ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Φιλοπόλεμη πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ομόφωνα υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης», η οποία καθορίζει το πλαίσιο επεμβάσεων της λυκοσυμμαχίας στη λεγόμενη «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», από δω και πέρα.

Προφανώς, τόσο η ηγεσία των ΗΠΑ, όσο και αυτές των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, είτε είχαν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει με την εισβολή στο Ιράκ, δεν μπορούν και δε θέλουν να βγάλουν τα ολοφάνερα διδάγματα από τον πολεμικό αυτό τυχοδιωκτισμό. Και, κυρίως, δεν μπορούν και δε θέλουν να καταλάβουν ότι κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει την εθνική του κυριαρχία και ανεξαρτησία, έναντι της όποιας «εισαγόμενης», και, μάλιστα, από το ΝΑΤΟ, επιχείρησης δυτικοποίησης και «εκδημοκρατισμού» της χώρας του.

Και μπορεί η «αδυναμία» αυτή να εξηγείται από τις επιταγές και τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, που θέλουν να διεισδύσουν βαθύτερα στην περιοχή αυτή, αλλά το σίγουρο είναι πως η ΝΑΤΟική πολιτική και τακτική θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, μεγαλύτερους κινδύνους, νέους πολέμους και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Περιπέτειες και κινδύνους, που αφορούν άμεσα και στη χώρα μας, αφού - εκτός των άλλων - βρίσκεται κι αυτή στην περιοχή αυτή.

Οσα και να κόψει...

Σπολλάτη του... Ο Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), τοποθετημένος στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αποφάσισε να μειώσει το μισθό του. Ναι, βέβαια. Από την 1η Ιούλη θα εισπράττει 42.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο. Κι αν αναρωτιέστε πόσο ήταν ο μισθός του, πριν τη μείωση, σας πληροφορούμε, ότι έφτανε τα 182.000 ευρώ ετησίως: Με άλλα λόγια, τώρα θα διαμορφωθεί... μόλις στα 140.000 ευρώ, ή σχεδόν 48 εκατομμύρια δραχμές ή 4 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Δηλαδή η μηνιαία αμοιβή του κ. προέδρου ισούται με όσα παίρνει ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος, σε... ενάμιση χρόνο. Οσο για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, παραμένει στα ίδια επίπεδα των μόλις... 195 χιλιάδες ευρώ!

Δεν ... ταίριαζαν

Ορισμένες αφιέρωσαν κάποια μικρά διστηλάκια και άλλες δεν έγραψαν απολύτως τίποτε, ούτε λέξη. Από τις τελευταίες ...ξεχωρίζουν το «Βήμα», τα «Νέα», το «Εθνος» και η «Απογευματινή». Αυτή ήταν η αντιμετώπιση της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το «ευρωσύνταγμα» και τον «τρομονόμο», από τις χτεσινές εφημερίδες. Και σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα είχαν αρκετά στις σελίδες τους. Προφανώς, όμως, οι θέσεις του ΚΚΕ δεν ...ταίριαζαν δίπλα τους. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με το θόρυβο που ξεσήκωσε η συνέντευξη του υπουργού Αμυνας σε τουρκική εφημερίδα και το γενικότερο ζήτημα του ελληνοτουρκικού «διαλόγου». Θέμα στο οποίο, επίσης, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αλλά και πάλι δε βρήκε δημοσιότητα.

Προφανώς, οι ...άρχοντες της ενημέρωσης έχουν τους λόγους τους για να συμπεριφέρονται έτσι στο τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει, όμως, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κοινό το όραμά τους

«Η περαιτέρω ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα των νέων σχολών και τμημάτων». Ηταν η απάντηση της ΝΔ, διά στόματος Γ. Καλού, τομεάρχη τότε Παιδείας και σήμερα υφυπουργού, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνη του 2002, ανακοίνωνε τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων, χωρίς να έχει διασφαλίσει τους αντίστοιχους όρους και προϋποθέσεις.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Μάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί νέα τμήματα, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν ήδη στο Μηχανογραφικό, χωρίς, κατά τ' άλλα, να έχει αλλάξει τίποτα στη ζοφερή εικόνα των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημίων και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Προφανώς, δεν ήταν η δέσμευση του Μηχανογραφικού που υπαγόρευσε τη θεσμοθέτησή τους, αλλά οι επιταγές για την Παιδεία της παραγωγής εργαζομένων μιας χρήσης, για την Παιδεία της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης. Το όραμα της Παιδείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που «μοιράζονται» από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Τα... ευλύγιστα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικός συνασπισμός δημοκρατικών χωρών που είναι, δεν ήταν «απόλυτο» στις αποφάσεις του. Η Ελλάδα μπορεί - όπως είπε ο Καραμανλής - να εμπλακεί και νομιμοποιήσει το έγκλημα του Ιράκ, με όποιο τρόπο νομίζει.

Αν θέλει μπορεί να μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό της με εκπαιδεύσεις Ιρακινών «ταγματασφαλιτών» μιας κυβέρνησης «Τσολάκογλου» ή επίσης μπορεί να αποστείλει στρατιωτικούς της στο Ιράκ. Η εμπλοκή πάντως είναι «ένα το κρατούμενο».

Η παραπάνω κρίση φυσικά γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια μια και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν καν αυτές οι επιλογές και απλούστατα η κυβέρνηση να περιμένει περαιτέρω οδηγίες και προσαρμογές...

Οι περίφημες «συμβατικές υποχρεώσεις» προς το ΝΑΤΟ αποδεικνύονται περίτρανα (και για μια φορά ακόμη) πολύ πιο ισχυρές από τις δεκάδες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Αμυνας περί μη αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ. Τσάμπα ο κόπος τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ... μέρα σήμερα, δεν το συζητάμε! Το ΠΑΣΟΚ θα μας αναλύσει τη νέα ιδεολογική του πλατφόρμα με την οποία θα οδηγηθεί προς το συνέδριό του και το μέλλον. Οπως λένε οι φήμες, θα μας προκύψει «προοδευτικό αριστερό» κόμμα.

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι δε δίσταζαν να λένε κάτι τέτοια ακόμη και όταν ήταν στην κυβέρνηση. Οταν η λιτότητα, ο αυταρχισμός και η συμπόρευση με τις ΗΠΑ πήγαιναν σύννεφο. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση το λιγότερο που περιμένει κανείς είναι να «πάρουν τα βουνά».

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση όπου κάποιοι - εδώ στην Ελλάδα - αποκαλούν «αριστερό» τον Τόνι Μπλερ, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου νιώθει άνετα να δηλώνει ό,τι θέλει.

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Αιγαίο «πεσκέσι» στο ΝΑΤΟ

Αν, όπως υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πρώην και νυν αξιωματούχοι της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, «η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», ποιο είναι, άραγε, το αντικείμενο του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου των τελευταίων δύο ετών; Τι, άραγε, έχουν συζητήσει στους - κοντά - τριάντα γύρους συνομιλιών οι υψηλοί αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών; Μήπως, τελικά, η συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έχει γίνει το υπόγειο όχημα για μια συνολική αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών «εκκρεμοτήτων»; Είναι γνωστό ότι ακόμη και η συζήτηση για την παραπομπή των διαφορών στη Χάγη επιβάλλει συμφωνίες ή διαφωνίες για μια σειρά από ζητήματα, όπως: Εύρος ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, με αδιευκρίνιστη, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, από τις διεθνείς συνθήκες, κυριαρχία. Δεν πρέπει, άραγε, να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, πριν οι δυο χώρες φτάσουν στη Χάγη;

Υπό την έννοια αυτή, ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δεν πρόσθεσε τίποτε νέο. Περιέγραψε το «παζάρι», το οποίο εξελίσσεται δύο χρόνια τώρα με τις τακτικές συναντήσεις των ελληνοτουρκικών επιτροπών και σκιαγράφησε αυτό που όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών: Η πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης», που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και καλείται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προϋποθέτει διάλογο εφ' όλης της ύλης, με στόχο τη διευθέτηση των «συνοριακών και άλλων συναφών ελληνοτουρκικών διαφορών». Αλλά αυτό ακριβώς είναι μια πολιτική, που αντιμετωπίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σαν «πακέτο», που τίθενται υπό διαπραγμάτευση και υπό τη στημένη επιδιαιτησία «συμμάχων» και εταίρων»...

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζεται να καταγγέλλει τη ΝΔ για απεμπόληση των ελληνικών συμφερόντων, που έφτασε ο κ. Παπανδρέου να καταγγέλλει το «φιλοατλαντισμό» της ΝΔ, ας παραβλέψουμε ότι με τα καμώματά τους γελάει και το ...παρδαλό κατσίκι, και ας ρωτήσουμε:

  • Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε αμέσως μετά την Ιμια και κάτω από τη σκέπη της αμερικανικής «επιδιαιτησίας» την πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης»;
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στη Μαδρίτη, το 1997, δέχτηκε το κείμενο της Ολμπράιτ, με το οποίο αναγνωρίζονται τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο;
  • Δεν ήταν, μήπως, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ανέλαβε την υποχρέωση να διευθετήσει - με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, ξεκινώντας δηλαδή από τη διμερή συζήτηση και καταλήγοντας στην επιδιαιτησία και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - τις «συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές», που αναγνώρισαν οι Σημίτης - Παπανδρέου ότι υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία;

Επομένως, η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να δικαιολογήσει προαποφασισμένες επιλογές, τις οποίες επίσης υπηρετεί, είναι οι δυο όψεις της ίδιας πολιτικής. Της πολιτικής, που λογίζει το Αιγαίο σαν θάλασσα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ευρω-ρεαλιστικών «ήρεμων νερών». Αυτή είναι η πολιτική του δικομματισμού. Οχι, όμως, του ελληνικού λαού.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ