Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Στην παρουσίαση του λεγόμενου «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021» μίλησε χτες βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια φιέστα της κυβέρνησης, γεμάτη διαβεβαιώσεις προς τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι το αστικό κράτος θα τους στηρίξει όσο δεν πάει για να βρουν πεδία κερδοφορίας στο εξωτερικό, και ταυτόχρονα προς ξένα λιμνάζοντα κεφάλαια ότι θα έχουν στη χώρα όλες εκείνες τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, μιλώντας μπροστά σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες και πρέσβεις μιας σειράς κρατών που έχουν μυριστεί εδώ «ψητό», επανέλαβε τα περί αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όπως περνά μέσα από τη δουλειά μιας σειράς υπουργείων, π.χ. του Ανάπτυξης ή και του Περιβάλλοντος για την αλλαγή χρήσεων γης, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι στο ΥΠΕΞ πρέπει να μεταλαμπαδευτεί μια «νέα νοοτροπία» στα στελέχη του, θέλοντάς τους βασικά πλασιέ επιχειρήσεων, ικανοποιημένος ότι έχουν γίνει ήδη βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του έβαλε, επί λέξει, ως «δουλειά» των διπλωματών να «πουλήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό», και μάλιστα με στόχους όχι μόνο τους «παραδοσιακούς συμμάχους μας», αλλά και χώρες όπως η Ινδία, από όπου μπορούν να «προσελκύσουν επενδύσεις» ή να διεισδύσουν στην «αχανή αγορά» της, ή περιοχές όπως η Αφρική.

Με έγνοια, επίσης, τα συμφέροντα των επενδυτών που θα τοποθετήσουν κεφάλαια εδώ, υπογράμμισε ότι το «περιβάλλον» στην Ελλάδα για τους επιχειρηματίες είναι ευνοϊκό, καθώς η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει συνθήκες όπως μια «σταθερή δημοσιονομική κατάσταση», και «ευκαιρίες». Ολα αυτά, βέβαια, θα γίνουν στη βάση της αντεργατικής πολιτικής που είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, πέρα από την εργασιακή ζούγκλα που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, τα όσα ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για τους νέους εργαζόμενους είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κι όλα αυτά προσπάθησε να τα ντύσει με έναν μανδύα φιλολαϊκότητας, ισχυριζόμενος ότι «εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα», που τάχα φέρνει «ανάπτυξη για όλους», με «περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη» και «μείωση των ανισοτήτων», την ώρα που η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου έχουν ως βασική συνθήκη την ακόμα εντονότερη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και στο λαϊκό εισόδημα.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας (με σύνδεσή του από τη Ν. Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν στον Οργανισμό του ΥΠΕΞ ακριβώς για να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους. «Η ανάδειξη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού συνιστά μέγιστη πρόκληση», τόνισε άλλωστε, ενώ απαριθμώντας μια σειρά από ενέργειες και κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, και άλλες που σχεδιάζονται, μίλησε ανερυθρίαστα για «στοχευμένη διπλωματία των εμβολίων», με «δωρεές» σε χώρες όπως η Αλβανία, η Λιβύη ή η Τυνησία, όπου θέλουν μέσα από αυτήν τη ...φιλανθρωπία του κεφαλαίου να διεισδύσουν και παραπέρα επιχειρηματικά.

Επίσης, ο Κ. Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, δήλωσε «περήφανος που το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενσωματώσει την οικονομική διπλωματία στους άξονες δράσης του, με την άσκηση σύγχρονης πολυσχιδούς διπλωματίας».

Δίνοντας τη «μεγάλη εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας», όπως την παρουσίασε, την συνόψισε στην «άσκηση διμερών οικονομικών σχέσεων με δεκάδες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους», αλλά και σε κινήσεις όπως «Στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση "θετικής ατζέντας" με την Τουρκία, προώθηση των ευαίσθητων οικονομικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με όλα τα Δυτικά Βαλκάνια». Επίσης, στο «άνοιγμα νέων προοπτικών» με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Ολα αυτά, είπε, είχαν αποτέλεσμα τη «σημαντικότατη αύξηση των εξαγωγών», την «αύξηση Ξένων Επενδύσεων και Προωθητικών Δράσεων» και τη «θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού». Διαβεβαίωσε άλλωστε το κεφάλαιο ότι «η Ελλάδα αποτελεί σήμερα αξιόπιστο συνομιλητή και ασφαλή επενδυτικό προορισμό», παρουσιάζοντας και στοιχεία ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους Ευρωπαϊκούς Επενδυτικούς Προορισμούς», με βάση βέβαια και τα αντεργατικά μέτρα που προώθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις.

Τέλος, ο Γ. Σμυρλής, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις «δράσεις» του υπουργείου ανά χώρα, για να διευκολύνει την παραπέρα διείσδυση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων σε αγορές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ινδία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ