Αρχισαν να τρέμουν τη λαϊκή οργή οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Ετσι, χτες, συνεργεία εργατών θωράκιζαν την είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του υπουργείου. Φοβούνται μήπως ξεχειλίσει η λαϊκή αγανάκτηση και παίρνουν τα μέτρα τους. Σαν τα ποντίκια σκάβουν τρύπες για να σωθούν.
Ας δικαιώσουμε, λοιπόν, τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους. Ας επιβεβαιώσουμε και ας αυξήσουμε τον τρόμο τους με τη μαζική και μαχητική μας παρουσία στη σημερινή πανελλαδική απεργία, στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα η Αθήνα πρέπει να βουλιάξει από το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών και να βουίζει απ' άκρου σε άκρο από τη λαϊκή οργή.
Την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ν' αλλάξει το σύστημα των εφημεριών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Κι όταν ρωτήθηκε για τον προσανατολισμό των αλλαγών, απάντησε: «Αναζητείται προσανατολισμός μετά από βαθιά μελέτη».
-Για να μη γίνει σαν το ασφαλιστικό, παρατήρησε ο δημοσιογράφος.
-Περίπου, απάντησε ο Αλ. Παπαδόπουλος.
Βέβαια στην Ευρώπη υπάρχουν αναπτυγμένα εδώ και δεκαετίες τα Τμήματα Επειγόντων, ενώ στην Ελλάδα μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά...
Λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό το αντιπαρήλθε στην αρχή, με την αναφορά στο λεγόμενο Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας. Οταν, όμως, οι δημοσιογράφοι του διευκρίνισαν την ερώτησή τους, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε ως μέλος της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ: «Νομίζω, είπε ο υπουργός, ότι θέσεις, σκέψεις - δεν έχει σημασία πώς ονομάζονται- πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής, δημόσιας διοίκησης, ώστε να οδηγεί σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε διακύβευση κρατώντας τις όποιες εσωτερικές ισορροπίες, είτε αναφέρονται στα δημοσιονομικά στοιχεία, είτε αναφέρονται στα πραγματικά κοινωνικά στοιχεία, που πρέπει να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Υγείας άφησε στοιχεία έμμεσης κριτικής προς το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι όταν θα δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα γίνει «ένας διάλογος εξαντλητικός και τον οποίο κανένας δεν τον αμφισβήτησε».
Και το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα «είναι η καρδιά της μεταρρύθμισης» στο χώρο της Υγείας, κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού. Είναι το νομοσχέδιο που θα έχει ως κύριο μοχλό τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και θα περιλαμβάνει τις μεγάλες αλλαγές.
Παρεξηγήσαμε λέει τις προθέσεις τους για το Ασφαλιστικό! Ετσι, κάποιες ιδέες ρίξανε, μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» για να κάνουμε κουβέντα, δεν το εννοούσανε και αλλά τέτοια...
Χώρια που θέλουν να μας πείσουν, ότι δεν καταλάβαμε καλά τι εννοούν για τα όρια ηλικίας, τι εννοούνε για το ύψος των συντάξεων και για την Ασφάλιση των γυναικών και να πάμε να τα συζητήσουμε για να μας τα εξηγήσουν.
Μπορεί ολόκληρη η Ελλάδα να κατάλαβε -και πολύ σωστά- ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν στον ασφαλιστικό μεσαίωνα, αλλά αυτοί το χαβά τους: Τα μέτρα φτιάχνουν τον ασφαλιστικό παράδεισο του 21ου αιώνα, επιμένουν. Μάλλον, για τον παράδεισο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών μιλάνε...
Τους βεβαιώνουμε λοιπόν, ότι και καλά ακούμε και καλά βλέπουμε και η σκέψη μας είναι σε πλήρη διαύγεια. Γι' αυτό και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και το γενικό κατέβασμα των ρολών σε όλη τη χώρα. Αυτά για να συνεννοηθούμε.
ΩΣΤΕ «μπορεί να οδηγήσει στην αναίρεση του φιλολαϊκού προσανατολισμού» του ΠΑΣΟΚ το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε για την Kοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με την επιστολή των 63 στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του κόμματος!
Δηλαδή είναι «συζητήσιμο», αν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των πενιχρών ήδη συντάξεων είναι φιλολαϊκά μέτρα; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να «απολέσει το φιλολαϊκό χαρακτήρα της»; Και όλ' αυτά, που έχει κάνει μέχρι σήμερα; Ολα κι όλα, ακόμη και η φαντασία έχει τα όριά της!
Κι αφού όπως λένε θέλουν να είναι σε «επικοινωνία» με την «κοινωνική βάση», να τους ειδοποιήσουμε ότι αυτό που θέλει η «κοινωνική βάση» δεν είναι διάλογος γενικώς και αορίστως, αλλά να πάρει η κυβέρνηση τα σχέδια και τις εξαγγελίες της μια και καλή πίσω!
Τον αντέχουν τέτοιο διάλογο..;