Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει σταθερά στο παζάρι με τις ΗΠΑ

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο ισχυροί στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι 70 ετών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν από το βήμα του 11ου Επενδυτικού Συνεδρίου που οργανώθηκε από το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Μίλησε για συνεργασία «βασισμένη σε μοναδικά και γερά θεμέλια», η οποία «συνέβαλε στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και χρόνια», και τόνισε ότι «οι κρίσιμες εξελίξεις την τελευταία περίοδο έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία και την αξία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας». Πρόσθεσε πως «έχουμε σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στην οικονομία και το εμπόριο αλλά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που εκτείνονται από την ασφάλεια και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έως την αμυντική βιομηχανία και τις επενδύσεις».

Συνεχίζοντας είπε ότι όπως συμβαίνει στις προσωπικές σχέσεις, έτσι και τα κράτη μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις κατά καιρούς, αλλά εμείς «πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου με βάση την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτή η προοπτική δείχνει ότι η σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ έχει την απαραίτητη ικανότητα και ωριμότητα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν». «Αυτό που έχει σημασία είναι και οι δύο χώρες να έχουν ισχυρή πολιτική κατανόηση και βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε, όπως και ότι «ο πολύτιμος φίλος μου Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ επιβεβαιώσαμε την κοινή μας αποφασιστικότητα σχετικά με αυτό το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της ειλικρινούς και ολοκληρωμένης συνάντησης που είχαμε στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι δεν είναι μόνο δυνατό αλλά και απαραίτητο να ενισχύσουμε την οικονομική μας συγγένεια». Είπε ακόμα ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αυξήθηκε στα 21 δισ. δολάρια πέρυσι, παρά την πανδημία, και χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον στόχο να αυξηθούν στα 100 δισ. δολάρια, «εφόσον γίνουν τα σωστά βήματα». Ανέφερε τέλος ότι «οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες εξάγει η Τουρκία».

Στο μεταξύ ο Ζιλ Κεπέλ, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, αναφερόμενος στις σχέσεις της δικής του χώρας με την Τουρκία είπε ότι οι προσωπικές σχέσεις Μακρόν - Ερντογάν είναι κακές αλλά μερικές φορές τα συμφέροντα επιβάλλουν στους δύο ηγέτες να «προσποιούνται». Διαπίστωσε ότι ο Ερντογάν είναι «λιγότερο βίαιος σε πολιτικό επίπεδο, γιατί έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί την πρωταρχική εξαγωγική αγορά της Τουρκίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες αναθέρμανσης σχέσεων, με φόντο ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2022-02-19 00:00:00.0)
Εκτίμηση για τις ΝΑΤΟικές συνεισφορές και «διαχείριση διαφορών» (2021-11-02 00:00:00.0)
Στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - Τουρκίας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου (2020-09-17 00:00:00.0)
Διατηρείται η κόντρα (2018-08-22 00:00:00.0)
Ερντογάν: «Μας κοστίζει» το «βαθύ κράτος» (2007-01-31 00:00:00.0)
Διπλή παρέμβαση σε βάρος του Κυπριακού (2006-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ