Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασφαιρες αντιαμερικανικές βολές
  • Ανήμπορη να απαντήσει στο «χαστούκι» που δέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος
  • Με «βέτο» απειλεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονία ο Κ. Καραμανλής, που εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη «διαφοροποίηση» της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Αμήχανη και ανήμπορη να αντιδράσει ουσιαστικά στο «ηχηρό χαστούκι» που δέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαντλεί την αντίδρασή της είτε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, με στόχο την αποφυγή του πολιτικού κόστους είτε στην «επίδειξη ισχύος» προς τα Σκόπια.

Η τακτική της κυβέρνησης υπαγορεύεται από την επιλογή της να διατηρήσει την εικόνα του «καλού συμμάχου» έναντι των ΗΠΑ και από την αποφυγή μιας «ταπεινωτικής ήττας» στο Σκοπιανό, με αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ειρωνεία είναι ότι το «χτύπημα» από την Ουάσιγκτον ήρθε λίγο μετά το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Κ. Καραμανλή προς τον Πρόεδρο Μπους, όπου εγκωμίαζε τις στέρεες βάσεις των ελληνοαμερικανικών σχέσεων!

Το χειρότερο είναι ότι κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση Μπους είχε προϊδεάσει την ελληνική κυβέρνηση πως θα προχωρούσαν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ωστόσο θεωρούσαν αδιανόητο να αντιδράσουν προκαταβολικά στους υπερατλαντικούς «συμμάχους».

Ο Κ. Καραμανλής έθεσε χτες στις Βρυξέλλες το θέμα στον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Ολλανδίας, ενώ είχε σκοπό να ενημερώσει και τους ηγέτες της ΕΕ στο χτεσινοβραδινό δείπνο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα τόνιζε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια.

Η ελληνική κυβέρνηση θα διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση αποδεκτής λύσης με την ελπίδα πως η κίνηση των ΗΠΑ δε θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε πιο αδιάλλακτη θέση. Παράλληλα, θα έθετε έμμεσα και «βέτο» στο ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ προτού επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Κυβερνητικές πηγές έδειχναν ικανοποιημένες από τη στάση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Ολλανδό προεδρεύοντα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέγκε δήλωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Η ΕΕ έχει μια θέση για το όνομα που είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «πιστεύω μέχρι στιγμής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ονομασία». Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιπτώσεις από την κίνηση των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί, στις 2 του μήνα, δήλωση της προεδρίας της ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, με το οποίο εκφραζόταν η υποστήριξη της ΕΕ στην «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας - πλαισίου της Οχρίδας», προειδοποιώντας μάλιστα ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση της μεταρρύθμισης για την αποκέντρωση ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία προς την ΕΕ».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν δοθεί οδηγίες, για να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Μίμιτς, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Ελληνα ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη.

Ο Κ. Πάουελ δήλωσε ωμά στον Ελληνα ομόλογό του ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση, ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, παρ' όλο που γνώριζε την «ευαισθησία της Ελλάδας» στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Π. Μολυβιάτης περιορίστηκε να χαρακτηρίσει άκαιρη (!) την ενέργεια των ΗΠΑ, επειδή έγινε σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των δύο χωρών υπό τον ΟΗΕ.

Αναβίωση εθνικισμού (;)

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει να ανέχεται αν όχι να υποθάλπει, τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από ορισμένα στελέχη της, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, εκφράστηκε και μια οργή κατά των ΗΠΑ. Ο Μ. Εβερτ, για παράδειγμα, επέκρινε την κυβέρνηση Μπους, γιατί συμπεριφέρεται σαν «καουμπόης», πουλώντας νταβατζιλίκι στον κόσμο. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για ολίσθημα των ΗΠΑ, ενώ ο συνεργαζόμενος βουλευτής Στ. Παπαθεμελής έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια και πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Θ. Ρουσόπουλος

Αντικείμενο δικομματικού καυγά αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή εξέλιξη στο Σκοπιανό, με τους δύο μονομάχους να μεταθέτουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, ρίχνοντας ταυτόχρονα στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Ο Θ. Ρουσόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δε δίστασε να αφήσει αιχμές για το πόσο είναι πατριωτική η στάση του. Σε δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι ολισθαίνει σε ένα δρόμο επιζήμιο για τη χώρα, το δρόμο της μικροπολιτικής όξυνσης. «Πού ήταν ο κ. Παπανδρέου όταν 130 χώρες - μέλη μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περνώντας στην αντεπίθεση για το Κυπριακό.

«Οσον αφορά στο Κυπριακό, δεν ντρέπεται ο κ. Παπανδρέου γιατί ήρθε αντιμέτωπος με το 65% του κυπριακού λαού που είπε "όχι" στο σχέδιο Ανάν;», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ