Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η φρίκη των εισβολέων «ακριβείας»

Αιματοκύλησαν την αγορά

Associated Press

Αιματοκύλησαν την αγορά
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εικόνες αποκάλυψης έζησε, χτες, το κέντρο της Βαγδάτης όταν δύο πύραυλοι έπληξαν «το στρατηγικό στόχο» ενός πολυσύχναστου εμπορικού δρόμου της ιρακινής πρωτεύουσας. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 ώρα Ιράκ, ενώ τα πολυάριθμα καταστήματα της συνοικίας αλ Σχάαμπ, στη βορειοανατολική Βαγδάτη, ήταν γεμάτα από πολίτες.

Ακολούθησαν χάος και πανδαιμόνιο. Ισοπεδώθηκε, σχεδόν, το γειτονικό οικιστικό τετράγωνο. Τα καταστήματα φλέγονταν όπως και δεκάδες παρακείμενα αυτοκίνητα. Ο τόπος γέμισε καμένα πτώματα, ανθρώπινα μέλη, οδυρμούς και κραυγές πόνου. Οι περίοικοι έσπευσαν για βοήθεια. Πολίτες και σωστικά συνεργεία έσκαβαν με τα χέρια κάτω από τους σωρούς των ερειπίων, επί ώρες, για να ανασύρουν τους νεκρούς. Οι σωλήνες της ύδρευσης έσπασαν και οι δρόμοι πλημμύρισαν δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι κολόνες ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν, τα δέντρα ξεριζώθηκαν.

Για κόλαση έκαναν λόγο οι ανταποκριτές, που προσέγγισαν το σημείο μετά από αρκετή ώρα. Η μυρωδιά της καμένης σάρκας, η απόλυτη ισοπέδωση και η βροχή που αναμειγνυόταν με την αμμοθύελλα δημιουργούσαν μια εικόνα βγαλμένη, κυριολεκτικά, από την κόλαση. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, στην περιοχή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εγκατάσταση, σε απόσταση χιλιομέτρων. Κομμάτια από τους πυραύλους ήταν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.


Associated Press

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μιλούσε για 15 νεκρούς και τουλάχιστον 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αργότερα το απόγευμα, ιρακινές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία.

Ο Αμερικανός υποστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο στρατηγείο της Ντόχα του Κατάρ, δήλωνε ανερυθρίαστα ότι «δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα» και συνέχιζε να επαναλαμβάνει ότι τα πλήγματα των εισβολέων «είναι ακριβείας». Είχε προηγηθεί δήλωση Βρετανού αξιωματικού στο Κουβέιτ ο οποίος υπονοούσε ότι πρόκειται για λάθος, κάτι που διέψευδαν ανταποκριτές που μετέβησαν στο σημείο υποστηρίζοντας ότι οι δύο πύραυλοι έπληξαν τις δύο διαμετρικά αντίθετες πλευρές του εμπορικού δρόμου κλείνοντας, ουσιαστικά, κάθε δρόμο διαφυγής για τους ατυχείς πολίτες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, αφού εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», έσπευσε να προβεί στη «σοβαρή παρέμβαση» της υπενθύμισης στις δύο εμπόλεμες πλευρές ότι «οφείλουν να σέβονται τους αμάχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ