Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο όλη η γκάμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών

Με την παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών ξεκίνησε χτες η ετήσια σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου αλλά και των πολλών επαφών και συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριό της, τίθενται όλα τα θέματα που κυριαρχούν στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, όπως η κλιματική αλλαγή και η «πράσινη ανάπτυξη», η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, οι αντιδράσεις μετά την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS), οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, οι συγκρούσεις σε μια σειρά από περιοχές του κόσμου (όπως σε Υεμένη, Αιθιοπία, Συρία) κ.ά.

Κατά τη συνηθισμένη καταγραφή συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χωρίς να επισημαίνεται η αιτία τους, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, μιλώντας στην έναρξη εργασιών της Συνόδου αναφέρθηκε στην όξυνση των ανισοτήτων, στις τεράστιες διαφορές πλούτου και φτώχειας, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αναφέρθηκε επίσης ακροθιγώς σε συγκρούσεις και σοβαρές κρίσεις που καταγράφονται εδώ και χρόνια σε Αφγανιστάν, Υεμένη, Μιανμάρ, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέροντας πως πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο διεθνών «ειρηνευτικών» προσπαθειών.

Ο πρώτος που πήρε (κατά παράδοση) τον λόγο στην έναρξη εργασιών της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ ήταν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, προβάλλοντας και αυτός ένα «περιβαλλοντικό» προφίλ. «Το μέλλον της πράσινης οικονομίας και των θέσεων εργασίας βρίσκεται στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρου, ενώ Βραζιλιάνοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη.

«Ετοιμότητα συνεργασίας» για «συλλογικό μέλλον» την ώρα που ακονίζονται τα μαχαίρια

Ακολούθησε η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που οι ΗΠΑ «ακονίζουν μαχαίρια» σε όλο τον πλανήτη και ενισχύουν συμμαχίες με χαρακτήρα πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στην Κίνα (όπως η AUKUS), ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο διαιρεμένο σε άκαμπτα μπλοκ». Επιχείρησε δε να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως «έτοιμες να συνεργαστούν» με όλους για το «συλλογικό μέλλον», σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων», όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η τρομοκρατία, αλλά και η δημιουργία «ευημερίας για τους λαούς».

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να «χρυσώσει το χάπι» για τη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας, που έβγαλε εκ νέου στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας με την ΕΕ, τον θεμελιώδη σύμμαχό μας, σε πολύ σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ