ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Η φρίκη των εισβολέων «ακριβείας»

Αιματοκύλησαν την αγορά

Associated Press

Αιματοκύλησαν την αγορά
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εικόνες αποκάλυψης έζησε, χτες, το κέντρο της Βαγδάτης όταν δύο πύραυλοι έπληξαν «το στρατηγικό στόχο» ενός πολυσύχναστου εμπορικού δρόμου της ιρακινής πρωτεύουσας. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 ώρα Ιράκ, ενώ τα πολυάριθμα καταστήματα της συνοικίας αλ Σχάαμπ, στη βορειοανατολική Βαγδάτη, ήταν γεμάτα από πολίτες.

Ακολούθησαν χάος και πανδαιμόνιο. Ισοπεδώθηκε, σχεδόν, το γειτονικό οικιστικό τετράγωνο. Τα καταστήματα φλέγονταν όπως και δεκάδες παρακείμενα αυτοκίνητα. Ο τόπος γέμισε καμένα πτώματα, ανθρώπινα μέλη, οδυρμούς και κραυγές πόνου. Οι περίοικοι έσπευσαν για βοήθεια. Πολίτες και σωστικά συνεργεία έσκαβαν με τα χέρια κάτω από τους σωρούς των ερειπίων, επί ώρες, για να ανασύρουν τους νεκρούς. Οι σωλήνες της ύδρευσης έσπασαν και οι δρόμοι πλημμύρισαν δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι κολόνες ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν, τα δέντρα ξεριζώθηκαν.

Για κόλαση έκαναν λόγο οι ανταποκριτές, που προσέγγισαν το σημείο μετά από αρκετή ώρα. Η μυρωδιά της καμένης σάρκας, η απόλυτη ισοπέδωση και η βροχή που αναμειγνυόταν με την αμμοθύελλα δημιουργούσαν μια εικόνα βγαλμένη, κυριολεκτικά, από την κόλαση. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, στην περιοχή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εγκατάσταση, σε απόσταση χιλιομέτρων. Κομμάτια από τους πυραύλους ήταν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.


Associated Press

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μιλούσε για 15 νεκρούς και τουλάχιστον 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αργότερα το απόγευμα, ιρακινές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία.

Ο Αμερικανός υποστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο στρατηγείο της Ντόχα του Κατάρ, δήλωνε ανερυθρίαστα ότι «δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα» και συνέχιζε να επαναλαμβάνει ότι τα πλήγματα των εισβολέων «είναι ακριβείας». Είχε προηγηθεί δήλωση Βρετανού αξιωματικού στο Κουβέιτ ο οποίος υπονοούσε ότι πρόκειται για λάθος, κάτι που διέψευδαν ανταποκριτές που μετέβησαν στο σημείο υποστηρίζοντας ότι οι δύο πύραυλοι έπληξαν τις δύο διαμετρικά αντίθετες πλευρές του εμπορικού δρόμου κλείνοντας, ουσιαστικά, κάθε δρόμο διαφυγής για τους ατυχείς πολίτες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, αφού εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», έσπευσε να προβεί στη «σοβαρή παρέμβαση» της υπενθύμισης στις δύο εμπόλεμες πλευρές ότι «οφείλουν να σέβονται τους αμάχους».


Πρωτοφανή αντίσταση παραδέχονται οι εισβολείς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Σκληρές και αιματηρές μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα του Νοτίου Ιράκ, καθώς οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις εισβολής αντιμετωπίζουν, όπως οι ίδιες ομολογούν, σθεναρότατη αντίσταση στην προσπάθειά τους να προελάσουν προς τη Βαγδάτη. Με αρωγό την αμμοθύελλα, μία από τις χειρότερες όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Ιρακινοί που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, οι ιρακινές δυνάμεις κάνουν αντεπιθέσεις, στήνουν ενέδρες και πλήττουν τους εισβολείς ακόμη και στα μετόπισθεν, προκαλώντας τους σύγχυση και χάος.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αμερικανο-βρετανικές επιδρομές από αέρος συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και με το θαμπό φως του ήλιου, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Η Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκλονίστηκε από περισσότερες από 40 εκρήξεις, ενώ αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών με πυραύλους είτε με βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπλητταν τις νοτιοανατολικές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται αρκετές βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Από τους βραδινούς βομβαρδισμούς επλήγησαν στόχοι της ιρακινής τηλεόρασης, καθώς και αναμεταδότες του δορυφορικού ιρακινού τηλεοπτικού δικτύου. Λίγο μετά το ξημέρωμα, η ιρακινή τηλεόραση άρχισε και πάλι να εκπέμπει, ενώ κατά διαστήματα μετέδιδε και το δορυφορικό δίκτυο και συνεχίζονταν οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Από αέρος συνεχίζει να πλήττεται και η Μοσούλη, στο βορρά, η οποία συγκλονιζόταν από ισχυρότατες εκρήξεις, χθες το πρωί.

Οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς ανακοίνωσαν, χθες, ότι στο Κουβέιτ μεταβαίνει η μεραρχία πεζικού υψηλής τεχνολογίας, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύνολο περισσοτέρων των 30.000 επιπλέον ανδρών που αποστέλλονται στο Ιράκ.

Μάχες σώμα με σώμα

Τη «σκληρότερη μάχη που έχουν δώσει μέχρι τώρα από την έναρξη του πολέμου οι δυνάμεις τους» ομολογούσαν οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς αναφερόμενοι στις μάχες που μαίνονταν, μέχρι και χθες βράδυ, στην περίμετρο των πόλεων Νασρίγια, και Νατζάφ. Η ακριβής εικόνα τόσο των μαχών όσο και των απωλειών δεν είναι σαφής. Ισως μοναδικό ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ολιγόλογες και λογοκριμένες, φυσικά, ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων που συνοδεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην προέλασή τους και ανέφεραν «ανυπολόγιστο αριθμό πτωμάτων και πόλεις φαντάσματα παντού».

Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι οι μάχες στην περίμετρο της Νασρίγια συνεχίζονταν ενώ είχαν, ήδη, αρχίσει απόπειρες των Αμερικανών πεζοναυτών να εισέλθουν σε τμήματα της πόλης. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι πεζοναύτες κατέλαβαν και νοσοκομείο της Νασρίγια, το οποίο, υποτίθεται, ότι χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο για τις ιρακινές δυνάμεις. Για «πόλη φάντασμα» έκαναν λόγο οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι αναφερόμενοι και στην πόλη Ας Σάτρα, 300 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, ενώ ανέφεραν ότι οι πεζοναύτες αντιμετωπίζουν σκληρότατη αντίσταση στα βόρεια της Νασρίγια και στο αλ Κουτ, όπου κλήθηκαν ενισχύσεις του πυροβολικού.

Στην ίδια περιοχή, βόρεια της Νασρίγια, όπως μετέδιδε το Ρόιτερς, αυτοκινητοπομπή εφοδιασμού των Αμερικανών πεζοναυτών δέχτηκε επίθεση με όλμους, αυτόματα και αντιαρματικά, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η υποστήριξή τους από τεθωρακισμένα που σπεύδουν στην περιοχή. Στην πόλη Σαφουάν, μετά από σκληρές προσπάθειες, έφθασε, χτες, ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το θρίλερ της Βασόρας

Παρά τις επίμονες και, προφανώς, απελπισμένες προσπάθειες, κυρίως των Βρετανών επιτελών να διαμορφώσουν συνθήκες «λαϊκής εξέγερσης» στη Βασόρα ενάντια στο ιρακινό καθεστώς, οι οποίοι διήρκεσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέσα από διαρκή ροή παραπληροφόρησης, η είδηση διαψεύστηκε οριστικά τόσο από τον ανταποκριτή του «αλ Τζαζίρα» που βρίσκεται στην πόλη όσο και από τους ίδιους τους Βρετανούς αξιωματικούς, λίγο πριν το μεσημέρι χθες. «Ταραχές, αλλά όχι λαϊκή εξέγερση» ανέφερε και η σιιτική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που εδρεύει στην Τεχεράνη και έχει λαϊκό έρεισμα στους σιίτες του Νοτίου Ιράκ.

Αργά χθες το απόγευμα, εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού από τη Βαγδάτη, ανακοίνωναν ότι μετά από επίπονες προσπάθειες υπαλλήλων της ιρακινής εταιρίας ύδρευσης και των τεχνικών του Ερυθρού Σταυρού αποκαταστάθηκε, μερικώς, η υδροδότηση που είχε διακοπεί από την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα, επίσης, με το Βρετανό συνταγματάρχη Αλ Λόκγουντ επλήγη το αρχηγείο του κόμματος Μπάαθ στην πόλη, ενώ στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην περίμετρο και σε διάφορα σημεία της πόλης. Τόσο στη Βασόρα, όσο και σε Βαγδάτη και σε Βαβυλώνα, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν κατά κόρον και βόμβες διασποράς.

Ιρακινή αντεπίθεση;

Αργά το βράδυ, χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι μια φάλαγγα περισσοτέρων των 100 ιρακινών τανκς μετακινούνταν από την περίμετρο της Βασόρας προς τη χερσόνησο αλ Φάου είτε προς το λιμάνι Ουμ Κασρ, το οποίο, χθες το πρωί, για πολλοστή φορά οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις διατείνονταν ότι έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι περισσότερα από 1.000 στρατιωτικά οχήματα μεταβαίνουν από τη Βαγδάτη προς το νότο, πιθανότατα για να αντιμετωπίσουν τις πλέον προωθημένες αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται, περίπου, στην περίμετρο της Καρμπάλα.


Πριν τέσσερα χρόνια...

Associated Press

Σαν χτες, πριν τέσσερα χρόνια, οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βόμβες θέριζαν αμάχους σε γειτονιές του Βελιγραδίου και συνέτριβαν εγκαταστάσεις της σερβικής τηλεόρασης... Χτες, συνέβη το ίδιο στο Ιράκ. «Αύριο»;


ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

-Για τον πόλεμο στο Ιράκ, η Ελλάδα τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στη βάση συμφωνιών που έχει υπογράψει παραχωρώντας διευκολύνσεις, (Σούδα, Αβακς, λιμάνια αεροδρόμια κλπ), γιατί αυτό επιτάσσουν τα «εθνικά συμφέροντα». Στο ίδιο επιμένει και η ΝΔ. Για ποια «εθνικά συμφέροντα» γίνεται λόγος;

Το «εθνικό συμφέρον» έχει διαφορετική ερμηνεία και περιεχόμενο για κάθε κοινωνική δύναμη. Είναι διαφορετικό για την άρχουσα τάξη και διαφορετικό για το λαό.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όταν κάνουν λόγο για «εθνικό συμφέρον», το οποίο υπερασπίζουν με τη στάση τους, υπερασπίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της Ελλάδας, έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών συμμάχων της γιατί:

1. Το κεφάλαιο στην Ελλάδα διαπλέκεται στενά με το ξένο κεφάλαιο.

2. Εχει δυναμώσει η τάση εξαγωγής κεφαλαίων από την Ελλάδα και συμμετοχή στην εκμετάλλευση άλλων λαών, κυρίως μέσα από τη σχέση τους με το ξένο κεφάλαιο και τη συμμετοχή στα πολυεθνικά μονοπώλια. Επίσης γίνονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρίες που παίζουν το ρόλο των ντίλερς, για την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στα εδάφη που μοιράζονται από τους ιμπεριαλιστές, με το αζημίωτο φυσικά.

3. Το γεγονός της εξαγωγής κεφαλαίων, πραγματοποιείται στις χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) όπου πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, πχ(ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, όμιλος Κόκκαλη, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κατασκευαστικές και άλλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις), στις οποίες δίνονται και οικονομικά κίνητρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να επενδύουν κεφάλαια, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό συμμετείχε στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γι' αυτό έχει ελληνικό στρατό στη Βοσνία και την ΠΓΔΜ.

4. Ηδη τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας κερδίζουν από τον πόλεμο των Αμερικανοεγγλέζων στο Ιράκ. Είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αφού ελληνικά πλοία μεταφέρουν καύσιμα, (Μελισσανίδης κλπ), για τον ανεφοδιασμό της πολεμικής μηχανής. Είναι επίσης εταιρίες καυσίμων (πχ «Μότορ Οϊλ» -Βαρδινογιάννης), οι οποίες πουλάνε καύσιμα για την πολεμική μηχανή.

5. Η ελληνική ολιγαρχία επιδιώκει συμμετοχή στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας και στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσε ζήτημα συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ηδη ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες προαλείφονται να πάρουν μερίδιο είτε αυτοτελώς είτε ως υπεργολάβοι, στην ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή. Κοντά σ' αυτές, συμφέρον έχουν από τον πόλεμο και οι τσιμεντοβιομηχανίες, και οι βιομηχανίες σιδήρου, και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, άλλες μεταφορικές εταιρίες.

6. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας ενδιαφέρεται και για τους ενεργειακούς δρόμους, (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλά και για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέσω φυσικά των σχέσεων ελληνικών ομίλων, με ξένους, αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς, ρώσικους κλπ. Μην ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα, λόγω των αγωγών, σχεδιάζεται να γίνει ενεργειακός κόμβος. Επομένως υπάρχει άμεσο συμφέρον για την άρχουσα τάξη.

7. Μέσω της συμμετοχής στον πόλεμο, η ελληνική πλουτοκρατία επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη μην ξεχνάμε ότι η ελληνική πολεμική βιομηχανία διαπλέκεται με αμερικανικές πολεμικές εταιρίες, (πχ ΕΑΒ - «Λόκχιντ»), ενώ πχ ο όμιλος Κόκκαλη έχει συνάψει συμφωνίες με αμερικανικές εταιρίες για προμήθεια αυτοματισμών σε οπλικά συστήματα.

Γι' αυτά τα «εθνικά συμφέροντα» συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο. Αλλά ο λαός τίποτα δεν έχει να κερδίσει από τη συμμετοχή της πλουτοκρατίας στα λάφυρα του πολέμου και το δυνάμωμά της. Οσο δυναμώνουν οι κεφαλαιοκράτες, τόσο χάνει ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ