ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οποια «πέτρα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών κι αν σηκώσεις...

INTIME NEWS

Μέρα δεν περνά που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) να μην είναι μπλεγμένες σε κάποια δραστηριότητα με επιτελείς και δυνάμεις άλλων κρατών - μελών ή «εταίρων» του ΝΑΤΟ, εντός ή εκτός συνόρων, ενισχύοντας τα ευρωατλαντικά σχήματα «τάξης και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους που κρύβει για τον λαό αυτή η εμπλοκή.

Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση με την επωνυμία «BRIGHT STAR 21», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι ΕΔ της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, με παρατηρητές από πολλές χώρες του Κόλπου και της Αφρικής.

Η άσκηση «συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα. Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στις ελληνικές ΕΔ να προβάλουν τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων χωρών, με κοινό σκοπό τη συμβολή τους στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, την ίδια ώρα που ελληνική πυροβολαρχία «Patriot» και δεκάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εμπλοκής.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην Ελλάδα η «HERCULES 21», άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας - Αιγύπτου.

Από τις 3 αυτές αραβικές χώρες έχουν έρθει στην Ελλάδα περί τα 30 στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων για συνεκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με τη νεοσύστατη, ΝΑΤΟικής κοπής, Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ που συμμετέχει με στελέχη από τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ' ΜΑΚ. Αρμόδιοι παράγοντες βεβαιώνουν ότι η άσκηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης και πιο τακτικής συνεργασίας, που ήδη μετρά βήματα, όπως συνεκπαιδεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των τεσσάρων χωρών, αποστολή ελληνικής φρεγάτας στα ΗΑΕ, στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών κ.ά.

Αλλά και στη διασύνδεση ευθέως με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στ. Πετράκης, συμμετείχε στο 24οΔιεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (24thInternational Seapower Symposium), το οποίο διεξήχθη στο Newport, Rhode Island των ΗΠΑ, με θέματα όπως «την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διεθνή ασφάλεια», τη «Θαλάσσια Ισχύ κατά την εποχή της Πληροφορίας» και τη «Θαλάσσια Ασφάλεια επί τη βάσει κανόνων».

Ο δε αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium - NACS), που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «στο στρατηγικό πλαίσιο του τρέχοντος έργου της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης (Allied Air Command) καθώς και στην αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΑ. Επίσης, θέματα όπως η προώθηση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι δραστηριότητες Eπιτήρησης και Aναγνώρισης, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θυμίζουμε, στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό να έχει αναλάβει τέτοιες αποστολές στον εναέριο χώρο Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Β. Μακεδονίας, ενώ συχνά στέλνει ιπτάμενα ραντάρ και στο FIR Σόφιας που καλύπτει μέρος της Μαύρης Θάλασσας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχει μπει η Σούδα (για παροχή κάθε φύσης υποστήριξης) καθώς πέρασε τη Διώρυγα του Σουέζ και μπήκε στη Μεσόγειο το γιγαντιαίο πλοίο αμφίβιων επιθέσεων των Αμερικανών «USS Iwo Jima», φορτωμένο πεζοναύτες, συνοδευόμενο από άλλα δύο πολεμικά τους πλοία, τα «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Είχαν αναπτυχθεί για 109 μέρες στη Μέση Ανατολή σε υποστήριξη της απαγκίστρωσης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, και τώρα επιστρέφουν στη βάση τους στις ΗΠΑ.

Η παρουσία αυτών των πλοίων στη Μεσόγειο συνοδεύεται και από έντονη αεροπορική δραστηριότητα των Αμερικανών, πάλι με επίκεντρο τη Σούδα, καθώς, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου RC-135U, σηκώθηκε από τη βάση τους στην Κρήτη για εναέριες περιπολίες πάνω από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι ανοιχτά της Συρίας. Αρμόδιοι παράγοντες το συνδέουν με την παρουσία 4 υποβρυχίων της Ρωσίας στη βάση της στην Ταρτούς, ενώ ένα 5ο εκτιμάται ότι επιχειρεί στα νερά της ίδιας περιοχής που μπήκε ο αμερικανικός στολίσκος...

Προετοιμασίες των ΝΑΤΟικών για νέα «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αξιοποίηση του λιμανιού και άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης, μπροστά στη νέα άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων τον ερχόμενο Νοέμβρη. Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Ντένις Μπάτερς, διοικητή της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής Μαύρης Θάλασσας (Area Support Group-Black Sea/ 21st Theater Sustainment Command) και του επιτελείου του με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα όσα προανήγγειλε και με δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ, δηλαδή ότι η νέα άφιξη των Αμερικανών τον Νοέμβρη θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταφορά πτητικών μέσων και ελικοπτέρων που έχει γίνει ποτέ στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το λιμάνι δεν θα είναι η μοναδική υποδομή που θα αξιοποιηθεί για τις πρόβες πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Οπως και στο πρόσφατο παρελθόν, που αξιοποιήθηκαν το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης αλλά και το αεροδρόμιο, «θα γίνει και πάλι η πλήρης εφαρμογή των συνδυασμένων μεταφορών».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει σταθερά στο παζάρι με τις ΗΠΑ

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο ισχυροί στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι 70 ετών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν από το βήμα του 11ου Επενδυτικού Συνεδρίου που οργανώθηκε από το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Μίλησε για συνεργασία «βασισμένη σε μοναδικά και γερά θεμέλια», η οποία «συνέβαλε στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και χρόνια», και τόνισε ότι «οι κρίσιμες εξελίξεις την τελευταία περίοδο έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία και την αξία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας». Πρόσθεσε πως «έχουμε σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στην οικονομία και το εμπόριο αλλά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που εκτείνονται από την ασφάλεια και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έως την αμυντική βιομηχανία και τις επενδύσεις».

Συνεχίζοντας είπε ότι όπως συμβαίνει στις προσωπικές σχέσεις, έτσι και τα κράτη μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις κατά καιρούς, αλλά εμείς «πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου με βάση την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτή η προοπτική δείχνει ότι η σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ έχει την απαραίτητη ικανότητα και ωριμότητα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν». «Αυτό που έχει σημασία είναι και οι δύο χώρες να έχουν ισχυρή πολιτική κατανόηση και βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε, όπως και ότι «ο πολύτιμος φίλος μου Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ επιβεβαιώσαμε την κοινή μας αποφασιστικότητα σχετικά με αυτό το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της ειλικρινούς και ολοκληρωμένης συνάντησης που είχαμε στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι δεν είναι μόνο δυνατό αλλά και απαραίτητο να ενισχύσουμε την οικονομική μας συγγένεια». Είπε ακόμα ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αυξήθηκε στα 21 δισ. δολάρια πέρυσι, παρά την πανδημία, και χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον στόχο να αυξηθούν στα 100 δισ. δολάρια, «εφόσον γίνουν τα σωστά βήματα». Ανέφερε τέλος ότι «οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες εξάγει η Τουρκία».

Στο μεταξύ ο Ζιλ Κεπέλ, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, αναφερόμενος στις σχέσεις της δικής του χώρας με την Τουρκία είπε ότι οι προσωπικές σχέσεις Μακρόν - Ερντογάν είναι κακές αλλά μερικές φορές τα συμφέροντα επιβάλλουν στους δύο ηγέτες να «προσποιούνται». Διαπίστωσε ότι ο Ερντογάν είναι «λιγότερο βίαιος σε πολιτικό επίπεδο, γιατί έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί την πρωταρχική εξαγωγική αγορά της Τουρκίας».


ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο όλη η γκάμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών

Με την παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών ξεκίνησε χτες η ετήσια σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου αλλά και των πολλών επαφών και συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριό της, τίθενται όλα τα θέματα που κυριαρχούν στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, όπως η κλιματική αλλαγή και η «πράσινη ανάπτυξη», η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, οι αντιδράσεις μετά την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS), οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, οι συγκρούσεις σε μια σειρά από περιοχές του κόσμου (όπως σε Υεμένη, Αιθιοπία, Συρία) κ.ά.

Κατά τη συνηθισμένη καταγραφή συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χωρίς να επισημαίνεται η αιτία τους, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, μιλώντας στην έναρξη εργασιών της Συνόδου αναφέρθηκε στην όξυνση των ανισοτήτων, στις τεράστιες διαφορές πλούτου και φτώχειας, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αναφέρθηκε επίσης ακροθιγώς σε συγκρούσεις και σοβαρές κρίσεις που καταγράφονται εδώ και χρόνια σε Αφγανιστάν, Υεμένη, Μιανμάρ, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέροντας πως πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο διεθνών «ειρηνευτικών» προσπαθειών.

Ο πρώτος που πήρε (κατά παράδοση) τον λόγο στην έναρξη εργασιών της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ ήταν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, προβάλλοντας και αυτός ένα «περιβαλλοντικό» προφίλ. «Το μέλλον της πράσινης οικονομίας και των θέσεων εργασίας βρίσκεται στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρου, ενώ Βραζιλιάνοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη.

«Ετοιμότητα συνεργασίας» για «συλλογικό μέλλον» την ώρα που ακονίζονται τα μαχαίρια

Ακολούθησε η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που οι ΗΠΑ «ακονίζουν μαχαίρια» σε όλο τον πλανήτη και ενισχύουν συμμαχίες με χαρακτήρα πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στην Κίνα (όπως η AUKUS), ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο διαιρεμένο σε άκαμπτα μπλοκ». Επιχείρησε δε να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως «έτοιμες να συνεργαστούν» με όλους για το «συλλογικό μέλλον», σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων», όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η τρομοκρατία, αλλά και η δημιουργία «ευημερίας για τους λαούς».

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να «χρυσώσει το χάπι» για τη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας, που έβγαλε εκ νέου στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας με την ΕΕ, τον θεμελιώδη σύμμαχό μας, σε πολύ σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ