Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εξακολουθούν να μοιράζουν συμβόλαια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ-(USAID), που διανέμει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, ανέθεσε στην εταιρία Stevedoring Services of America ένα συμβόλαιο αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, για τη διαχείριση της λειτουργίας του λιμανιού της πόλης Ουμ Κασρ.

Το συμβόλαιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, που συνάπτει η κυβέρνηση Μπους, στο πλαίσιο της προετοιμασιών της για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ η Stevedoring Services of America, που ήδη δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως στον Παναμά, στο Μεξικό, στη Νότια Αφρική, στην Ινδία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Χιλή και το Βιετνάμ, θα αναλάβει το λιμάνι του Ουμ Κασρ, πριν καν ο πόλεμος λήξει, με στόχο, σύμφωνα με το BBC, να «επιτραπεί η απρόσκοπτη μεταφορά και διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας και λίγο αργότερα τα υλικά και όλες οι προμήθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της USAID.

Ηδη αυτή η δεύτερη ανακοίνωση έχει προκαλέσει τις κόντρες μεταξύ των «συμμάχων», αφού σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, οι βρετανικές εταιρίες ανακρούουν πρύμναν, εξαιτίας της τάσης απομόνωσής τους, από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρία που αναλαμβάνει συμβόλαια, χωρίς καν να αναφέρεται ούτε το ύψος της προσφοράς ούτε ο χρόνος διάρκειας του συμβολαίου σημειώνουν, ακριβώς με τον ίδιο σκοτεινό τρόπο που και η πρώτη κατασκευαστική εταιρία Kellogg Brown & Root - θυγατρική της Halliburton, που κάποτε διηύθυνε ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι- ανέλαβε με συμβόλαιο την κατασκευή νέων και ανοικοδόμηση των παλαιών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Η μοιρασιά, τα παζάρια, αλλά και οι οξύνσεις έχουν ανάψει για τα καλά, αφού ήδη η USAID ανακοίνωσε τα σχέδιά της για διανομή συμβολαίων ανοικοδόμησης για τα αεροδρόμια, της εταιρίας κοινής ωφέλειας, του οδικού συστήματος, των δικτύων, γεφυρών, σχολείων, νοσοκομείων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ