ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Την Τρίτη στη Λιβύη για το παζάρι στην Ανατ. Μεσόγειο

Από παλιότερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη

Eurokinissi

Από παλιότερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη
Στη Λιβύη μεταβαίνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Επαφές με φόντο τις δρομολογούμενες διευθετήσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών, για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως έλεγε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων με μια σημαντική - όπως τη χαρακτήρισε - χώρα της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει αν θα τεθεί και θέμα ακύρωσης του περιλάλητου τουρκολιβυκού μνημονίου διαμοιρασμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αγκυρας - Τρίπολης. Επέμεινε μόνο ότι η πολιτική της κυβέρνησης «δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου». Από πλευράς ΥΠΕΞ, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλ. Παπαϊωάννου στη χτεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών επανέλαβε ότι το εν λόγω μνημόνιο είναι ανυπόστατο, άκυρο και δεν παράγει αποτέλεσμα για καμία τρίτη χώρα, διαβεβαιώσεις που αποτελούν «κενό γράμμα» στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη (είχε ανασταλεί τον Ιούλη του 2014), ενώ μεταβαίνει ήδη στη χώρα ο Ελληνας επιτετραμμένος με κλιμάκιο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή στα ευρωενωσιακά σχέδια. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις 31/3 ναυαρχίδα («πλοίο διοίκησης») στην αεροναυτική δύναμη που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης και στην Κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχειρήσεως της ΕΕ «IRINI» (επισήμως για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη), ήταν η φρεγάτα «Αιγαίον», και εν πλω διοικητής της επιχείρησης Ελληνας αρχιπλοίαρχος. Τα ηνία ανέλαβε από χτες το ιταλικό ΠΝ, ωστόσο έτερος Ελληνας αρχιπλοίαρχος ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη της επιχείρησης, στο αρχηγείο της στη Ρώμη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν και πώς θα γίνει η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απρίλη και η συνάντησή του εκεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, όπως επίσης αν θα ανοίξει ένας δρόμος για τον επόμενο, 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, μέσα στον Απρίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χτες έβαλε ξανά ως προαπαιτούμενο την αποχή της Αγκυρας από «προκλητικές ενέργειες» και «επιθετικές δηλώσεις». «Δεν συνάδουν και δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης», είπε.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στην Αγκυρα «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες», προσθέτοντας ότι στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Αγκυρα να «απέχει» από ενέργειες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση και να εμποδίσουν τη δημιουργία «εποικοδομητικού κλίματος». «Συστάσεις» που μάλλον δεν πάρθηκαν ιδιαίτερα υπόψη, εξ ου και η τουρκική ΠΑ προχώρησε την ίδια μέρα σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συζήτησης, πέρα από τα γνωστά «διμερή θέματα» που αναμένεται - όπως είπε - να θέσουν και οι δύο πλευρές, θα μπουν στο τραπέζι και τα οικονομικά, οι μπίζνες, ο τουρισμός, η πολιτιστική συνεργασία. Ο εκπρόσωπος δεν είχε κάτι ανακοινώσιμο για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, ενώ για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν απάντησε «βλέποντας και κάνοντας», αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει η Αγκυρα, και εφόσον γίνει πρώτα η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου.

Να καταγράφει τέλος ότι στο πλαίσιο της οικοδόμησης και άλλων ΝΑΤΟικής κοπής αξόνων για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, ο ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, μια μέρα πριν το ταξίδι στη Λιβύη, μεταβαίνει στη Σερβία για επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Θέματα η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, η επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την «ευρωενωσιακή προοπτική» της Σερβίας και ολόκληρης της Δυτικοβαλκανικής, ενώ παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών των τριών χωρών.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Τηλεδιάσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, θα έχουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που την επόμενη Τρίτη 6 Απρίλη θα μεταβούν στην Αγκυρα, για να συναντήσουν τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ευρω-τουρκικές διεργασίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο και της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζητούμενο που θα διερευνήσει και η άτυπη 5μερής Διάσκεψη που οργανώνει στη Γενεύη ο ΟΗΕ στα τέλη Απρίλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, στα τέλη της επόμενης βδομάδας (11 Απρίλη) επανέρχεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι οι επαφές Αναστασιάδη με Μισέλ και Ντερ Λάιεν θα βοηθήσουν «να υπάρξει συντονισμός και να μεταφερθούν τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία, μηνύματα τα οποία αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η όποια ομαλοποίηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, η όποια πρόθεση για θετική ατζέντα με την Τουρκία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Αγκυρας και πάνω απ' όλα τη συμπεριφορά της ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε ότι «ενόψει και της άτυπης διάσκεψης, η δική μας προσπάθεια είναι όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε να ενισχυθούν και οι προοπτικές να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Γενεύης». Ο δε Κύπριος Πρόεδρος έκρινε ότι «με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών...».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες για το Κυπριακό εντείνονται και μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στην Κύπρο στις 30 Μάη. Νέα κόμματα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως π.χ. η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», που σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε και πολλούς από τους υποψήφιους βουλευτές. Στην ίδια συνέντευξη, η νέα αυτή «κίνηση» - όπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ - δεσμεύτηκε για την προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα (των δύο πλευρών). Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η αναφορά σε «κυβέρνηση του Νότου» που έγινε σε ανακοίνωση της πλατφόρμας «Ως Δαμέ», με την οποία επέκρινε χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με τις οποίες - όπως εκτιμά η ίδια - «προσπαθεί συστηματικά να θάψει οριστικά την προοπτική της επανένωσης».

Ακάρ - Οστιν για την «περιφερειακή ασφάλεια»

Από την πλευρά της, η Τουρκία προετοιμάζει τη δική της διαπραγματευτική τακτική για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» (από Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά μέχρι Λιβύη και Συρία), επενδύοντας στον ρόλο της ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους με Ρωσία και άλλα κέντρα.

Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα για την «περιφερειακή ασφάλεια», αλλά και τη διμερή αμυντική συνεργασία. «Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για στενότερη συνεργασία και συντονισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους στρατιωτικούς δεσμούς», των δύο πλευρών, ανακοίνωσε η Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε εκδήλωση της Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι σχολίασε ότι ορισμένες φορές οι συμφωνίες Ρωσίας - Τουρκίας εφαρμόζονται βραδύτερα από το αναμενόμενο, αλλά η Τουρκία δεν αθετεί ποτέ ευθύνες που έχει αναλάβει. «Επί της αρχής, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις είναι πολύ πλούσιες... μερικές φορές οι θέσεις (τους) διαφέρουν αρκετά αλλά εμείς αξιολογούμε τις (διμερείς) σχέσεις γιατί με τους Τούρκους συναδέλφους μας πάντα μπορούμε και βρίσκουμε λύσεις κατάλληλες και για τις δύο πλευρές...», σημείωσε.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωσή της

Την ολοκλήρωση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου ανακοίνωσαν χτες ο Ομιλος «Prysmian» και ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκατ. ευρώ, την οποία είχε αναλάβει η πολυεθνική με έδρα το Μιλάνο «Prysmian» και προέβλεπε τον σχεδιασμό, την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας καλωδίου μήκους 135 χλμ. το οποίο ποντίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμη υποέργα, την κατασκευή υπόγειων καλωδίων 42 χλμ. σε Κρήτη και Πελοπόννησο με ανάδοχες εταιρείες τις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ» και «FULGOR», καθώς και την κατασκευή νέου υποσταθμού στην Ανατολική Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου υποσταθμού στα Χανιά με ανάδοχο την «ΤΕΡΝΑ».

Το έργο που αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την υλοποίηση της σύνδεσης Κρήτης - Αττικής, κρίνεται ζωτικής σημασίας για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσουν νέες εγκαταστάσεις στην Κρήτη συνολικής ισχύος 2,500 ΜW, αλλά και για την ανάπτυξη περαιτέρω ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μνημόνια Β. Μακεδονίας με «Gastrade» και «Damco»

Στο μεταξύ, την Τετάρτη στα Σκόπια υπογράφτηκαν δυο μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετούν τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή. Πρόκειται για συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τις εταιρείες «Gastrade» και «Damco», που αναπτύσσουν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ