επομένως, προστίθενται και καινούρια: Γιατί προχωρά σ' αυτή την τακτική η κυβέρνηση; Επιχειρεί να χειραγωγήσει την πληροφόρηση και να την προσανατολίσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και αν ναι γιατί; Τι θέλει να κρύψει και ποιους σκοπούς να εξυπηρετήσει;

Οι ομοιότητες

Μπορεί, η δεύτερη αεροπορική τραγωδία - δυο μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Γραμματικό - να έγινε στην άλλη άκρη του πλανήτη, στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας, αλλά οι ομοιότητες με την πρώτη είναι πολλές και οδηγούν σε σοβαρά και κρίσιμα συμπεράσματα.

Η κολομβιανή εταιρία West Caribbean Airways, της οποίας το αεροπλάνο συνετρίβη στα βουνά Σιέρα Περίχα, οδηγώντας στο θάνατο τους 152 επιβάτες και το οκταμελές πλήρωμα, ιδρύθηκε το 1998. Ηταν κι αυτή, δηλαδή, όπως και η «Ηλιος», προϊόν της πολιτικής «απελευθέρωσης» των αεροπορικών συγκοινωνιών, της έντασης του ανταγωνισμού και του κυνηγητού των κερδών. Είναι κι αυτή μια εταιρία «χαμηλού κόστους», η οποία - όπως και η «Ηλιος» - συνεργάζεται με τουριστικές πολυεθνικές και τα αεροπλάνα της παρουσίαζαν συχνά προβλήματα. Η προχτεσινή τραγωδία ήταν το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα της ίδιας εταιρίας μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Η μετάλλαξη του «αγωνιστή»

Στη Δικαιοσύνη θα καταφύγει, λέει, η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - αυτό απείλησε ο πρόεδρός της και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ, Θ. Κοκκινούλης - προκειμένου να εξαναγκάσει τους βιομηχάνους ν' απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής ντομάτας στο νομό. Σιγά μην πανικοβληθούν οι ντοματοβιομήχανοι από την «απειλή» Κοκκινούλη, όταν, μάλιστα, γνωρίζουν ότι έχουν μαζί τους την κυβέρνηση.

Αλλά, τι έγινε και ο άλλοτε «άγριος αγωνιστής» μεταλλάχτηκε σε νομιμόφρονα και νομοταγή συνδικαλιστή; Απλώς το κόμμα του βρίσκεται στην κυβέρνηση και δε θέλει να του δημιουργεί προβλήματα με αγροτικές κινητοποιήσεις κι άλλες αγωνιστικές πιέσεις.

Αλλωστε, δεν το κρύβει ότι τάσσεται υπέρ του συνδικαλισμού του διαλόγου, της συνεννόησης και της συναίνεσης κι εκεί επιχειρεί να οδηγήσει όσους μπορεί, ακόμα, να παρασύρει. Μόνο που όλο και περισσότεροι έχουν πάρει χαμπάρι το ρόλο που παίζει η «παρέα Κοκκινούλη» και γενικότερα ο κυβερνητικός αγροτοσυνδικαλισμός...

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Μια και ο υπουργός Υγείας προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και αρέσκεται στα αμερικανικά μοντέλα, του αφιερώνουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ιδρύματος Commmonwealth Fund, 49 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στις ΗΠΑ δυσκολεύονται να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Τα 2/3 των ασθενών που πληρώνουν ασφάλιστρα τουλάχιστον ίσα με το 10% του εισοδήματός τους αναγκάζονται να δανειστούν για να καλύψουν τις ιατρικές δαπάνες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το 50% των ενηλίκων Αμερικανών, με ετήσιες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον 500 δολαρίων και οι μισοί από τους Αμερικανούς που δεν έχουν κάλυψη για συνταγογραφημένα φάρμακα.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι μισές από τις χρεοκοπίες ιδιωτών στις ΗΠΑ οφείλονται στην αδυναμία των οφειλετών να καλύψουν τις υπέρογκες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για την Υγεία στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε άλλη χώρα (53% μεγαλύτερες από τη δεύτερη Ελβετία και 140% περισσότερες από το μέσο όρο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι Αμερικανοί Πρόεδροι, είτε ανήκουν στο Δημοκρατικό είτε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.


Τα ... προεόρτια

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ μεν, αλλά ...γίνεται κουβέντα για στρατιωτική επέμβαση. Ο λόγος φυσικά για το Ιράν και τις περίφημες «αντιρρήσεις» χωρών, όπως η Γερμανία, για τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Εχουμε ήδη αρκετή εμπειρία από ανάλογα γεγονότα, για να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά, που εδράζονται δηλαδή οι «διαφωνίες» για την επέμβαση. Προφανώς (αυτή τη φορά) είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι πιο σοφοί και θέλουν από πριν ξεκάθαρες συμφωνίες για το διαμοίρασμα της λείας.

Το αν θα τα βρουν δεν το γνωρίζουμε. Ομως, έχει τελικά τόση μεγάλη σημασία αν στο Ιράν ετοιμάζεται μια επέμβαση «κοινής αποδοχής» από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση ή αν θα έχουμε «μονομερείς ενέργειες»;

Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που (θέλουν να) πιστεύουν ότι η ΕΕ τάσσεται «δογματικά» υπέρ των διπλωματικών προσεγγίσεων τέτοιων θεμάτων. Αλλωστε, και μόνο η τάση της ΕΕ να ελέγχει το τι και πώς θα κάνει μια χώρα, οδηγεί σε διαφορετικούς δρόμους. Για να μην αναφερθούμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της για τη διάλυση της πρώην Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας...

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΙΔΙΟ του ΟΤΕ - και μάλιστα καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού θα είναι της τάξης του 10% - ετοιμάζεται όπως λέγεται να πουλήσει η κυβέρνηση, ίσως και μέσα στον Αύγουστο.

Είναι προφανές ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται τον οργανισμό σαν ...τούρτα και μοιράζουν κομμάτια. Αλλωστε, εδώ και μια δεκαετία περίπου τσακώνονται τόσοι και τόσοι «διαπλεκόμενοι»για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο.

Το πρόβλημα είναι πάντως ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται αυτές τις εξελίξεις ως συνήθη - πλέον - διαδικασία. Λογικό, αφού μαζί ξεκίνησαν την εφαρμογή της.

Μόνο που δεν μπορούμε να ξεχνάμε τι είναι αυτός ο ΟΤΕ. Οσο κι αν τον έχουν μετατρέψει σε επιχείρηση, που δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συνεχίζει να είναι ένας οργανισμός που πρέπει να ανήκει σε αυτούς που τον πληρώνουν. Δηλαδή στον ελληνικό λαό.

Γρηγοριάδης Κώστας

Θέμα ευθύνης...

Η πολύμορφη φιλολογία που αναπτύσσεται κάθε φορά που κάποιο σημαντικό συμβάν ανατρέπει την προγραμματισμένη ροή των γεγονότων, διευκολύνει ορισμένους να σερβίρουν διάφορες ξεδιαντροπιές, τις οποίες μάλιστα πλασάρουν ως τις δεδομένες αλήθειες, που δεν έπρεπε να παραγνωρίζουμε. Σ' αυτά τα πλαίσια και με αφορμή την αεροπορική τραγωδία, το χτεσινό «ΒΗΜΑ» σχεδόν εγκαλεί όσους διαλέγουν προϊόντα με βάση την τιμή, επειδή τάχα ο «πολίτης καλείται να πάρει την ευθύνη των επιλογών του», πολύ περισσότερο που, όπως λέει η εφημερίδα, δε «αξίζει για οικονομία λίγων ευρώ να διακινδυνεύσει», πετώντας με εταιρίες φτηνού εισιτηρίου.

Ηταν βέβαιο πως θα το ακούγαμε κι αυτό. Ο ...καταναλωτής, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν πως θα είναι ο μέγας κερδισμένος από την «απελευθέρωση» των αγορών, αυτός που με την έρευνα της αγοράς και τις επιλογές του θα οδηγούσε τάχα στη συγκράτηση των τιμών και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αυτός που υποτίθεται θα καθόριζε την τύχη και την πορεία της αγοράς, βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο. Κατηγορείται γιατί επέλεξε την «ΗΛΙΟΣ» να πετάξει και συνετρίβη στο Γραμματικό. Μαζί με εκείνον, που, ταξιδεύοντας με το ΣΑΜΙΝΑ, βούλιαξε στην Πάρο, και αυτόν που δεν είχε δικιά του κούρσα και σκοτώθηκε με το ΚΤΕΛ στον Αλιάκμονα, ή τον άλλο που δεν ευτύχησε να εργάζεται στα πολυτελή γραφεία του ΔΟΛ και καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια της ΡΙΚΟΜΕΞ.

Οχι, πουθενά δεν υπάρχει υπερβολή. Εκεί το πάνε οι λογής - λογής απολογητές, που παριστάνουν πως δε βλέπουν το δάσος και παροτρύνουν τον κόσμο να ...«προβληματιστεί» -λέει - για την προσωπική ευθύνη της επιλογής. Και δάσος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ευθύνη για ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά και ό,τι προσφέρεται ως υπηρεσία, δεν μπορεί να ανήκει σε εμένα, σε εσένα, ή στον διπλανό μας. Η πολιτεία, τα υπουργεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς - με δυο λόγια οι κυβερνήσεις - οφείλουν να έχουν την πλήρη και ολοκληρωτική ευθύνη για την κανονικότητα και την καταλληλότητα, οποιουδήποτε είδους φτάνει στα ράφια, ή προσφέρεται ως υπηρεσία. Κάθε άλλη προσπάθεια των ανθρώπων που κυκλοφορούν με τα κότερα και έχουν αμύθητη περιουσία, να αποδώσουν ψόγο σε εκείνους που αναγκάζονται να βολευτούν με τα φτηνά είδη της αγοράς και τα «εισιτήρια χαμηλού κόστους», είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, που μοναδικό στόχο έχει να βγάλει λάδι την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική που διευκολύνει την πλουτοκρατία να πουλάει χαλασμένα τρόφιμα, να ναυτολογεί σαπάκια στις άγονες γραμμές και να θησαυρίζει από τα ιπτάμενα φέρετρα...

Από εκεί και πέρα ο λόγος ανήκει σε εμάς. Και στόχος θα πρέπει να είναι πώς θα απαλλαγούμε ολοκληρωτικά από όλον αυτόν τον εσμό, ώστε μέσα από όργανα λαϊκής κυριαρχίας και πραγματικού ελέγχου να μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια και για την ωφελιμότητα κάθε είδους και υπηρεσίας που υπάρχει στην κοινωνία!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ