Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Διπλή παρέμβαση σε βάρος του Κυπριακού

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, από τη μια, παρεμβαίνει προς την ΕΕ ώστε να μη σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και, από την άλλη, δρομολογεί ένα νέο συνολικό σχέδιο για τη «λύση» του Κυπριακού

Διπλή πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα, ενεργώντας πρώτα για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και δευτερευόντως για αυτά της Τουρκίας.

Από τη μια η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρέμβει προς τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να μην «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ταυτόχρονα δρομολογούν μια νέα προσπάθεια για μια συνολική «επίλυση» του Κυπριακού.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για το Κυπριακό, φάνηκαν καθαρά κατά τις συνομιλίες που είχε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κ. Ράις με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπ. Γκιουλ στην Ουάσιγκτον. Η Κ. Ράις διαβεβαίωσε τον Α. Γκιουλ ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς τις ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να αποφευχθεί ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ τον Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, η αμερικανική διπλωματία θα ενεργοποιηθεί αναζητώντας «συμβιβαστική φόρμουλα» που θα αποτρέψει τη «ρήξη» στις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Κ. Ράις και ο Α. Γκιουλ τάσσονται υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και στο πλαίσιο της λύσης ζητούν να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκύπριων. Είναι το επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης του «κοινού οράματος στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Τουρκίας που, αναφερόμενο στο Κυπριακό, επισημαίνει: «Υποστηρίζουμε την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης, συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό το πλαίσιο τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκύπριων». Στο πλαίσιο της αμερικανικής παρέμβασης, αποφασίστηκε να μεταβεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αγκυρα, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα ο οποίος, μεταξύ άλλων, χειρίζεται τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του (στο «Ρόιτερς») επέμεινε και χτες να θέτει την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκύπριων ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης Ράις - Γκιουλ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε ένα «κοινό όραμα στρατηγικής συνεργασίας» το οποίο καλύπτει πολλά θέματα: από το Κουρδικό, τις σχέσεις με το Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έως τον τομέα της ενέργειας, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, και το Κυπριακό.

Ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ

Την καλή προσωπική σχέση που διατηρούν οι Κ. Καραμανλής και Ρ. Ερντογάν υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση «για τη σταθερότητα στην περιοχή πέριξ της Τουρκίας», λίγο μετά τη συνάντηση Ράις - Γκιουλ.

Ο Σον Μακόρμακ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν και έχουν στενές σχέσεις, τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα. Χαρακτήρισε και τις δυο χώρες ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ και τις ενθάρρυνε να επιλύσουν όποιες διαφορές έχουν. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Θα επισήμαινα ότι είναι και οι δυο ισχυρές νατοϊκές σύμμαχοι και ότι υπάρχει καλή προσωπική σχέση μεταξύ της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που βρίσκεται στην εξουσία σήμερα, και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που βρίσκεται στην εξουσία σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη τη Δευτέρα (2014-07-23 00:00:00.0)
Αντικατοχικές διαδηλώσεις και προκλήσεις (2009-11-17 00:00:00.0)
Στον απόηχο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση (2009-10-22 00:00:00.0)
Καταδίκη των επιθέσεων εναντίον Τουρκοκυπρίων (2009-01-21 00:00:00.0)
Επαφές στη Μόσχα (2006-06-29 00:00:00.0)
Επίσημη έναρξη με μεγάλα λόγια (2005-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ