ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ορθάνοιχτοι οι ευρωατλαντικοί «δίαυλοι» για τα «διακυβεύματα» του ΝΑΤΟ και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Διάλογο ως «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφτηκε χτες Αθήνα και Αγκυρα

Eurokinissi

Το πλαίσιο των οδυνηρών συμβιβασμών που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, πλαίσιο που φέρει τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών «παζαριών» στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η αστική τάξη, αναδείχθηκε ξανά χτες.

Συγκεκριμένα, καθώς το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, πλέει για τρίτη βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ενώ στη Βουλή μπαίνουν σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια οι συμφωνίες της κυβέρνησης με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνίες - κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, ταξίδεψε χτες διαδοχικά σε Αθήνα και Αγκυρα, με βασικό ζητούμενο «να διασφαλίσει τον απευθείας διάλογο» μεταξύ των δύο μερών.

Το πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού αυτού «παζαριού» επανέλαβε πριν ακόμα από την αναχώρησή του για την Αθήνα ο Μάας, δηλώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους». Επέμεινε μάλιστα ότι «οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να διευρυνθούν και όχι να κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνάμεών μας».

«Ο Ζ. Μπορέλ πραγματοποίησε μια κρίσιμη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε με όλη μας την καρδιά», συνέχισε, θυμίζοντας τις τοποθετήσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» για την Ευρωένωση και πρέπει να υπάρχει ένας γενικευμένος διάλογος μαζί της για όλα τα ζητήματα, από το Μεταναστευτικό έως τις μπίζνες, παζάρι όπου μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως επί λέξει έχει πει επανειλημμένα ο Μπορέλ.

«Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτή τη βδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή) (...) Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου», κατέληξε.

Με αυτήν την κατεύθυνση, ο Μάας φτάνοντας στην Αθήνα πήγε καταρχάς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επισήμως, στη συνάντηση τονίστηκε «η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή». «Η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», διακινούσαν ως εκτίμηση από το Μαξίμου. Σημειωτέον, νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί και τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Κ. Νεχάμερ, συζητώντας «τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αυστριακό υπουργό την «ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης για τη «στήριξη» των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ από την Αυστρία. Στη συνέχεια ο Νεχάμερ μετέβη στη συνοριογραμμή στον Εβρο.

Πάντοτε έτοιμη για τα «διακυβεύματα» των ευρωατλαντικών σχεδίων η κυβέρνηση

Ο Μάας μετέβη κατόπιν στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος στις δηλώσεις τους αργότερα κατηγόρησε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων (...) παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα «τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής», «καρφώνοντας» δηλαδή την Τουρκία πως με τη στάση της υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή και «σταθερότητα» σε βάρος των λαών.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι το «τραπέζι» στο οποίο η κυβέρνηση παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στρώνεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρόσθεσε πως «το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ (...) αφορά την ενεργητική ασφάλεια της ΕΕ. Αφορά την ασφάλεια της Μεσογείου».

Απέναντι σε αυτά επικαλέστηκε το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που - όπως είπε - «χρειάζεται υπεράσπιση, είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία είτε αφορά τη Λευκορωσία». Εξ ου και «προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο (...) Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες».

«Πολλοί μάς συνιστούν διάλογο, μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο», διαβεβαίωσε παραπέρα, ξαναβάζοντας ως όρο αυτός να μη γίνει «υπό το καθεστώς απειλών», και σημειώνοντας πως «δεν νοείται διάλογος τη στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία» της χώρας.

«Αμεσες συνομιλίες» με τη «διατεθειμένη να το πράξει» Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Μάας επανέλαβε ότι η κλιμάκωση των τελευταίων βδομάδων προκαλεί «στο ΝΑΤΟ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό». «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να δημιουργήσει την καταστροφή», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και γειτόνων δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα» και λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

«Θέλουμε να συμβάλουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες για διάλογο», συνέχισε, ζητώντας ξανά «άμεσες συνομιλίες» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, «κάτι που είχε συμφωνηθεί άλλωστε κάποτε και που θα έπρεπε ουσιαστικά να λάμβανε χώρα εδώ και καιρό», τόνισε, παραπέμποντας στις «διερευνητικές» συνομιλίες που είχαν δρομολογηθεί πάλι με γερμανική παρέμβαση προ ενός περίπου μήνα και πάγωσαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι συνομιλίες αυτές πρέπει να γίνουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εκτιμώντας πως «αν δώσουμε βάση στα λόγια της τουρκικής πλευράς φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το πράξει», σπάζοντας τα κοντέρ της ευρωενωσιακής υποκρισίας και επιβεβαιώνοντας πως τα σχέδια της ΕΕ στην περιοχή δίνουν «αέρα» στα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Αυτές και άλλες τοποθετήσεις των «μεγάλων συμμάχων» της αστικής τάξης επιχείρησε ξανά χτες η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως τάχα... εχέγγυα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, να φτάνει να υποστηρίζει πως «είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της. Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων»!

Αξίζει να σημειωθούν και τα όσα είπε στο περιοδικό «Politico» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Ερωτηθείς για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και «διευκρίνισε» πως «για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου» και «να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

«Προσυπογράφει» τα επικίνδυνα σχέδια και ο ΣΥΡΙΖΑ

O Μάας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, κατά την οποία συζήτησαν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου».

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την πάγια τακτική να «ξεπλένει» τη στάση της ΕΕ που ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» «εφ' όλης της ύλης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου».

Ενώ φρεσκάροντας ξανά και την «υπογραφή» του ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική της αστικής τάξης και στην προσπάθεια να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο με βάση τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρόσθεσε πως «σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ - χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών - με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί»

Περαιτέρω όξυνση του ιμπεριαλιστικού παζαριού έδειξε και η συνάντηση που είχε ο Γερμανός ΥΠΕΞ χτες στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μάας μίλησε και εκεί για το «πολύ κρίσιμο σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προσδοκούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι που «χοντραίνει» σε Βόρεια Αφρική - Ανατολική Μεσόγειο - Μέση Ανατολή, επανέλαβε δίπλα στον Τούρκο ομόλογό του: «Ακούω ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Η Γερμανία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει, ώστε να γίνει μέσα σε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ακόμη και οι απευθείας συνομιλίες και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα».

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον Μάας ότι «ζητήσαμε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αντί του αποκλεισμού της Τουρκίας» και ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε να καθορίζει η Ελλάδα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», καλώντας την Αθήνα «να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο» αλλά και σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό αλλά κανένας να μη βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία».

Επέκρινε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν σέβεται τις ειλικρινείς προσπάθειες της Γερμανίας» και ότι «δική μας προσδοκία από την ΕΕ είναι μία ειλικρινής διαμεσολάβηση», συμπληρώνοντας ότι «αν κάνετε λάθος βήματα, αυτήν τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί (σ.σ. θα απαντήσουμε διαφορετικά)... Δεν μπορούν να μας λένε "εσείς σταματήστε" και οι άλλοι να συνεχίζουν».

Μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να διαμαρτυρηθεί πάλι γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει «τους μουσουλμάνους να αποκαλούνται Τούρκοι».

Αλλωστε, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στη «Χουριέτ», είπε ότι «η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα». Οσον αφορά το παρασκήνιο για την επανάληψη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών είπε: «Είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Ομως, μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης...».

Με επίκεντρο τη «συνολική σχέση με την Τουρκία»

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στα τέλη της βδομάδας, αξιωματούχος της ΕΕ υπενθύμισε (ανώνυμα) στα ΜΜΕ ότι ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «έχει ως πρώτη του προτεραιότητα την άμεση αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης» και αφού μίλησε για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ότι «ο στόχος του ύπατου εκπροσώπου είναι να θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι επιλογές είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς και μόνο κυρώσεις (...) Ορισμένες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις, υπό την έννοια ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα...». Ξεκαθάρισε δε ότι η σχέση με την Τουρκία αποτελεί για την ιμπεριαλιστική ένωση ένα εργαλείο προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σχέση με την Τουρκία συνολικά. Να έχουμε την πλήρη εικόνα. Μεταναστευτικό, Λιβύη, Συρία. Ολα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «αν η Τουρκία σταματήσει την παράνομη δράση της, τότε ανοίγει ένα νέο, ευρύ πεδίο για διάλογο και διαπραγμάτευση».

Στην «περισσότερη παρουσία» που η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στην περιοχή αναφέρθηκε και η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία, Ιζαμπέλ Ντιμόν, η οποία μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «(η Μεσόγειος) είναι περιοχή εντάσεων και γι' αυτό πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην περιοχή». Η Ντιμόν συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «ευχή μας είναι και ο πλούτος του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο να μπορέσει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο στο πλαίσιο ενός διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

  • Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουάσιγκτον επανέλαβε χτες την «ανησυχία» της για την «απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα», εκφράζοντας αντιρρήσεις για τη νέα συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς».
Συνεχής η συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων

...με το «πιστόλι στον κρόταφο» των λαών

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στο περιθώριο της συνόδου «έχουν ζητήσει να συναντηθούν» σήμερα με τον υπουργό ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, «ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θυμίζουμε ότι στις 19 του μήνα ο Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στον οποίο τόνισε, συζητώντας «τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι «η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθύμισε, άλλωστε, στον Τσαβούσογλου ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν υπάρξει δεσμευμένοι ("committed") σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, συνεργαζόμενοι με όλους τους άλλους συμμάχους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας».

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, τη Δευτέρα νότια της Κρήτης και «στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, όπου από την πλευρά των ΗΠΑ μετείχαν το αντιτορπιλικό «USS WINSTON S. CHURCHILL» και ελικόπτερο. «Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, διαφημίζοντας την πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα, βασική προτεραιότητα του οποίου είναι η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Τέλος, από χτες είναι σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και της επίμαχης τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μεγάλη άσκηση και στα ανοιχτά της Κύπρου

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση ξεκινά σήμερα και στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, που ενισχύει ολόπλευρα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Η άσκηση θα διαρκέσει έως μεθαύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου και σε αυτήν συμμετέχουν τουλάχιστον τρία γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafael», που εδώ και μέρες είχαν φτάσει στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Στην τελική φάση της άσκησης θα πάρει μέρος και η γαλλική φρεγάτα «Lafayette» που «εδρεύει» στην περιοχή εδώ και καιρό. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και ελληνικά «F-16», ενώ χτες βράδυ με ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι στην άσκηση θα πάρει μέρος και η Ιταλία, αναφέροντας ότι πρόκειται για έναρξη «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» με στόχο την «ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου» και ως «απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους κανόνες δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Η άσκηση γίνεται με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, χωρίς όμως σχετικές διευκρινίσεις. Σημειωτέον, τα σενάρια για προετοιμασία γαλλικής βάσης στην Κύπρο έχουν ξαναφουντώσει από τις αρχές Αυγούστου, αφού Γάλλοι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν πάλι σε Λεμεσό αλλά και Λάρνακα, ενώ και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - «αναγνωριστικά» στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Συνεκπαίδευση Τουρκίας - Ιταλίας

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό για το «κουβάρι» που μπλέκεται επικίνδυνα αλλά και για τις «εγγυήσεις» που παρέχουν οι συμμαχίες της αστικής τάξης για τα κυριαρχικά δικαιώματα, είναι και το γεγονός πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια στη Βουλή τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε χτες σε συνεκπαίδευση με τουρκικές φρεγάτες σε περιοχή νότια της Κρήτης, ζώνη που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Αγκυρα με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα, οι φρεγάτες «TCG GΟKSU» και «TCG FATΙH» συνεκπαιδεύτηκαν με το ιταλικό αντιτορπιλικό «ITS DURAND DE LA PENNE» με στόχο «να προωθήσουν συντονισμό και διαλειτουργικότητα», όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

  • Στο μεταξύ, δύο υπερπτήσεις πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά πάνω από Οινούσσες και Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου. Σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης

Στην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ. Τυπικά, πάει για μια πρώτη επίσημη επαφή με την νέα πρόξενο των Αμερικανών στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, Ελίζαμπεθ Λι. Στόχος τους, πατώντας και στο «έργο» που αφήνει πίσω του ο προκάτοχός της, Γκρ. Φλέγκερ, είναι να διευρύνουν το αμερικανικό «αποτύπωμα» στην περιοχή, ως προγεφύρωμα για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα ενεργειακά και άλλα σχέδια σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, που βάζουν το λαό ακόμα βαθύτερα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε χτες και με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, συζητώντας για την «κοινή προσπάθειά μας να επεκτείνουμε την εμπορική και επενδυτική σχέση, να οικοδομήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τους τεχνολογικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς που κάνουν τη συμμαχία μας ισχυρή», όπως έγραφε κατόπιν ο Πάιατ σε ανάρτησή του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγγελιαφόρος προτάσεων οδυνηρού συμβιβασμού στο πλαίσιο του στόχου της συνεκμετάλλευσης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ:

«Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη για την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, οι τοποθετήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια δείχνουν πως θέλουν το λαό στο ίδιο έργο θεατή, να παρακολουθεί τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Ο κ. Μάας λειτούργησε σαν αγγελιαφόρος, ο οποίος κομίζει προτάσεις οδυνηρού συμβιβασμού, στο πλαίσιο του στόχου της συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι ακολουθεί η επίσκεψη στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για άλλη μία φορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ