Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πολεμική επίθεση και στα κοινωνικά δικαιώματα

Σε μεγάλη συγκέντρωση επιστημόνων και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας μίλησε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Η επίθεση που δέχεται ο λαός μας στον οικονομικό τομέα, στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα - όπως και οι άλλοι λαοί - δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τον πόλεμο που γίνεται σήμερα, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ με θέμα: «Ο πόλεμος και η πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ».

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε σε μια γεμάτη από επιστήμονες και εργαζόμενους στο χώρο της υγείας η Μ. Αλιφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Τμήματος Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο πως τώρα που γίνεται ο πόλεμος αρχίζει και η συζήτηση για τη μεταπολεμική περίοδο, και αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημέρωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος είπε ότι στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίστηκε να δράσουν ενωμένοι μετά τον πόλεμο. Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη τοποθέτηση, όπως τη χαρακτήρισε η Αλ. Παπαρήγαμ γιατί από τη σκοπιά τους ήταν η πιο σωστή και η πιο σοφή. Δε μας εκπλήσσει, πρόσθεσε, μόνο που ό,τι είναι σοφό και σωστό γι' αυτούς δεν είναι και για τους λαούς.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανοιχτή και εμφανή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διάσπαση των ιμπεριαλιστών συμμάχων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. «Ηρθε ίσως πιο γρήγορα από όσο το περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά. «Εβγαλαν συμπεράσματα, πρόσθεσε, και ιδιαίτερα απ' το Αφγανιστάν. Η Ευρώπη ήταν στο πλευρό των Αμερικανών αλλά τα κέρδη τα είχαν μόνο οι ΗΠΑ, οι οποίες για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν και βάσεις στην Κεντρική Ασία».

«Με αφορμή τον πόλεμο κατά του Ιράκ ανοίγει πολύ πιο γρήγορα το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής απέναντι στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και της στρατηγικής των κινημάτων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο» τόνισε η η Αλ. Παπαρήγα και απάντησε στα διλήμματα που προβάλλονται σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αναμφισβήτητα η πάλη κατά του πολέμου και υπέρ της Ειρήνης είναι σε προτεραιότητα υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, εντούτοις δεν πρέπει να «μένουν στην πάντα» θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και γενικότερα η κοινωνική πολιτική, πολύ περισσότερο σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δρομολογούνται οι αποφάσεις της Λισαβόνας.

«Εμείς, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, εντάσσουμε την πάλη για την υγεία στη γενικότερη στρατηγική του ΚΚΕ: Οι άξονες των αγώνων των προηγούμενων χρόνων έχουν πλήρως ξεπεραστεί. Η λογική της ελάσσονος αντίστασης και της άμβλυνσης των συνεπειών και της πάλης κατά των συνεπειών της συντηρητικής πολιτικής έχει ξεπεραστεί. Χωρίς να υποτιμάμε τις δραστηριότητες του μαζικού κινήματος θεωρούμε ότι εκείνο που πρέπει να προτάξουμε στην ελληνική κοινωνία είναι η συγκέντρωση και η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από μια πολιτική αμφισβήτησης της συνολικής πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθείται σήμερα στον τόπο μας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη στρατηγική συσπείρωσης που δεν περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής σε κάθε τομέα, αλλά διεκδικεί τις ίδιες τις αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας».

Πριν ακόμα τελειώσει την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα είχαν αρχίσει να τίθενται ερωτήματα από το ακροατήριο. Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις εκλογές να καταγράψουν μεγάλες απώλειες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ(2007-06-03 00:00:00.0)
Αναγκαία η ενιαία στρατηγική ενάντια στον ιμπεριαλισμό(2006-05-14 00:00:00.0)
Αναμετριόμαστε στα ίσα με το μπόι μας(2004-11-05 00:00:00.0)
Οι θεμελιακές θέσεις(2003-03-30 00:00:00.0)
Τα προβλήματα «έπνιξαν» το Λασίθι(2003-02-07 00:00:00.0)
Συσπείρωση δυνάμεων, διαχωρισμός από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική(2002-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ