Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Κρίση για διώξεις «εγκληματιών πολέμου»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ποινικές διώξεις κατά των αμερικανών ηγετών του πολέμου του Κόλπου του 1991, του τότε Προέδρου Μπους του πρεσβύτερου, του υπουργού Αμύνης και νυν αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και του επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων και νυν υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που ασκήθηκαν από Ιρακινούς πολίτες που διαβιούν μετά τον πρώτο πόλεμο στο Βέλγιο, αλλά και οι εντατικές διαβουλεύσεις του Βέλγου πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση, ώστε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης του νόμου που επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου, έχει προκαλέσει σάλο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και τα αμερικανική ΜΜΕ το παρουσιάζουν λίγο πολύ «ως πόλεμο της Ευρώπης κατά της συμμαχίας».

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, την ποινική δίωξη άσκησαν κατά Μπους, Τσένι και Πάουελ, επτά οικογένειες Ιρακινών που κατάφεραν να βγουν ζωντανές από το βομβαρδισμό καταυλισμού στη Βαγδάτη το 1991 όπου 403 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργιώδη αντίδραση του Κόλιν Πάουελ, ενώ σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών βρίσκονται σε οξύτατη κρίση. Η νομοθεσία που ισχύει στο Βέλγιο από το 1993 επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου, ανεξαρτήτως του πού αυτά διαπράχτηκαν.

Με βάση το συγκεκριμένο νόμο, ομάδα Παλαιστίνιων φοιτητών πέτυχε τη δίωξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για την υπόθεση της δολοφονίας των Παλαιστίνιων στους καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα το 1982. Η κυβέρνηση του Γκι Φερχόφστατ προτείνει τώρα μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία, ο φάκελος της σχετικής δικογραφίας θα στέλνεται στη χώρα όπου συντελέστηκαν τα εγκλήματα πολέμου, με την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή έχει δημοκρατικό πολίτευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ