Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Πολωνία
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Πολωνία
«Ο Πρόεδρος, Α. Κβασνιέφσκι, και ο πρωθυπουργός, Λ. Μίλερ, καταπάτησαν το Σύνταγμα της χώρας, στέλνοντας στο έδαφος του Ιράκ Πολωνούς στρατιωτικούς», δήλωσε ο Ζίγκμουντ Βζόντακ, ένας από τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής ομάδας του μικροαστικού, καθολικού κόμματος της «Λίγκας των Πολωνικών Οικογενειών». Ο ίδιος σημείωσε ότι η δήλωση του Προέδρου, στην οποία αναφερόταν πως Πολωνοί στρατιωτικοί πολεμούν στο Ιράκ στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σημαίνει πως η Πολωνία ντε φάκτο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ιράκ, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τέτοια απόφαση μπορεί να πάρει μόνον το πολωνικό Κοινοβούλιο. «Αργά ή γρήγορα - σημείωσε ο βουλευτής - ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για την καταπάτηση του Συντάγματος».

Ανακοίνωση κατά της αποστολής των πολωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ εξέδωσε και ο προεκλογικός «Γυναικείος Συνασπισμός», που ενώνει για εκλογικούς λόγους μεγάλο μέρος των γυναικείων οργανώσεων της χώρας. Στην ανακοίνωση, που απευθύνεται στην ηγεσία της χώρας, σημειώνεται: «Με την απόφασή σας να σπρώξετε την Πολωνία στο διεθνή τυχοδιωκτισμό προκαλείτε μεγάλη ζημιά στην Πολωνία και στους πολίτες της». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ροσμπάλτ», εκτός από τις παραπάνω οργανώσεις και ο ηγέτης του αγροτικού κόμματος «Αυτοάμυνα», Α. Λέπερ, τάχθηκε ενάντια στην αποστολή Πολωνών στρατιωτικών στο Ιράκ, σημειώνοντας πως η απόφαση των ηγετών της Πολωνίας «είναι αποτέλεσμα των αρρωστημένων φιλοδοξιών τους και της συμμετοχής τους στο κυνήγι για αξιώματα και θέσεις στις διεθνείς γραφειοκρατικές οργανώσεις». Να σημειωθεί ακόμη πως μέχρι κι ο ανεκδιήγητος Λεχ Βαλέσα άσκησε κριτική στην πολωνική ηγεσία για τη συμπόρευσή της με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Πολωνία δείχνουν ότι το 69% του λαού είναι κατά της εμπλοκής της Πολωνίας στον πόλεμο, ενώ την υποστηρίζει το 21%. Οι τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, δείχνουν σαφώς ότι αυξάνεται διαρκώς το φιλειρηνικό αίσθημα, ως αποτέλεσμα και των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ