Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΥΛΗ
Αμέτοχος του εγκλήματος εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου!

Ορ. Κολοζώφ: Ο πόλεμος, κατά ένα μέρος του, στηρίζεται σε έδαφος ελληνικό

Την ημέρα που οι Αμερικανοί ματοκύλισαν την αγορά της Βαγδάτης, με χιλιάδες αθώα θύματα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής περισσότερο ως σχολιαστής γεγονότων, κάτι που επισημάνθηκε από αρκετούς βουλευτές - μέλη της Επιτροπής.

Οπως, μάλιστα, υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, στην παρέμβασή του, μετά την ομιλία του υπουργού «ο πόλεμος αυτός σε ένα μέρος του στηρίζεται σε έδαφος ελληνικό, αφού από εδώ ξεκινούν πλοία και αεροπλάνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε περισσότερο ως ένας ουδέτερος σχολιαστής γεγονότων, παραγνωρίζοντας προκλητικά ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται «ως τα μπούνια» στην επιδρομή κατά του Ιράκ με τη βάση της Σούδας, τα πληρώματα στα ΑΒΑΚΣ, τα πολεμικά πλοία ή την κατά απαίτηση των ΗΠΑ απέλαση Ιρακινού διπλωμάτη.

Ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να θολώσει τα νερά και να κρύψει την υποτέλεια της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, αναλώθηκε στην περιγραφή ήδη γνωστών γεγονότων και ανέξοδων εκτιμήσεων. Ετσι ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι «με τις χώρες που είναι ενάντια στον πόλεμο και τις μονομερείς επεμβάσεις» και δεν αποδέχεται το δίλημμα «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Είπε ότι η κυβέρνησή του έχει «ανεξάρτητη ελληνική φωνή» και είναι ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης. Εκτίμησε ότι η σημερινή «κρίση» ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ «σοβούσε πριν το Ιράκ» και είπε ότι το σημερινό δόγμα των ΗΠΑ προβλέπει τον προληπτικό πόλεμο. Ωστόσο, σημείωσε με σημασία ότι η «διατλαντική σχέση ΗΠΑ - ΕΕ» πρέπει να διατηρηθεί μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο. Οσο για τη ΝΑΤΟική στήριξη που δίνεται στην Τουρκία με πυραύλους «Πάτριοτ» και ΑΒΑΚΣ είπε ότι αυτή θα ανακληθεί εάν η Τουρκία εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ.

Στήριξη ουσιαστικά στην κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας έδωσε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Μολυβιάτης, λέγοντας ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Προχώρησε δε ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι από το κόμμα του υπάρχει κατανόηση στο γεγονός ότι πρέπει να τηρούνται οι «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας», εννοώντας τις διευκολύνσεις που δίνονται στους Αμερικανούς.

«Ετσι το 'θελαν οι Αμερικανοί και έκαναν αυτό τον πόλεμο παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε στην παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ότι ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τονίζοντας πως «βλέπουμε ότι η κυβέρνηση λέει πως στέκεται σταθερά ενάντια στον πόλεμο και είναι αντίθετη με τις μονομερείς αυτές ενέργειες» όμως «την ίδια στιγμή με τις πράξεις αμφισβητεί αυτά τα οποία λέει», αφού «είναι γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος σε ένα μέρος του στηρίζεται σε έδαφος ελληνικό» και «από εδώ ξεκινούν πλοία και αεροπλάνα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε πως «η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να λύσει αυτή την αντίθεση, λέγοντας ότι δεν μπορεί παρά να σεβαστεί τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις που έχει και αυτό υποστηρίζει και η Νέα Δημοκρατία». Εθεσε, όμως, το ερώτημα προς την κυβέρνηση τού αν «οι διεθνείς υποχρεώσεις λένε ότι μπορεί να χορηγηθεί ελληνικό έδαφος σε παράνομες ενέργειες, που καταρρακώνουν το διεθνές δίκαιο, σε πόλεμο επιθετικού χαρακτήρα;». Προκάλεσε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας «να μας πείτε από πού προκύπτουν αυτές οι υποχρεώσεις. Από διμερείς συμφωνίες; Από πολυμερείς συμφωνίες;». Επίσης, ο Ορέστης Κολοζώφ παρατήρησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με τις πράξεις της δίνει την εντύπωση ότι είναι πιστός υπηρέτης των ΗΠΑ. Μόλις ζήτησαν οι ΗΠΑ να κλειστούν οι διπλωματικές αποστολές του Ιράκ, έσπευσε η κυβέρνηση να απελάσει διπλωμάτη της ιρακινής πρεσβείας».

«Ητανε ιδιοφυής η πρόταση που έγινε», σχολίασε ειρωνικά ο Ορέστης Κολοζώφ για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας πως συνίσταται στο «ο γέγονε γέγονε ας ρίξουμε γέφυρες για να πάρουμε μέρος στη λεία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι αυτή η πολιτική που μπορεί να εγείρει τους λαούς της Ευρώπης και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους». Τόνισε, επίσης, ότι «παρά τις κόντρες για το μοίρασμα, όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ δίνουν διευκολύνσεις στις ΗΠΑ. Γι' αυτό εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο να προβάλλουμε την ΕΕ σαν ένα θεσμό που μπορεί να δουλέψει για την ειρήνη. Το μόνο που σκέπτεται είναι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Κατέληξε, σχολιάζοντας την ανάγκη συζήτησης του θέματος του Ιράκ στη Βουλή, λέγοντας πως το ελληνικό είναι «το μόνο κοινοβούλιο στην Ευρώπη που δε συζήτησε το θέμα του Ιράκ».

Στη λογική της αναγωγής της ΕΕ σε αντίπαλο δέος των ΗΠΑ, κινήθηκε η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, η οποία υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ΕΕ, που να έχει φωνή και τη δυνατότητα να ασκήσει μια εξωτερική πολιτική» προσθέτοντας πως «συμφωνούμε με την προσπάθεια η Ευρώπη να ανοίξει αραβικό διάλογο». Επίσης, ζήτησε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

Για μια «νέα γεωπολιτική ισορροπία, την Pax Americana» μίλησε, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, αναρωτώμενος πως αφού «είμαστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπέρ της ειρήνης» τότε «πώς συμβιβάζεται η απέλαση διπλωματών της μιας πλευράς» καθώς και «τι γίνεται με τη βάση της Σούδας».

Αναφερόμενος στις «συμβάσεις», που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να παραχωρεί τη βάση της Σούδας και άλλες διευκολύνσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι «είναι μια ανάγνωση πολύ ευκαιριακή των συμβάσεων. Το προοίμιο έχει διατάξεις, οι οποίες παραβιάζονται από όσα γίνονται αυτή τη στιγμή», τονίζοντας «αυτά που κάνουμε τώρα τα κάνουμε στο μιλητό πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού»! Παράλληλα, έκανε λόγο για «σφαγή» και «εγκλήματα πολέμου» καθώς και για «παλλαϊκή αντίσταση στο Ιράκ». Επιφυλάξεις για την κυβερνητική στάση εξέφρασαν και οι Σ. Παπαθεμελής και Γερ. Αρσένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ