Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία η ενιαία στρατηγική ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Νεολαιών, που παραβρίσκονται στο Συνέδριο της ΚΝΕ

Από τη συνάντηση με τις διεθνείς αντιπροσωπείες
Από τη συνάντηση με τις διεθνείς αντιπροσωπείες
Μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε, παράλληλα με τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΝΕ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους αντιπροσώπους των Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Νεολαιών που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Η Αλ. Παπαρήγα χαιρέτισε και καλωσόρισε τους ξένους αντιπροσώπους, παρουσίασε πλευρές της πολιτικής του Κόμματος, καθώς και τη θέση του για το συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι αντιπρόσωποι πήραν τη σκυτάλη, «βομβαρδίζοντας» την Αλ. Παπαρήγα με ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, για την πρότασή του για την κατάκτηση της εξουσίας. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των αντιπροσώπων να μάθουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προχωρήσει ο συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στους αντιπροσώπους, επισήμανε ότι η σημερινή νέα γενιά μεγαλώνει και διαμορφώνει την πείρα της στις συνθήκες που διαμόρφωσε η προς το παρόν επικράτηση της αντεπανάστασης. Σημείωσε ότι ισχυροποίηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών σημαίνει πως δε θα στέκεται η Κομμουνιστική Νεολαία δίπλα στους αγώνες και στο Κόμμα μόνο, αλλά θα προετοιμάζεται για τους αγώνες που έρχονται, τα καθήκοντα που θα μπουν στη ζωή αύριο.


Εξήγησε ότι το ΚΚΕ, όπως και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, εντοπίζουν το γεγονός πως παρότι ο καπιταλισμός έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Γης, τελικά αυτός φαίνεται ότι δεν είναι πανίσχυρος, παρότι δε συναντά μεγάλη αντίσταση. Το γεγονός, είπε, ότι παρότι δεν είναι πανίσχυρος, αλλά και δε συναντά μεγάλη αντίσταση, είναι ένα πρόβλημα. Που αφορά στο γεγονός ότι ακόμα το κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να αντιτάξει ενιαία στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή, αναφέροντας ότι για παράδειγμα «στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία προχωράει το ζήτημα των εθνικοποιήσεων. Οι Παλαιστίνιοι παλεύουν για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος, το Ιράκ κινδυνεύει να χωριστεί στα τρία, το Ιράν απειλείται με τις συνέπειες ενός πολέμου». Και τόνισε ότι «όλες αυτές, όμως, οι ιδιομορφίες και οι ιδιαιτερότητες, που πάντα υπάρχουν, δεν αναιρούν την ανάγκη να παλέψουμε για μια ενιαία επαναστατική στρατηγική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το συντονισμό των κομμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται τις διεθνείς συναντήσεις χωρίς αποκλεισμούς. Εξήγησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία χρειάζεται να σκύψουν τα κομμουνιστικά κόμματα, όπως οι αιτίες των ανατροπών, μεγάλα θεωρητικά ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να μη συζητιούνται στο όνομα των διαφορών. Και σημείωσε ότι «ακόμα και αν δε συμφωνούμε όλοι, μπορούμε όσοι θέλουμε να προχωρήσουμε σε συζητήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κόβουμε δεσμούς με τα υπόλοιπα κόμματα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι που θέλουν να συνεργαστούν με τη σοσιαλδημοκρατία είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν να εμποδίζουν τους υπόλοιπους να αναπτύσσουν συνεργασία».

Δε φτάνει το ΟΧΙ στον πόλεμο

Ξεκαθάρισε ότι σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, όλοι λένε ότι είναι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Και τόνισε ότι «αυτή η θέση δε λέει τίποτα», εξηγώντας πως «υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Θα καταγγείλουμε τους Παλαιστίνιους και τους Ιρακινούς επειδή αντιστέκονται; Εμείς καταγγέλλουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Φέρνοντας το παράδειγμα του Ιράν, εξήγησε ότι «αν πούμε όχι στον πόλεμο αλλά δεχτούμε τον έλεγχο των ΗΠΑ, πάλι βοηθάμε την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Δεν είμαστε με το καθεστώς του Ιράν και μάλιστα φοβόμαστε ότι θα εδραιωθεί μέσα από αυτό το παιχνίδι». «Το ΚΚΕ συστρατεύεται και είναι αλληλέγγυο με κάθε δύναμη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Αλλά δε συστρατεύεται με τον Σιράκ και την Μέρκελ, όταν για δικούς τους λόγους λένε όχι στις ΗΠΑ. Δε θα υποστηρίξουμε τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς τους ανταγωνισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θα έρθουμε σε ρήξη

Στο ενδιαφέρον των ξένων αντιπροσώπων να μάθουν τη θέση του ΚΚΕ για την κατάκτηση της εξουσίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος για την κατάκτηση της εξουσίας όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι υπάρχει περίπτωση σε άνοδο του κινήματος να διαμορφωθούν προϋποθέσεις να σχηματιστεί κυβέρνηση Μετώπου, στην οποία το ΚΚΕ θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Αλλά, εξήγησε, αυτή η κυβέρνηση δε θα έχει την πολιτική εξουσία στα χέρια της και θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. «Γι' αυτό μελετάμε και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε. Και μιλώντας με παραδείγματα εξήγησε ότι μια κυβέρνηση Μετώπου θα έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς «όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών. Μια κυβέρνηση Μετώπου θα πρέπει να κοινωνικοποιήσει τα βασικά μέσα παραγωγής. Η Ελλάδα σήμερα έχει στρατό στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και αλλού συμμετέχοντας σε εκστρατείες του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με τον ιμπεριαλισμό για να αποσυρθούν τα στρατεύματα, για να κλείσουν οι βάσεις».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο Κύριλλος Παπασταύρου και ο Κώστας Παπαδάκης μέλη του απερχόμενου Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Τιμητική πλακέτα δώρισε στην Αλ. Παπαρήγα η «Επαναστατική Νεολαία Συρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ