ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
Σελ. /40
Συνεχίζουμε πιο δυνατά!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μηνύματα που έφθαναν από κάθε εργασιακό χώρο, από κάθε περιοχή της χώρας, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για την επιτυχία της σημερινής απεργίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι μετά από αρκετά χρόνια αποτινάζουν από πάνω τους τη σκουριά της ατομικής αναδίπλωσης, της απάθειας, της μοιρολατρίας, που αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία και αποφασίζουν να κατέβουν στο «πεζοδρόμιο». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, επειδή δεν υπάρχει σωματείο ή είναι εργοδοτική σφραγίδα, οι εργαζόμενοι αυτοοργανώνονται, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους συνειδητοποιώντας ότι «δεν πάει άλλο. Μέχρι εδώ». Το σίγουρο είναι ότι η πιο άγρια αντιλαϊκή επίθεση της τελευταίας 10ετίας, τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, έχει προκαλέσει πραγματικά μια αφύπνιση των εργαζομένων, έχει πυροδοτήσει την αγωνιστική διάθεση και δράση τους. Εδώ είναι όμως και τα δύσκολα. Ο αγώνας χρειάζεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει. Μην αφήσουμε να εκφυλιστεί, είτε να εγκλωβιστεί στις διάφορες παγίδες του συμβιβασμού και στα δίχτυα των «κοινωνικών διαλόγων», που στήνονται. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνειδητοποίηση της ταξικής ενότητας και η πολιτική χειραφέτηση των εργαζομένων από την κυρίαρχη πολιτική. Γιατί μόνον έτσι θα επιβληθούν άλλες, φιλολαϊκές, λύσεις.

Τρέμουν τη λαϊκή οργή

Αρχισαν να τρέμουν τη λαϊκή οργή οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Ετσι, χτες, συνεργεία εργατών θωράκιζαν την είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του υπουργείου. Φοβούνται μήπως ξεχειλίσει η λαϊκή αγανάκτηση και παίρνουν τα μέτρα τους. Σαν τα ποντίκια σκάβουν τρύπες για να σωθούν.

Ας δικαιώσουμε, λοιπόν, τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους. Ας επιβεβαιώσουμε και ας αυξήσουμε τον τρόμο τους με τη μαζική και μαχητική μας παρουσία στη σημερινή πανελλαδική απεργία, στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα η Αθήνα πρέπει να βουλιάξει από το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών και να βουίζει απ' άκρου σε άκρο από τη λαϊκή οργή.

Προσανατολισμός με μελέτη

Την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ν' αλλάξει το σύστημα των εφημεριών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Κι όταν ρωτήθηκε για τον προσανατολισμό των αλλαγών, απάντησε: «Αναζητείται προσανατολισμός μετά από βαθιά μελέτη».

-Για να μη γίνει σαν το ασφαλιστικό, παρατήρησε ο δημοσιογράφος.

-Περίπου, απάντησε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Βέβαια στην Ευρώπη υπάρχουν αναπτυγμένα εδώ και δεκαετίες τα Τμήματα Επειγόντων, ενώ στην Ελλάδα μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά...

Η «καρδιά της μεταρρύθμισης»

Λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό το αντιπαρήλθε στην αρχή, με την αναφορά στο λεγόμενο Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας. Οταν, όμως, οι δημοσιογράφοι του διευκρίνισαν την ερώτησή τους, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε ως μέλος της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ: «Νομίζω, είπε ο υπουργός, ότι θέσεις, σκέψεις - δεν έχει σημασία πώς ονομάζονται- πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής, δημόσιας διοίκησης, ώστε να οδηγεί σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε διακύβευση κρατώντας τις όποιες εσωτερικές ισορροπίες, είτε αναφέρονται στα δημοσιονομικά στοιχεία, είτε αναφέρονται στα πραγματικά κοινωνικά στοιχεία, που πρέπει να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Υγείας άφησε στοιχεία έμμεσης κριτικής προς το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι όταν θα δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα γίνει «ένας διάλογος εξαντλητικός και τον οποίο κανένας δεν τον αμφισβήτησε».

Και το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα «είναι η καρδιά της μεταρρύθμισης» στο χώρο της Υγείας, κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού. Είναι το νομοσχέδιο που θα έχει ως κύριο μοχλό τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και θα περιλαμβάνει τις μεγάλες αλλαγές.


«Διάλογος» στους δρόμους του αγώνα

«

Ισότιμος διάλογος», «διάλογος από μηδενική βάση», «διάλογος χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς», «διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και προαποφασισμένα», «μορατόριουμ αποφάσεων και αναβολή διαλόγου». Ο διάλογος σε όλες τις παραλλαγές, ή, άλλως, η επιχείρηση εξαπάτησης και εγκλωβισμού των εργαζομένων σε πλήρη εξέλιξη. Ποτέ άλλοτε ίσως οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική δεν εμφανίστηκαν τόσο ένθερμοι οπαδοί του διαλόγου, της εξεύρεσης «συναινετικών», αλλά «αποτελεσματικών» λύσεων κ.ο.κ. Καθόλου τυχαία. Το πλήγμα που επιχειρείται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσει, χωρίς τρομακτικό κόστος και φθορά και για τους ιθύνοντες, χωρίς την απειλή να κλονιστεί συθέμελα το σύστημα.

Πάση θυσία και με κάθε τρόπο, οι εργαζόμενοι πρέπει να πειθαναγκαστούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να αποδεχτούν να σφαγιαστούν για το ...γενικότερο συμφέρον του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος, που έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα ένα σκηνικό «περί διαλόγου», όπου η κυβέρνηση τονίζει την κρίσιμη σημασία του διαλόγου σε αυτή τη φάση και εμφανίζεται, μάλιστα, πρόθυμη να συζητήσει κάθε πρόταση, που ...«δεν αναιρεί τη μεταρρύθμισή της». Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί στην αναγκαιότητα του διαλόγου, αλλά, περισσότερο γενναιόδωρη, δε βάζει χρονοδιάγραμμα. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ΣΥΝ, Αβραμόπουλος, Μάνος και Σία. Ολοι τους, όμως, έχουν φροντίσει να ορίσουν μερικές σταθερές παραμέτρους του διαλόγου. Πρώτον, ότι «όλοι» πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στο Aσφαλιστικό και να γίνουν τώρα, δεύτερον, «όλοι» να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές αρχές, από τις οποίες, όμως, απουσιάζουν οι κυριότερες, όπως, π.χ., ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι ολοφάνερο ότι στόχος είναι να πειστούν οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Τα υπόλοιπα θα είναι πολύ εύκολα. Και ακριβώς αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Δεν μπορεί να παραπλανήσουν κανένα εργαζόμενο τα λεγόμενα περί «διαλόγου από μηδενική βάση». Κατ' αρχήν, η κυβέρνηση, ούτε η ηγεσία της ΝΔ, δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο. Αλλά για ποια μηδενική βάση γίνεται λόγος; Θα ακυρώσει η κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ και θα πάρει πίσω νόμους, που και αυτή έχει ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και όλα τα δικά της εξοντωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα; Θα σταματήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, που οδηγεί στη μερική σύνταξη; Θα «παγώσει» την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, θα πάρει πίσω το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων; Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοιες αυταπάτες, γιατί τότε η κυβέρνηση θα αναιρούσε τον εαυτό της, θα έπαυε να είναι διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αρα, τα περί διαλόγου από μηδενική βάση είναι φούμαρα και εμπαιγμός.

Ο μόνος διάλογος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων είναι αυτός που θα γίνει στους δρόμους του αγώνα, κάτω από την αυξημένη «διαπραγματευτική ισχύ» τους να επιβάλουν τις λύσεις που θέλουν. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι θα έχουν δείξει τη δύναμή τους σε συνεχείς απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, θα έχουν αναπτύξει την ταξική ενότητα και προσανατολισμό του κινήματός τους, θα έχουν αποδείξει τη χειραφέτησή τους από την κυρίαρχη πολιτική. Και, βέβαια, θα έχουν αποτρέψει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες από το να ξεπουλήσουν τα συμφέροντά τους μέσω «διαλόγου». Ο καλύτερος διάλογος - απάντηση θα είναι, εάν η σημερινή απεργία και οι ταξικοί αγώνες, που πρέπει να ακολουθήσουν, παραλύσουν τους αντεργατικούς μηχανισμούς και κόψουν κάθε διάθεση για νέα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά μέτρα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Τα διαλογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ με αυτούς τους κυβερνώντες! Ετσι όπως το πάνε, σε λίγο θα βγάλουν όλη τη χώρα με... προβλήματα ακοής και στη συνέχεια με προβλήματα μειωμένης αντίληψης!

Παρεξηγήσαμε λέει τις προθέσεις τους για το Ασφαλιστικό! Ετσι, κάποιες ιδέες ρίξανε, μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» για να κάνουμε κουβέντα, δεν το εννοούσανε και αλλά τέτοια...

Χώρια που θέλουν να μας πείσουν, ότι δεν καταλάβαμε καλά τι εννοούν για τα όρια ηλικίας, τι εννοούνε για το ύψος των συντάξεων και για την Ασφάλιση των γυναικών και να πάμε να τα συζητήσουμε για να μας τα εξηγήσουν.

Μπορεί ολόκληρη η Ελλάδα να κατάλαβε -και πολύ σωστά- ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν στον ασφαλιστικό μεσαίωνα, αλλά αυτοί το χαβά τους: Τα μέτρα φτιάχνουν τον ασφαλιστικό παράδεισο του 21ου αιώνα, επιμένουν. Μάλλον, για τον παράδεισο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών μιλάνε...

Τους βεβαιώνουμε λοιπόν, ότι και καλά ακούμε και καλά βλέπουμε και η σκέψη μας είναι σε πλήρη διαύγεια. Γι' αυτό και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και το γενικό κατέβασμα των ρολών σε όλη τη χώρα. Αυτά για να συνεννοηθούμε.

ΩΣΤΕ «μπορεί να οδηγήσει στην αναίρεση του φιλολαϊκού προσανατολισμού» του ΠΑΣΟΚ το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε για την Kοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με την επιστολή των 63 στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του κόμματος!

Δηλαδή είναι «συζητήσιμο», αν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των πενιχρών ήδη συντάξεων είναι φιλολαϊκά μέτρα; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να «απολέσει το φιλολαϊκό χαρακτήρα της»; Και όλ' αυτά, που έχει κάνει μέχρι σήμερα; Ολα κι όλα, ακόμη και η φαντασία έχει τα όριά της!

Κι αφού όπως λένε θέλουν να είναι σε «επικοινωνία» με την «κοινωνική βάση», να τους ειδοποιήσουμε ότι αυτό που θέλει η «κοινωνική βάση» δεν είναι διάλογος γενικώς και αορίστως, αλλά να πάρει η κυβέρνηση τα σχέδια και τις εξαγγελίες της μια και καλή πίσω!


Γρηγοριάδης Κώστας

Την επόμενη φορά, δηλαδή, που θα μιλήσουμε για Aσφαλιστικό, να λέμε για αυξήσεις των συντάξεων, μείωση των εργατικών εισφορών, μείωση των ορίων ηλικίας, αυξήσεις των πόρων των ταμείων και πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας κλπ κλπ.

Τον αντέχουν τέτοιο διάλογο..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ