Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πρωτοφανή αντίσταση παραδέχονται οι εισβολείς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Σκληρές και αιματηρές μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα του Νοτίου Ιράκ, καθώς οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις εισβολής αντιμετωπίζουν, όπως οι ίδιες ομολογούν, σθεναρότατη αντίσταση στην προσπάθειά τους να προελάσουν προς τη Βαγδάτη. Με αρωγό την αμμοθύελλα, μία από τις χειρότερες όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Ιρακινοί που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, οι ιρακινές δυνάμεις κάνουν αντεπιθέσεις, στήνουν ενέδρες και πλήττουν τους εισβολείς ακόμη και στα μετόπισθεν, προκαλώντας τους σύγχυση και χάος.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αμερικανο-βρετανικές επιδρομές από αέρος συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και με το θαμπό φως του ήλιου, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Η Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκλονίστηκε από περισσότερες από 40 εκρήξεις, ενώ αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών με πυραύλους είτε με βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπλητταν τις νοτιοανατολικές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται αρκετές βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Από τους βραδινούς βομβαρδισμούς επλήγησαν στόχοι της ιρακινής τηλεόρασης, καθώς και αναμεταδότες του δορυφορικού ιρακινού τηλεοπτικού δικτύου. Λίγο μετά το ξημέρωμα, η ιρακινή τηλεόραση άρχισε και πάλι να εκπέμπει, ενώ κατά διαστήματα μετέδιδε και το δορυφορικό δίκτυο και συνεχίζονταν οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Από αέρος συνεχίζει να πλήττεται και η Μοσούλη, στο βορρά, η οποία συγκλονιζόταν από ισχυρότατες εκρήξεις, χθες το πρωί.

Οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς ανακοίνωσαν, χθες, ότι στο Κουβέιτ μεταβαίνει η μεραρχία πεζικού υψηλής τεχνολογίας, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύνολο περισσοτέρων των 30.000 επιπλέον ανδρών που αποστέλλονται στο Ιράκ.

Μάχες σώμα με σώμα

Τη «σκληρότερη μάχη που έχουν δώσει μέχρι τώρα από την έναρξη του πολέμου οι δυνάμεις τους» ομολογούσαν οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς αναφερόμενοι στις μάχες που μαίνονταν, μέχρι και χθες βράδυ, στην περίμετρο των πόλεων Νασρίγια, και Νατζάφ. Η ακριβής εικόνα τόσο των μαχών όσο και των απωλειών δεν είναι σαφής. Ισως μοναδικό ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ολιγόλογες και λογοκριμένες, φυσικά, ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων που συνοδεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην προέλασή τους και ανέφεραν «ανυπολόγιστο αριθμό πτωμάτων και πόλεις φαντάσματα παντού».

Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι οι μάχες στην περίμετρο της Νασρίγια συνεχίζονταν ενώ είχαν, ήδη, αρχίσει απόπειρες των Αμερικανών πεζοναυτών να εισέλθουν σε τμήματα της πόλης. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι πεζοναύτες κατέλαβαν και νοσοκομείο της Νασρίγια, το οποίο, υποτίθεται, ότι χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο για τις ιρακινές δυνάμεις. Για «πόλη φάντασμα» έκαναν λόγο οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι αναφερόμενοι και στην πόλη Ας Σάτρα, 300 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, ενώ ανέφεραν ότι οι πεζοναύτες αντιμετωπίζουν σκληρότατη αντίσταση στα βόρεια της Νασρίγια και στο αλ Κουτ, όπου κλήθηκαν ενισχύσεις του πυροβολικού.

Στην ίδια περιοχή, βόρεια της Νασρίγια, όπως μετέδιδε το Ρόιτερς, αυτοκινητοπομπή εφοδιασμού των Αμερικανών πεζοναυτών δέχτηκε επίθεση με όλμους, αυτόματα και αντιαρματικά, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η υποστήριξή τους από τεθωρακισμένα που σπεύδουν στην περιοχή. Στην πόλη Σαφουάν, μετά από σκληρές προσπάθειες, έφθασε, χτες, ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το θρίλερ της Βασόρας

Παρά τις επίμονες και, προφανώς, απελπισμένες προσπάθειες, κυρίως των Βρετανών επιτελών να διαμορφώσουν συνθήκες «λαϊκής εξέγερσης» στη Βασόρα ενάντια στο ιρακινό καθεστώς, οι οποίοι διήρκεσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέσα από διαρκή ροή παραπληροφόρησης, η είδηση διαψεύστηκε οριστικά τόσο από τον ανταποκριτή του «αλ Τζαζίρα» που βρίσκεται στην πόλη όσο και από τους ίδιους τους Βρετανούς αξιωματικούς, λίγο πριν το μεσημέρι χθες. «Ταραχές, αλλά όχι λαϊκή εξέγερση» ανέφερε και η σιιτική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που εδρεύει στην Τεχεράνη και έχει λαϊκό έρεισμα στους σιίτες του Νοτίου Ιράκ.

Αργά χθες το απόγευμα, εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού από τη Βαγδάτη, ανακοίνωναν ότι μετά από επίπονες προσπάθειες υπαλλήλων της ιρακινής εταιρίας ύδρευσης και των τεχνικών του Ερυθρού Σταυρού αποκαταστάθηκε, μερικώς, η υδροδότηση που είχε διακοπεί από την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα, επίσης, με το Βρετανό συνταγματάρχη Αλ Λόκγουντ επλήγη το αρχηγείο του κόμματος Μπάαθ στην πόλη, ενώ στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην περίμετρο και σε διάφορα σημεία της πόλης. Τόσο στη Βασόρα, όσο και σε Βαγδάτη και σε Βαβυλώνα, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν κατά κόρον και βόμβες διασποράς.

Ιρακινή αντεπίθεση;

Αργά το βράδυ, χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι μια φάλαγγα περισσοτέρων των 100 ιρακινών τανκς μετακινούνταν από την περίμετρο της Βασόρας προς τη χερσόνησο αλ Φάου είτε προς το λιμάνι Ουμ Κασρ, το οποίο, χθες το πρωί, για πολλοστή φορά οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις διατείνονταν ότι έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι περισσότερα από 1.000 στρατιωτικά οχήματα μεταβαίνουν από τη Βαγδάτη προς το νότο, πιθανότατα για να αντιμετωπίσουν τις πλέον προωθημένες αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται, περίπου, στην περίμετρο της Καρμπάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ