Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πρωινό της ειρήνης

Ιλιά Ερενμπουργκ

Πραγματώθηκε! Είναι μπροστά μας, όχι λέξη, όχι μάρμαρο, καυτή, ζωντανή, στο αμπέχονο, ξεθωριασμένο από τον ήλιο και τις βροχές, ασπρομάλλα από τη σκόνη των πορειών, με ταινιούλες τραυμάτων στο στήθος, η πιο υπέροχη και η πιο αγαπημένη, η Νίκη μας!

Βρόντηξαν οι τελευταίες ομοβροντίες και μετά από χρόνια η Ευρώπη απέκτησε ένα σπουδαίο δώρο - τη σιωπή. Για πρώτη φορά οι μάνες μπορούν ήσυχα να χαϊδέψουν τα παιδιά τους. Στις κούνιες δε θα ξαπλώνει πια η σκιά του θανάτου. Ανθίζουν τα λουλούδια, μεγαλώνουν οι σπόροι, ξαποσταίνουν οι κάμποι, δεν τους καταπατούν οι ερπύστριες των τανκ. Και στην ασυνήθιστη ησυχία αυτού του πρωινού, χαιρετίζουν με κανονιοβολισμούς τη νίκη εκατομμύρια συγκινημένες καρδιές.

Ο Κόκκινος Στρατός έσωσε την ανθρωπότητα από θανατηφόρο κίνδυνο. Δε θα αμαυρώσω αυτή τη στιγμή με τις εικόνες των φασιστικών ανοσιουργημάτων. Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ανάγκη: υπάρχει δυστυχία που είναι μακρύτερη από τη ζωή. Δε θα ξεχάσουμε όσα περάσαμε - και σ' αυτά η εγγύηση της ειρήνης. Φυλάει σκοπιά, προστατεύοντας το μέλλον, ο στρατιώτης του Στάλινγκραντ. Ολα τα είδε, όλα τα θυμάται και ξέρει ότι ήρθε το τέλος του φασισμού.

Σαν αρουραίοι τρύπωναν οι τελευταίοι Γερμανοί φασίστες στους υπόγειους διαδρόμους του Βερολίνου, στις χαραμάδες, στους σωλήνες. Αυτή η εικόνα έχει βαθιά σημασία: οι πανουκλιασμένοι αρουραίοι, κλονισμένοι από τη γιορτή του φωτός, προσπαθούν να συνεχίσουν τη νύχτα. Ξύνονται, τσιρίζουν, απειλούν με το δηλητήριό τους σε διάφορα υπόγεια του Παλιού και Νέου Κόσμου. Αλλά δε θα έχουν σωτηρία: αρκετά νοστάλγησαν οι άνθρωποι το φως, την αλήθεια, τη λογική.

Τώρα όλοι οι λαοί γνωρίζουν τι έκαναν οι χιτλερικοί. Ηταν καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με φρίκη και αγριότητα. Και όλοι οι λαοί τώρα καταλαβαίνουν από ποια μοίρα τούς έσωσε ο Κόκκινος Στρατός. Ο ειρηνικός, ο αγαθός λαός μας θυσίασε τα πάντα μόνο για να μην υπάρξει η καταπάτηση του ανθρώπου. Τέσσερα χρόνια οι αγρότες και οι μεταλλεργάτες, οι οικοδόμοι και οι αγρονόμοι, οι μεταλλωρύχοι και οι δάσκαλοι, οι ξυλοκόποι και οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι φοιτητές, άνθρωποι ερωτευμένοι με την ειρηνική δουλιά, πολέμησαν ηρωικά κατά των αρπακτικών κατακτητών. Στη χώρα μας εισέβαλε ο πιο δυνατός στρατός του κόσμου. Θυμόμαστε εκείνο το καλοκαίρι, την κλαγγή των εχθρικών τανκ και το κλάμα των χωριάτικων κάρων, τους δρόμους του Σμολένσκ, το αίμα των παιδιών, τον όρκο: Βαστάμε! Θυμόμαστε το καλοκαίρι του σαράντα δύο, το πικρό άρωμα της αψιθιάς, την πίκρα και την υπόσχεση: Θα τα πάρουμε πίσω! Νικήσαμε επειδή οι δυνατοί Σοβιετικοί άνθρωποι, όταν η τύχη τούς έπαιξε λιγόψυχα για τη σωτηρία τους, πέθαιναν, αλλά δεν υποτάσσονταν. Φτάσαμε στο Βερολίνο γιατί στη θέση του πεσόντα αμέσως ερχόταν άλλος, γιατί οι Σοβιετικοί μαχητές υπεράσπιζαν κάθε λοφάκι, κάθε λακκουβίτσα πατρώου εδάφους, γιατί υπήρχαν τα μποστάνια στα περίχωρα της Μόσχας και τα προάστια του Λένινγκραντ, και οι πέτρες της Σεβαστούπολης και το εργοστάσιο τρακτέρ του Στάλινγκραντ, και το τόξο του Κουρσκ, και οι παρτιζάνοι, και οι κοπέλες της «Νεανικής φρουράς», και τα εργοστάσια που φύτρωσαν στις ερημιές και τέσσερα χρόνια ζωής ενός λαού σε κινητικότητα. Επί μακρόν πολεμήσαμε ένας προς ένα κατά της τεράστιας δύναμης της Γερμανίας. Τι θα έμελλε στα παιδιά του Καναδού ακτήμονα ή του Παρισινού εργάτη, αν ο Ρώσος μαχητής, τραβώντας πολλά στο Ντον, δεν έφτανε μέχρι το Σπρέε; Δε σώσαμε μόνο την Πατρίδα μας, σώσαμε την πανανθρώπινη κουλτούρα, τις αρχαίες πέτρες της Ευρώπης και τις κοιτίδες της, τους βιοπαλαιστές της, τα μουσεία της, τα βιβλία της. Αν η Αγγλία γεννήσει νέο Σαίξπηρ, αν υπάρξουν στη Γαλλία νέοι εγκυκλοπαιδιστές, αν δώσουμε στην ανθρωπότητα έναν νέο Τολστόι, αν πραγματοποιηθούν τα όνειρα για έναν χρυσό αιώνα, τότε αυτό θα γίνει επειδή οι στρατιώτες της ελευθερίας περπάτησαν χιλιάδες βέρστια και πάνω από την πόλη του σκότους ύψωσαν τη σημαία της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, του φωτός.

Εμοιαζε να μην υπήρχαν όρια σε αυτή τη νύχτα που σκέπασε τον κόσμο. Αλλά όρια υπήρχαν - η σοβιετική συνείδηση. Ποιος δάμασε τους φασίστες που αποτέφρωσαν βιβλία; Οι τυπογράφοι της Μόσχας και του Λένινγκραντ. Ποιος νίκησε τους δολοφόνους παιδιών; Οι Σιβηριανοί και οι Λευκορώσοι, χτίζοντας παιδικούς σταθμούς. Ποιος γκρέμισε το φασισμό; Ο λαός που κηρύττει την αδελφοσύνη, την ειρηνική δουλιά, την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

Οι Γιουγκοσλάβοι, οι Πολωνοί, οι Τσεχοσλοβάκοι ξέρουν ποιος τους ελευθέρωσε: Μπροστά τους είναι οι τάφοι των Σοβιετικών αδερφών. Αλλά και μακριά από τη γη μας, στο Παρίσι, το Οσλο, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, οι άνθρωποι δοξάζουν τον Κόκκινο Στρατό: Αυτός άλλωστε κατάφερε το πιο τρομαχτικό χτύπημα στους δεσμοφύλακες της Ευρώπης. Μαζί μας πολέμησαν χέρι με χέρι οι γενναίοι σύμμαχοί μας και η πίστη νίκησε τη δολιότητα: η φασιστική Γερμανία παραδόθηκε.

Ολοι οι λαοί θα βρουν μια θέση κάτω απ' τον ήλιο. Θα ζήσει και ο γερμανικός λαός, καθαρισμένος από τη φασιστική αισχρότητα. Αλλά δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει στη γη μέρος για τους φασίστες: είναι ο όρκος μας, ο όρκος των νικητών. Οι ελεύθεροι άνθρωποι δε θέλουμε κανέναν να υποδουλώσουμε. Δε θέλουμε να υποδουλώσουμε ούτε τους Γερμανούς. Θέλουμε άλλο: Να κάψουμε την απαίσια μάστιγα, να σώσουμε τα παιδιά από την επιστροφή της καφετιάς πανούκλας.

Ανοίγει νέα εποχή: Των ζευγάδων και των χτιστάδων, των γιατρών και των αρχιτεκτόνων, των κηπουρών και των δασκάλων, των βιβλιόφιλων και των ποιητών. Πλυμένη με τα δάκρυα της άνοιξης, πληγωμένη, ξαπλώνει η Ευρώπη. Χρειάζεται πολλή δουλιά, επιμονή, τολμηρή ψυχή και θέληση, για να γιατρευτούν όλα τα τραύματα, ώστε ο εικοστός αιώνας, έχοντας πηδήξει από τη ματοβαμμένη τάφρο που τον έριξαν οι φασίστες, και πάλι να κινήσει για την ευτυχία. Η Τόλμη, το ταλέντο, η φιλοτιμία του λαού μας θα βοηθήσουν τον κόσμο να σταθεί στα πόδια. Εληξε η συσκότιση, όχι μόνο των πόλεων, αλλά και της συνείδησης. Και το πρωί της νίκης με περηφάνια επαναλαμβάνουμε: Ζήτω φως!

Ακούσαμε πολλές φορές τα σπουδαία λόγια: «Αιώνια δόξα στους ήρωες, στους πεσόντες στις μάχες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας!». Κοιτώντας τους πράσινους και ρουμπινί πυραύλους, θυμόμαστε αυτούς, των οποίων η πολύ σύντομη ζωή φώτισε το δρόμο του λαού. Αθάνατοι σκοτωμένοι, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί οι τάφοι, στον Καύκασο ή στις Αλπεις, μπροστά τους βγάζει το καπέλο ο περαστικός: τους χρωστά την αναπνοή του. Και πολλά χρονιά αργότερα τα παιδιά θα μιλούν για τα χρόνια του μεγάλου πόνου και της μεγάλης δόξας, όπως για τις πηγές τους: γιατί αυτοί που σκοτώθηκαν, έσωσαν τα εγγόνια και τα δισέγγονα.

Αυτό το πρωινό της νίκης σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο, σ' αυτόν πέφτουν τα βλέμματα όλων. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η στρατιωτική μεγαλοφυΐα, η οξυδέρκεια, η οποία επιτρέπει στον καπετάνιο να κυβερνήσει το πλοίο μέσα από τη χειρότερη καταιγίδα. Ο Στάλιν για μας είναι κάτι περισσότερο - σα να πέρασε τη δυστυχία καθενός από μας και με καθέναν μας πάλεψε και νίκησε, και δε χτυπά μια καρδιά κάτω από το στρατιωτικό μανδύα του, αλλά διακόσια εκατομμύρια καρδιές. Να γιατί το όνομα του Στάλιν, όχι μόνο σε μας, αλλά σε όλο τον κόσμο συνδέεται με το τέλος της νύχτας, με το πρώτο πρωινό της ευτυχίας.

Σύντομα θα αγκαλιάσουν οι σύζυγοι τις συζύγους, οι γιοι τις μάνες. Θα πρασινίσουν οι πεδιάδες στο Πονάρ, στο Κορσούν, στο Μιγκ, εκεί που έρευσε το αίμα και έκαιγε η φωτιά. Είναι δύσκολο να βρεθούν λόγια για να μιλήσεις για τέτοια ευτυχία.

Νίκησες Πατρίδα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια μικρή αναφορά στη ζωή και το έργο του (2018-06-09 00:00:00.0)
Να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά (2013-09-27 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (2003-07-02 00:00:00.0)
Δέσμευση συνέχισης του αγώνα για τη γη και για το δίκιο! (2001-03-06 00:00:00.0)
Κόντρα (1999-02-21 00:00:00.0)
Η γυναίκα στον ΔΣΕ, στην πάλη για τη λευτεριά (1997-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ