ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Ο... πόνος του Μπους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποκαλυπτικός ήταν και πάλι ο Τζ. Μπους. Μιλώντας προς το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, τόνισε, ότι «μία νέα κυβέρνηση στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως δραστικό παράδειγμα, το οποίο θα εμπνεύσει την ελευθερία στα άλλα έθνη της περιοχής», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η πρόοδος της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, μετά την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεΐν, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου και πραγματικά δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο Τζορτζ Μπους έκανε σαφές, ότι ο πόλεμος ενάντια στον ιρακινό λαό δεν αποβλέπει μόνο στην εγκαθίδρυση ενός ακόμη αμερικανικού προτεκτοράτου, αλλά αποτελεί την απαρχή ενός γενικότερου σχεδίου, που έχει στόχο -στον ένα ή άλλο βαθμό - όλες τις χώρες της νευραλγικής και ιδιαίτερης σημασίας αυτής περιοχής. Σε ό,τι αφορά δε, τις μεγάλες κουβέντες του, περί ελευθερίας, δημοκρατίας κλπ., ο καθένας πλέον γνωρίζει πολύ καλά το ακριβές περιεχόμενό τους. Οπως γνωρίζει επίσης, ότι δεκαετίες ολόκληρες οι ΗΠΑ στήριζαν το δικτατορικό καθεστώς του Σ. Χουσεΐν και δεν έδιναν δεκάρα για τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές δημοκράτες, που βασανίζονταν και σάπιζαν στις φυλακές.

Καλπάζουν τα κέρδη

Κατά 157,1% αυξήθηκαν τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) το 2002. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 106,2 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε, έναντι 41,3 εκατομμύρια την αμέσως προηγούμενη. Και, μάλιστα, η τεράστια αυτή αύξηση κερδών σημειώθηκε παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Φανταστείτε, ποια θα είναι τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών του πετρελαίου και με τι ρυθμούς αυξάνονται, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 19 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο και σήμερα βρίσκεται αρκετά πάνω από τα 30...

Τα σχέδια της Αγκυρας...

«Κατόπιν των ανωτέρω, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του της 24.2.2003, να ζητήσει από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει στα πλαίσια του άρθρου 92 του Συντάγματος:

1. Την αποστολή τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξένες χώρες και τη χρησιμοποίηση, σε περίπτωση ανάγκης, των δυνάμεων αυτών στα πλαίσια αρχών, που θα καθοριστούν από την κυβέρνηση.

2. Στα πλαίσια των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την προσωρινή παραμονή και στρατοπέδευση σε τουρκικό έδαφος, σε χώρους που θα ορίσει η κυβέρνηση, ξένων στρατιωτικών δυνάμεων...».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό μέρος της πρότασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου προς την Εθνοσυνέλευση της χώρας και η έγκρισή της θα ανάψει το «πράσινο φως» τόσο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, όσο και για τη στρατοπέδευση, διέλευση, κλπ, από τη χώρα αυτή των αμερικανικών και άλλων δυνάμεων εισβολής. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει αύριο - μετά από αλλεπάλληλες αναβολές - και, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, θα εγκρίνει τα παραπάνω, παρά την αντίθετη θέση της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκικού λαού (94% κατά του πολέμου) και τα όσα αντίθετα έλεγε προεκλογικά ο αρχηγός του κυβερνώντος Λευκού Κόμματος, Ταγίπ Ερντογάν, μόλις πριν λίγους μήνες.

... και το ιρακινό Κουρδιστάν

Πάντως, η αναμενόμενη έγκριση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δε φέρνει μόνον ακόμη πιο κοντά τον επαπειλούμενο πόλεμο. Ερχεται, επίσης, να υπογραμμίσει και τις οδυνηρότατες συνέπειές του, όπως και τους σοβαρότατους κινδύνους να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος των λαών της περιοχής και γενικότερα. Αρκεί να σκεφθούμε ότι πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου του ιρακινού Κουρδιστάν τόνιζε πως «θα θεωρήσουν στρατό κατοχής τις τουρκικές δυνάμεις, που θα μπουν στο Ιράκ», ζητώντας από την Τουρκία «να τους επιτρέψει να καθορίσουν μόνοι τους στα πλαίσια ενός αυτόνομου ομόσπονδου κράτους το μέλλον τους».

Προφανώς, η Αγκυρα έχει εντελώς διαφορετική γνώμη. Και, είτε δε θέλει την ύπαρξη ενός «αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν» στα ανατολικά σύνορά της, είτε θέλει να βάλει χέρι στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Βόρειου Ιράκ (Μοσούλη, Κιρκούκ, κλπ.), είτε και τα δυο, ετοιμάζεται να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, με την έναρξη του πολέμου.


Τα ... πυραυλικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΣ ΓΝΩΣΤΗΣ των σεναρίων με βάση τα οποία θα ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ μάς προέκυψε - σύμφωνα με τις «διαρροές» - ο Κώστας Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αφορμή θα είναι - όπως πιστεύει - οι πύραυλοι «Αλ Σαμούντ»...

Είναι φανερό, ότι οι πληροφορίες του καθενός προκύπτουν ανάλογα με τις παρέες του! Αλλωστε, όπως πληροφορηθήκαμε, οι υπερατλαντικοί φίλοι του πρωθυπουργού, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος ...παίρνουν και κανένα τηλέφωνο.

Αφήστε που βρέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η σχετική πληροφόρηση πρέπει να είναι ...διασταυρωμένη και ως εκ τούτου ...αδιαμφισβήτητη.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ περισσότερους δυσαρεστημένους, απ' ό,τι ευχαριστημένους, δημιουργεί η χτεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοινοπραξία «Σάιγκ». Είναι φανερό ότι μπορούμε να περιμένουμε τις ...ανάλογες αντιδράσεις.

Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή, αφού (και) σε αυτή την υπόθεση είναι μπλεγμένα όλα τα ...«καλά παιδιά» της «διαπλοκής» και τα υπό διαμάχη κονδύλια κάθε άλλο παρά λίγα είναι. Οι φορολογούμενοι, ως γνωστόν, είναι εξαίρετη πηγή εσόδων για τους προαναφερομένους ...κυρίους.

ΝΑΙ, ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ δίκιο ο Χρήστος Πρωτόπαππας, όταν ανταπαντά στις επικρίσεις για τη διεξαγωγή της δίκης της «17 Νοέμβρη», λέγοντας ότι υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου τάχθηκαν στη Βουλή και άλλα κόμματα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία.

Το θεωρεί προφανώς (πια) κολακευτικό για το κόμμα του να επιτυγχάνει τέτοιου είδους συναινέσεις αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στην υπόλοιπη αντιπαράθεσή του με τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ επικαλείται συνεχώς τις ...δημοκρατικές του ρίζες, σε αντίθεση, βέβαια, με τις ...ρίζες της επαράτου.

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντως, προσθέστε στη «δικολογία» των ημερών και την υπόθεση των εκβιασμών μετά την παραπομπή στο εδώλιο του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου και πάρτε το απόφαση: Η χώρα μετατρέπεται, «δημοσιογραφικώς», και ιδιαίτερα «τηλεοπτικώς», σ' ένα τεράστιο ακροατήριο δικαστηρίου.

«Μητέρα» ποιων δικών;

Την ονόμασαν «μητέρα των δικών», «δίκη του αιώνα», την αποκάλεσαν το σημαντικότερο γεγονός στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ενώ δεν έλειψαν εκείνοι που πρόβλεψαν ότι με το τέλος της θα κλείσει ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης και η κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας θα εισέλθει σ' ένα καινούριο στάδιο. Ο λόγος για τη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη» που αρχίζει τη Δευτέρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Μια δίκη που πριν ακόμα αρχίσει, εμφανίζει πλήθος προβλημάτων.

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα πριν ακόμη αρχίσει η δίκη. Το ένα αφορά την παρακώλυση της δημοσιότητας των εργασιών της μέσω πλήθους εμποδίων που έχουν ορθωθεί στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Το άλλο έχει να κάνει με τη μη εξασφάλιση της ακώλυτης άσκησης των καθηκόντων των συνηγόρων, όπως καταγγέλθηκε δημόσια και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Το τρίτο, σχετίζεται με το ίδιο το νομικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα διεξαχθεί η δίκη, δηλαδή με τον «τρομονόμο», ο οποίος δε συνιστά νομικό πολιτισμό, αλλά νομική βαρβαρότητα. Και μόνο το γεγονός ότι ενδέχεται, ελέω τρομονόμου, να παρελάσουν από τη δίκη μάρτυρες με κουκούλα - δηλαδή μάρτυρες των οποίων θα αποκρύβεται η ταυτότητα, το πρόσωπο, ακόμη και η φωνή- είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς περί τίνος πρόκειται.

Αν όντως έχουν βάση τα όσα έχουν λεχθεί για τη σημασία αυτής της δίκης τίθεται ευλόγως το ερώτημα γιατί δεν εξασφαλίζουν τουλάχιστον την ακώλυτη δημοσιότητα των εργασιών της δικής και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος; Πώς είναι δυνατόν να μην εξασφαλίζεται στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να πληροφορηθεί τα πάντα γύρω απ' αυτή την υπόθεση στην Ελλάδα που ταλαιπώρησε τον τόπο επί 27 συναπτά έτη και αποτέλεσε το άλλοθι για μια πρωτοφανή διόγκωση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, για την εδραίωση και ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας και για τη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των αγγλικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών; Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα το οποίο ουδείς μπορεί να παραβλέπει ή να υποβαθμίζει.

Φαίνεται πως η καθεστηκύια τάξη θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δίκη, όπως έκανε και με την περίοδο των συλλήψεων για τους δικούς της σκοπούς. Και δε θέλει να βγουν όλα τ' άπλυτα στη φόρα σχετικά με το ρόλο της και τις υπηρεσίες που της προσέφερε, σ' αυτήν και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Και το θέλει διότι αυτό είναι το άλλοθι της δικής της κυριαρχίας, της διόγκωσης των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, της επέκτασης, προοπτικά, της κρατικής τρομοκρατίας κατά του λαού, για όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που ωθούν στην αμφισβήτηση του συστήματος. Οντως το εννοούν όταν λένε ότι η δίκη αυτή θα είναι η «μητέρα των δικών». Θέλουν να γεννήσει τις επόμενες δίκες κατ' εικόνα και ομοίωσή της.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ