Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ
Αναμετριόμαστε στα ίσα με το μπόι μας

«Από τις δικές μας πλάτες περνάει η ισχυροποίηση του Κόμματος, της Οργάνωσης. Δεν υπάρχει κανείς άλλος έξω από μας. Στην ιστορική περίοδο που περνάμε σαν Κόμμα, αναμετριόμαστε στα ίσα με το μπόι μας». Με αυτή τη φράση ο Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κόφφας, περιέγραψε την αναγκαία επιτάχυνση που πρέπει να αναπτύξει η ΚΟΘ στο σύνολό της από τα στελέχη μέχρι και τα απλά κομματικά μέλη, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα σύνθετα καθήκοντα που μπαίνουν επιτακτικά και μέσα από τις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Και στη βάση αυτή επικεντρώθηκε η συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής που εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε κλιμάκιο της ΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ένας πρώτος απολογισμός της δουλιάς της Οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί και τα βασικά μέτωπα πάλης και εκτιμήθηκε πως η πορεία της ΚΟΘ ήταν θετική και ανοδική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ξεπέρασε τις αδυναμίες που εμφάνιζε και συνεχίζει να εμφανίζει σε ορισμένους τομείς.

Συσπείρωσε δυνάμεις, πήρε πρωτοβουλίες και έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυσε τη συσπείρωση του ΠΑΜΕ, κράτησε καλά τη γραμμή αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Εδειξε καλά αντανακλαστικά και επίπεδο σχεδιασμού της δράσης στη διάρκεια της περιόδου του πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Συσπείρωσε δυνάμεις, μαζικοποιήθηκε το κίνημα ειρήνης κλπ. Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε την πολιτική συνεργασιών. Εκανε προσπάθεια να μελετήσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Δούλεψε με αυταπάρνηση για τις κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και συσπείρωσε δυνάμεις πάνω σε μια προωθημένη πολιτική πλατφόρμα. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες και στο ζήτημα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Εκανε βήματα και στην προσπάθεια της ιδεολογικοπολιτικής ενίσχυσης των κομματικών μελών.

Το κρίσιμο ζήτημα που μπαίνει από εδώ και εμπρός, στην πορεία προς το συνέδριο είναι να γίνει ουσιαστική και σε βάθος εκτίμηση και γενίκευση της πείρας από τη μέχρι τώρα δουλιά της ΚΟΘ. Μια δουλιά που φανερώνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κατακτήσει σταθερότητα στην ικανότητα σαν Οργάνωση να ανταποκρίνεται στους στόχους, και να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την αποτελεσματικότερη προώθηση της πολιτικής του Κόμματος.

Δουλιά για την ισχυροποίηση του Κόμματος

Απαιτείται δράση για την άνοδο της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και για ανάπτυξη πρωτοβουλιών της εργατικής τάξης στις κοινωνικές συμμαχίες. Στήριξη όσων ήδη υπάρχουν και δημιουργία και νέων συσπειρώσεων στα πανεπιστήμια, στον Πολιτισμό, στον αθλητισμό, και αλλού. Δημιουργία και ενίσχυση των τμημάτων και των κομματικών ομάδων που θα δώσουν φτερά και στη δουλιά των ΚΟΒ. Επιμονή στη γνώση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και των αντίστοιχων εξελίξεων στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και των διεθνών εξελίξεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την ΕΕ.

Να προχωρήσει και να στηριχτεί πιο ουσιαστικά η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων, με στόχο όλο το κόμμα να δουλεύει εδαφοπαραγωγικά και παραγωεδαφικά με βάση τη δουλιά κατά κλάδο, με βάση τις κοινωνικές συμμαχίες κατά κλάδο, με βάση τη διακλαδική συνεργασία και τις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες που εντοπίζονται σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως «υποφέρουμε στον προσανατολισμό, στη βαθιά αφομοίωση της στρατηγικής μας, άρα και στην ικανότητα εξειδίκευσης». Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί πρώτα και κύρια στο επίπεδο των στελεχών. Επίσης, αναφερόμενη στην πολιτική του Μετώπου σημείωσε πως πρέπει να γίνουν επεξεργασίες, ώστε να αναδειχτούν οι στόχοι πάλης που δείχνουν τα κοινά αντιμονοπωλιακά συμφέροντα των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ.

Εξηγώντας πώς πρέπει να βλέπουμε τη δουλιά των ΚΟΒ με βάση τα προβλήματα του χώρου, ξεκαθάρισε πως τα προβλήματα σε κάθε χώρο είναι τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της νεολαίας, δηλαδή, η ανεργία, τα εργασιακά προβλήματα, το εισόδημα, η σύνταξη, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον, ο πόλεμος, κλπ.

Και τόνισε πως «οι ΚΟΒ πρέπει και μπορούν να το μάθουν, να λύνουν προβλήματα στρατηγικής και τακτικής στο χώρο τους, να ασχολούνται με ενιαίους στόχους πάλης. Να κάνουν και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με ενδιάμεσους στόχους», διευκρινίζοντας πως έτσι «θα σηκώσουμε την εργατική τάξη και τη νεολαία και το ιδεολογικό μέτωπο για να απλωθεί και αλλού».

Και η Α. Παπαρήγα κατέληξε, τονίζοντας πως πρέπει να δώσουμε τη μάχη με μεγάλη απαιτητικότητα, ώστε το συνέδριο να βγάλει το Κόμμα πιο ώριμο, και καταρχήν τα στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ