Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη τη Δευτέρα

Αύριο η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη του ψευδοκράτους

Συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χτεσινές της δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε: «Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκιουλ, αλλά και του Ερογλου, και εννοείται ότι στο πλαίσιο των άρρηκτων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα». Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για τα 40 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής κατοχής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν «σε ένα νέο συνεταιρικό κράτος στην Κύπρο» και ζήτησε λύση που θα εγγυάται το «στάτους κβο ισότητας της Τουρκικής Κύπρου». Ακόμα, ο Γκιουλ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δε δέχεται τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Με αυτά τα δεδομένα, και επειδή στις δηλώσεις του ο Γκιουλ κατηγορεί και «τη στάση της Ελλάδος», η Σ. Βούλτεψη είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα θα καθορίσουν τη στάση τους».

Στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων της Τουρκίας θα διεξαχθεί αύριο και η νέα συνάντηση μεταξύ του Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Θυμίζουμε ότι προκλητικές δηλώσεις έκαναν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου (που είπε ότι «υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο κι αυτοί οι λαοί μπορούν να γίνουν ένα κάτω από έναν νέο συνεταιρισμό»), αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν που χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα «παράδειγμα για τη δημοκρατία» και την τουρκική εισβολή «ειρηνευτική επιχείρηση» που «έδωσε τέλος στις πιέσεις, την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αφομοίωσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το κράτος στο οποίο ήταν συνιδρυτές και συνέταιροι».

Χτες, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Τουρκοκύπριο, αλλά και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντίστοιχα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σε εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκαν συγγενείς 92 αγνοουμένων (των οποίων πρόσφατα τακτοποιήθηκαν τα λείψανα) και άλλων 133 (που εξακολουθούν να αγνοούνται). Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, κάλεσε την Τουρκία «να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια, χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο να εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα και αλήθειες που βοούν».

Στο μεταξύ, από Σεπτέμβρη οι μαθητές των λυκείων της Κύπρου θα διδάσκονται ειδικό μάθημα για το «ομοσπονδιακό πολίτευμα». Οπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, στόχος είναι οι νέοι να έχουν «μία πρώτη επαφή με την έννοια της Ομοσπονδίας» και να δημιουργηθεί «κουλτούρα» υπέρ της επιδιωκόμενης μορφής «λύσης» του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ