ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγορεύει υπέρτατο κριτή της πολιτικής της «αγορές» και «επενδυτές»...

Απολογισμό των θετικών εξελίξεων που σηματοδοτεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση, αναμένοντας και τη δική του θετική «αξιολόγηση» για τα πεπραγμένα της και αναγορεύοντας τις περιβόητες «αγορές» υπέρτατο κριτή της πολιτικής της.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Μαξίμου, το περασμένο Σάββατο, που ανέφερε: «Μετά την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, η πορεία των ελληνικών ομολόγων, που σημειώνουν χαμηλά επταετίας, αλλά και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εκ μέρους του οίκου Moody's και μάλιστα με θετική προοπτική (positive outlook), που είναι και το σημαντικότερο, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμφωνίας για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτιμώνται ως θετικά από τις αγορές και τους επενδυτές».

Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», αφού κομπάζει για την «καλύτερη» για το κεφάλαιο συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνησή του με «τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές» κ.ο.κ., διερωτάται: «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος;».

Και επανέρχεται σε πλευρές της συμφωνίας για να υποστηρίξει ότι αυτές «δίνουν τη βεβαιότητα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος θα μπει σε τροχιά βιωσιμότητας. Γι' αυτό αποκλιμακώνονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, γι' αυτό κλιμακώνεται ραγδαία το ενδιαφέρον γα επενδύσεις στη χώρα...».

Σε πρώτη χρήση το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης»

Φυσικά οι αντιλαϊκές επιδιώξεις έχουν ανάγκη ένα περίβλημα που θα τις καθιστά «ευκολοχώνευτες» απ' το λαό που υποφέρει. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι τελικός στόχος είναι το πέρασμα σε «πορεία ουσιαστικής και δίκαιης ανάπτυξης» με «νέες θέσεις αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας». Κρύβοντας βεβαίως ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μαστίζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας θα είναι στη βάση των νέων δεδομένων που έχει διαμορφώσει η αντεργατική επίθεση όλων των τελευταίων χρόνων.

«Στο επόμενο βήμα πρέπει να επεξεργαστούμε το πέρασμα από τη σταθερότητα σε μια ανάπτυξη βιώσιμη, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, μια ανάπτυξη για τους πολλούς», καταλήγει ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου πρόσημο της καπιταλιστικής ανάπτυξης προκειμένου να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό, ενώ επικαλείται και την εκκίνηση εντός του επόμενου διαστήματος του διαλόγου σε περιφερειακό επίπεδο, «με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», να εξειδικευτεί δηλαδή ανά περιφέρεια το σχέδιο στήριξης του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Αυγή», αφού εκθειάζει τη σημασία της συμφωνίας για τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, απογειώνει τη λογική του «μικρότερου κακού», ισχυριζόμενος μετά από δύο μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι αν η κυβέρνηση δεν έπραττε όσα έπραξε έως σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το λαό, θα σημειωνόταν «σοβαρή επιδείνωση της ζωής των λαϊκών τάξεων»! Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του επικαλείται μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η πολιτική τους βαθαίνει, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, και μοιράζει υποσχέσεις ότι «με την είσοδο στην ανάπτυξη (...) θα υπάρχει μέριμνα να ελαφρύνουμε τα μεσαία στρώματα, μειώνοντας για παράδειγμα τα φορολογικά βάρη...».

Κοκορομαχία μέσα στην μπόχα του συστήματος που υπηρετούν

Αλλη μια δικομματική κοκορομαχία, πάνω στη σαπίλα του συστήματος που από κοινού υπηρετούν, στήθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη προς τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Eυθ. Γιαννουσάκη, ο οποίος αναμένεται, αύριο, Τετάρτη, να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τους χρηματοδότες στην υπόθεση μεταφοράς 2,12 τόνων ηρωίνης με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Noor-1».

Ο Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Καμμένος προσπάθησε, μέσω του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση του «Noor-1», να εμπλέξει στην υπόθεση και τον Κυρ. Μητσοτάκη, για να κρατήσει στην εξουσία τον Αλ. Τσίπρα «άλλα 10 χρόνια». Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση ότι διατηρεί σχέσεις με άλλα επιχειρηματικά κέντρα, όπως τον Ι. Σαββίδη.

Ο δε Π. Καμμένος έβαλε εναντίον τόσο της ΝΔ, όσο και κατά του Μαρινάκη (για λαθρεμπόριο και εμπόριο ναρκωτικών), συνδέοντάς τον με την οικογένεια Μητσοτάκη (για «κοινωνικές» ή και «επιχειρηματικές σχέσεις»), κατηγορώντας την ότι σπεύδει να παράσχει στον εφοπλιστή «ασυλία». Υποστήριξε ότι η υπόθεση αφορά και την «εθνική ασφάλεια» και ότι δικαιούνταν να συνομιλήσει με τον ισοβίτη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ώστε να σκαλιστεί παραπέρα η υπόθεση του «Noor-1».

Στο ίδιο μοτίβο, ακολούθησε ανάλογη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου για το συγκεκριμένο θέμα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή. Ο Θ. Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται για τη λειτουργία «παραδικαστικού κυκλώματος» και «παράγκας» που κανονίζει τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης. Ο Στ. Κοντονής υπερασπίστηκε τις κινήσεις και επικοινωνίες της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η διαλεύκανση της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές ενάντια σε «βαποράκια επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του Κοινοβουλίου».

Τη δική της πινελιά στο σόου έσπευσε να βάλει και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Ι. Λαγού προς τον Στ. Κοντονή παρέθεσε και κάποια άλλα ονόματα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, διαβάζοντας σημεία μηνυτήριας αναφοράς του ισοβίτη Γιαννουσάκη. Ο Στ. Κοντονής κατηγόρησε τους χρυσαυγίτες ως συκοφάντες και συνηγόρους του ισοβίτη που αναπαράγουν ισχυρισμούς του.

Προηγουμένως, πλήρη κάλυψη στον Π. Καμμένο παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση είπε και ο κύριος Καμμένος - νομίζω - είπε, όχι νομίζω, είμαι βέβαιος, ότι έκανε αυτό το οποίο θεωρούσε θεσμικά ορθό». Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν απαγορεύεται ένας υπουργός να συνομιλεί με έναν κρατούμενο και απάντησε: «Θεσμικά σας λέω ότι δεν απαγορεύεται. Επομένως, δεν υπάρχει νομικό θέμα εδώ (...) Πολιτικά, λοιπόν, σας λέω ότι το μόνο που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός στην Εισαγγελία. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

  • Στο μεταξύ, διαβιβάζονται στη Βουλή οι καταγγελίες του έγκλειστου Ευθ. Γιαννουσάκη αλλά και του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη. Ο φάκελος, που περιλαμβάνει τόσο τη μηνυτήρια αναφορά του εφοπλιστή όσο και την αναφορά Γιαννουσάκη, αναμένεται να διαβιβαστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή τις επόμενες μέρες, όπως άλλωστε οφείλουν να πράξουν οι εισαγγελικές αρχές όταν στην έρευνα προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οσο για το σκέλος που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα, θα συνεχίσει να ερευνάται από τις δικαστικές αρχές.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού

Ολοκλήρωσε χτες βράδυ τις εργασίες της η Ειδική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την περίοδο που ήταν υπουργός ο Γ. Παπαντωνίου. Κατά τα αναμενόμενα, ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε, ενώ το πόρισμα καταλήγει ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και ότι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν εμπλέκεται η Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Θανάσης Παφίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα "της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα", ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη παραγεγραμμένο.

Ταυτόχρονα, όμως, με τα παραπάνω το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

1. Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει και άλλες πλευρές σχετικά με τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού μας. Οταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα υπαγορεύονταν και καθορίζονταν κατά κύριο λόγο από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό και την ευθυγράμμιση των κυβερνήσεων στα επιθετικά του σχέδια κατά χωρών και λαών.

2. Η παύση της διερεύνησης με τον ισχυρισμό ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο, ενώ στο αδίκημα "της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα" δεν εμπλέκεται η Βουλή, είναι προσχηματικά, αφού αυτά ήταν ήδη γνωστά από την πρώτη στιγμή, πριν κινηθεί η διαδικασία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Εξάλλου, επιπλέον ζητήματα που σχετίζονται με τα αδικήματα αυτά ενδεχομένως να συναντιόνται και να αλληλοεξαρτώνται. Επομένως, θα έπρεπε από την αρχή να προταθεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της σοβαρής αυτής υπόθεσης από τη Βουλή.

3. Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από το παρελθόν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων Επιτροπών, αφού είναι τόσο πολυπλόκαμο το σύστημα, που τελικά μόνο από σύγκρουση συμφερόντων εταιρειών γίνεται κατορθωτό να βγαίνουν κάποια στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Συνήθως, και όχι πάντα, σε αυτές τις υποθέσεις ένας μικρός αριθμός των εμπλεκόμενων αποκαλύπτεται, τιμωρείται, για να κρατηθούν τα προσχήματα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με τις ίδιες ή άλλες μορφές η μίζα και η διαφθορά, που αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

4. Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».

ΥΠΕΞ
Καταγγέλλει αλβανικό αλυτρωτισμό

Ως «κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό» καταγγέλλει το ελληνικό ΥΠΕΞ έργο ανάπλασης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην τοποθέτηση λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των Φιλιατών, που «συμβολίζουν την "ενότητα των αλβανικών εδαφών"». «Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας την αλβανική αστική τάξη για τα εμπόδια που μπορεί να της βάλει στην πρεμούρα της να μπει στην ΕΕ: «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ