ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, επιδοτήσεις και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ολοκλήρωση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» και «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στο επίκεντρο της «επόμενης μέρας»

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στην ελληνική «αγορά» για ελληνογαλλικά κοινοπρακτικά σχήματα, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τον κρατικό κορβανά, και παράλληλη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, συζήτησαν στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Φόρουμ Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας». Συμμετέχουν μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επιμελητηρίων από Ελλάδα και Γαλλία.

«Επιχειρηματικός επιταχυντής πρωτοβουλιών», όπως προβάλλεται το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων, «συμβάλλει στις ανταλλαγές μεταξύ οικονομικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Δημιουργήθηκε το 1987 στο πλαίσιο της Διάσκεψης κορυφής των γαλλόφωνων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και συσπειρώνει τους οικονομικούς παράγοντες των 77 κρατών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του από το 2006). Με παρουσία στις πέντε ηπείρους, το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων παρουσιάζεται ως το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη Γαλλία «στρατηγικό εταίρο» της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται «για την περαιτέρω τόνωση και αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων». Ανέφερε ως «ενδεικτική της ολοένα στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών» τη συμμετοχή της Γαλλίας, με 30 εκατ. ευρώ, στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).

«Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της Υγείας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, των υδάτινων πόρων και τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ), παρέχουν ανεξάντλητες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών εταιρειών», σημείωσε, απαριθμώντας σειρά πεδίων κερδοφορίας όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελληνογαλλικά μονοπώλια.

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της τρόικας» που έχει η κυβέρνηση, «καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος». «Στόχος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ζήτημα που ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα μονοπώλια, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις προς αυτά.

Στο ίδιο πλαίσιο και παραπέμποντας στην εφαρμογή μνημονίων διαρκείας, που στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση "μετά το πρόγραμμα", διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα, βεβαίως, σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους και, όπως όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη «ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και της δημοσιονομικής σύγκλισης», στο «συντονισμό και την εμβάθυνση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη». Παράλληλα, ως «βασικούς πυλώνες» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα ανέδειξε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, τις σταδιακές φοροαπαλλαγές, που αφορούν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε στους «εταίρους» της ΕΕ ότι «από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές». Στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και την επόμενη περίοδο πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικές» τις εξαγγελίες του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το «πακέτο» ύψους 300 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Εδωσε έμφαση και στο «μεγάλο ενδιαφέρον» που εκδηλώνει η συγκυβέρνηση σχετικά «με την κοινή δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων εκ μέρους της γαλλικής από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση», ενώ απέδωσε εύσημα και στην εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ζητήματα δηλαδή για τα οποία διεκδικούν μερίδια και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Επί 70 χρόνια ψάχνουν να βρουν στοιχεία...

«Ο προσδιορισμός των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές αποζημιώσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον συντονιστή και τον αναπληρωτή συντονιστή του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, Π. Καρακούση και Β. Μαλεσιώτη, αντίστοιχα.

Οι δύο συντονιστές κλήθηκαν στην Επιτροπή για να πουν ότι... δεν έχουν να πουν τίποτα! Για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε από τον Π. Καρακούση, ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, προσπαθούν να βρουν μέσα σε αποθήκες ή διάφορα γραφεία στοιχεία που αφορούν ποια ακριβώς είναι τα ποσά που αφορούν τις γερμανικές επανορθώσεις. Οι επανορθώσεις σημειώνεται ότι αφορούν καταστροφές στις υποδομές της χώρας, δολοφονίες και εκτελέσεις ανθρώπων, λεηλασία, κλοπή πολιτιστικών θησαυρών και βέβαια το κατοχικό δάνειο.

Για το μόνο, όπως σημειώθηκε, που υπάρχουν κάποια στοιχεία είναι το κατοχικό δάνειο. Σύμφωνα με τον Β. Μαλεσιώτη, υπολογίζεται ότι το 1941 ήταν 213 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε με τον επιτοκισμό (ο οποίος έγινε με 10ετές ομόλογο) μέχρι τις 31/12/2014 προκύπτει ένα ποσό 12 - 13 δισ. δολαρίων.

Από τους ίδιους ξεκαθαρίστηκε ότι δεν έγινε κανένας υπολογισμός ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε από τους ξένους «εταίρους» για τις «απωθητικές απώλειες», όπως χαρακτηρίστηκαν οι δολοφονίες και εκτελέσεις από τους ναζί. Αναφέρθηκαν σε κάποιες απόρρητες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Νομικού Συμβουλίου, που αναφέρουν κάποια στοιχεία και εκτιμήσεις χωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Βαθύτατα πολιτικό το ζήτημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής απαίτησε να δοθούν στη Διακομματική Επιτροπή οι απόρρητες εκθέσεις. Και επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά «βαθύτατα πολιτικό. Ασφαλώς χρειάζονται στοιχεία οικονομικά που να στηρίζουν τις απαιτήσεις μας», όμως επί 70 χρόνια δεν γίνεται τίποτα.

Επισήμανε ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων και ανέφερε ενδεικτικά τις 22 Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις και τις 2 Επερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το 1993 μέχρι σήμερα κ.ά.

Τέλος, επισήμανε ότι «δεν θα συμφωνήσουμε με τη λογική που προβάλλει ο Μ. Γλέζος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις στην καλή διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Δηλαδή, να πληρώσει ως έναντι κάποιες δαπάνες υποτροφιών Ελλήνων σπουδαστών στη Γερμανία, καθώς και κάποιες δαπάνες εταιρειών που κατασκευάζουν διάφορα έργα στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να τορπιλίσουν την όλη απαίτηση διεκδίκησης».

Διώξεις για απάτη με ευρωενωσιακά προγράμματα

Κακουργηματικές διώξεις για «σκάνδαλο» που στήθηκε πάνω σε κοινοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, εντός της ΕΕ με εμπλεκόμενους και Ελληνες υπαλλήλους της Κομισιόν και «πλοκάμια» σε όλη την Ευρώπη όπου διεξάγεται παράλληλη έρευνα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF). Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία στις αρχές Οκτώβρη και με εντολή του προϊσταμένου Ηλ. Ζαγοραίου, ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς, οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των 4 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εταιρειών που εμπλέκονται ποινικές διώξεις που αφορούν σε: Απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το συνολικό περιουσιακό όφελος και τη βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Ειδικότερα, η εν λόγω υπόθεση στήθηκε πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Στην Ελλάδα, φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι 4 ελληνικών εταιρειών. Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή και προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων. Για τις ενδείξεις που έχουν προκύψει και σε βάρος Ελλήνων υπαλλήλων της Κομισιόν, που ενέκριναν τα προγράμματα για να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ, έχει υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής από ελληνικής πλευράς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ολοκληρώνονται οι εποπτικοί έλεγχοι

Εν μέσω συνεχιζόμενων «διαρροών», μεθαύριο Κυριακή ανακοινώνονται επισήμως τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 4 ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία (Εθνική, Πειραιώς, Αλφα, Γιούρομπανκ) φαίνεται είτε να καλύπτουν τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας είτε να έχουν ανάγκες σε «διαχειρίσιμα επίπεδα», ενώ στα εξεταζόμενα σενάρια είναι και η πιθανότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την αξιοποίησή του ως «απόθεμα» σε περίπτωση εμφάνισης νέων αναταράξεων. Συνάντηση για το θέμα πραγματοποίησαν χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται από την ΕΚΤ να συμφωνήσουν με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων. Οσες από αυτές εντοπιστούν με «προβλήματα» θα υποβάλλουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους (αυξήσεις κεφαλαίων, εξαγορές κ.ά.) στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό», το Νοέμβρη του 2014.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ, με βάση τα διάφορα σενάρια και υποθέσεις, αναμένεται να επιδέχονται ακόμη και διαφορετικού τύπου «αναγνώσεις», οπότε τα παζάρια θα συνεχιστούν και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ