Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Συντονισμένη επίθεση με «στρατηγική Λισαβόνας»
  • Παύει να ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Λισαβόνας
  • Καθιερώνονται τακτικοί έλεγχοι με βάση «εκθέσεις προόδου» που θα συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Βαλληνάκης ενώ συζητούν με τον Χ. Σολάνα

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Βαλληνάκης ενώ συζητούν με τον Χ. Σολάνα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Τη βούλησή τους να «τρέξουν» τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που περιλαμβάνονται στη «στρατηγική της Λισαβόνας» εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ, την πρώτη μέρα των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υιοθετώντας την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, οι ηγέτες της ΕΕ ανέδειξαν ως πρώτη προτεραιότητα τη συντονισμένη και ελεγχόμενη δράση για την υλοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι ηγέτες αποφάσισαν να πάψει να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών η υπόθεση υλοποίησης των πολιτικών της Λισαβόνας και να μεταφερθεί σε υπερεθνικά όργανα, τα οποία θα ελέγχουν τακτικά την «πρόοδο» σε συγκεκριμένους δείκτες - κλειδιά.

Η «έκθεση Κοκ» έχει προκαλέσει την ενθουσιώδη αντίδραση της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων (UNICE) που τη χαρακτήρισαν «θαυμάσιο κείμενο». Η πραγματικότητα είναι ότι η Εκθεση τα δίνει όλα στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο, το απελευθερώνει από «περιττά δεσμά», μεταφέροντας ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Πάνω από όλα η Επιτροπή βάζει την αύξηση της παραγωγικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η Εκθεση ζητά παράταση του εργάσιμου βίου... μέχρι θανάτου, πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των όποιων ελέγχων στο κεφάλαιο από τα κράτη - μέλη στο κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει να βαθμολογεί την επίδοση των κρατών - μελών στους «μετρήσιμους» πλέον στόχους της Λισαβόνας.

Ειδικότερα η «έκθεση Κοκ» προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών και οικονομικών κινήτρων όσον αφορά τους εργαζόμενους, ώστε να δουλεύουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να διατηρούν στην υπηρεσία τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, αυξάνοντας τη συμμετοχή με τη διά βίου εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες, ειδικά για τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους και για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους και καλυτερεύοντας τις συνθήκες και την ποιότητα εργασίας.

2. Τα κράτη - μέλη σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους οφείλουν να υιοθετήσουν σαν εθνικές στρατηγικές την προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης μέχρι το 2005, στην προοπτική να ανταποκριθούν στις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές, να αυξήσουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, να μειώσουν και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο.

3. Η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη οφείλουν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν ή τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2005, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Επιτροπή οφείλει να προσδιορίσει ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εταιρίες θα περιοριστούν δραστικά και θα καταργηθούν. Κατά τον ίδιο τρόπο τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μία ανάλυση των ιδιαίτερων εθνικών τους νόμων και να θέσουν τους εαυτούς τους υπό ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εθνικών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Επιτροπή και κράτη - μέλη οφείλουν να προσδιορίσουν πριν τον Ιούλη 2005 το πόσο και το πότε θα μειώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη δράση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ