Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Στο πόδι βρίσκονται σήμερα οι φιλειρηνικές δυνάμεις σ' όλη την Αττική. Γιατί σήμερα πραγματοποιείται η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Αλλά και στην Κρήτη οι φιλειρηνιστές πορεύονται στη βάση της Σούδας. Το ίδιο πράττουν και στα Τρίκαλα, στη Λέσβο, στη Σάμο.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη από καιρό τώρα έχει γνωστοποιήσει το κεντρικό σύνθημα των σημερινών κινητοποιήσεων: «ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ», δίνοντας έτσι σ' αυτές καθαρά αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Στις μέρες μας γινόμαστε όλοι μάρτυρες των νέων μετώπων - μετώπων πολέμου - που συνεχώς ανοίγουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Με πρωτοστάτες τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που ηγούνται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, επιδιώκουν να επιβάλουν διά πυρός και σιδήρου τα συμφέροντα των μονοπωλίων σ' όλο τον κόσμο. Βέβαια, η επιδίωξή τους αυτή προωθείται ταυτόχρονα με την ένταση της καπιταλιστικής διεθνοποίησης και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα εδαφών πλούσιων σε πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας, όπως και τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων. Η περίπτωση του Ιράν έρχεται να προστεθεί σ' αυτές του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύπτοντας ότι η πολεμική επιθετικότητα του κεφαλαίου αναπαράγεται σε όλο και μεγαλύτερη ένταση. Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει την αναγκαιότητα για το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του αντιπολεμικού φιλειρηνικού αγώνα, που πρέπει να γίνεται υπόθεση όλου του λαού, ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο και στις εξουσίες που τον πραγματοποιούν.

Στη χώρα μας, οι Κομμουνιστές, αλλά και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έθεσαν εξ αρχής τα πράγματα σε αυτή τη βάση, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς ενόχους και καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που επιβάλλουν την ενεργό συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική δράση, μέσα από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ), αλλά και δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ που καλλιεργούν αυταπάτες για το χαρακτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, προπαγανδίζοντας την ουτοπία για μετατροπή της ΕΕ σε αντίπαλο στις ΗΠΑ δέος.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δυνάμεις αποσιωπούν συστηματικά την αλήθεια, ότι δηλαδή η ίδια μήτρα που γεννάει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, γεννάει και την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στη ζωή των εργαζομένων. Αρνούνται, έτσι, να παλέψουν ενάντια στους γεννήτορες αυτών των πολέμων και, παράλληλα, γίνονται συνένοχες και συμμέτοχες στον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης.

Το λαϊκό κίνημα, μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, με μπροστάρη το ταξικό εργατικό κίνημα, έχει το καθήκον να αποκρούσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Που σημαίνει ότι τη δράση του - και την αντιπολεμική - οφείλει να την μπολιάσει με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Τα όπλα του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος πρέπει να είναι στραμμένα κατ' ευθείαν στους γεννήτορες των πολέμων, ενάντια σ' όλους τους ιμπεριαλιστές, ενάντια στο ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του.

Σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις άλλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, επιδιώκουμε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να έχει συνέχεια για την ακόμη πιο πλατιά συσπείρωση κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ