Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δεν ξέρει τίποτε για το ... φόνο

Σαν να μην ξέρουν τίποτα για το ...φόνο και να μην έχουν καμία ευθύνη γι' αυτόν εμφανίστηκαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική στάση που κράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην υπόθεση της ΠΓΔΜ, όταν παρέδιδε την «τακτοποίηση» του θέματος στους Αμερικανούς και την ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου, χτες, εντελώς υποκριτικά δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «να αναγνωρίσει τη FYROM με το Συνταγματικό της όνομα, είναι απόφαση μονομερής, απαράδεκτη, και με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι η «ενδιάμεση συμφωνία» με τα Σκόπια, που έγινε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν κάτω από τις εντολές και τις ...οδηγίες των ΗΠΑ.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε «τεράστια ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ «καταφέραμε να εγγυηθούμε με τις ενέργειές μας, με την κινητικότητά μας, με τη στρατηγική μας, την ασφάλεια της περιοχής, τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Εκανε λόγο για «ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», που... εξασφάλισε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όταν το κόμμα του χαιρέτιζε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που «γέννησε» το θέμα της ΠΓΔΜ, συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δημιούργησε θέμα συνόρων στην περιοχή...

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν «τις σχέσεις της καλής γειτονίας, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Το 1992 το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ενεργά στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, συνυπέγραψε τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών που έθεταν απαράβατο όρο για την «επίλυση» του θέματος τη μη ύπαρξη του ονόματος «Μακεδονίας» στον τίτλο της ΠΓΔΜ και αργότερα από τη θέση της κυβέρνησης προχωρούσαν σε εμπάργκο κατά της ίδιας χώρας.

«Προωθήσαμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μια πολιτική ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις γειτονικές χώρες». Μια στρατηγική που υιοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ από το 1991, όταν θεωρούσε «θετικό» το γεγονός ότι τέθηκαν όροι από την ΕΟΚ «για την αναγνώριση των Σκοπίων». Βέβαια, σήμερα 12 χρόνια μετά, και ακολουθώντας τη ...στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ήδη 137 χώρες αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»...

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το κόμμα τους κατοχύρωσε «τα εθνικά μας συμφέροντα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα σε λίγους μήνες από πρωτοπόροι είμαστε παρατηρητές στο Κυπριακό, υπό παραίτηση στο θέμα του Ελσίνκι, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απόντες και θα έλεγα "αιφνιδιασμένοι" για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, χωρίς ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Σήμερα, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, «είμαστε σε ανυποληψία, έχει πληγεί το κύρος μας» και «δεχόμαστε πια τακτικά σφαλιάρες από το εξωτερικό, εκεί που ήμασταν πρωταγωνιστές και από πρωταγωνιστές έχουμε γίνει κομπάρσοι»...

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, υποστήριξε ότι «το θέμα των Σκοπίων πήρε κρίσιμες και εκρηκτικές διαστάσεις το 1990, επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη λόγω των τότε χειρισμών και της γενικότερης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ», παρακάμπτοντας επιμελώς να αναφέρει ότι με τους τότε χειρισμούς το ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα σύμφωνο και προσυπέγραφε.

Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναλάβει πρωτοβουλία», ώστε «να γίνει μια ολοκληρωμένη συνολική συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική που πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, η Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ