ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
Εργάτες με ένα ευρώ!

Πόσο κόστιζε μέχρι σήμερα ο εργάτης στο Γερμανό μεγαλοβιομήχανο; Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 23 δολάρια την ώρα, αν υπολογιστούν οι καθαρές αποδοχές, η κοινωνική ασφάλιση, τα επιδόματα κλπ. Πόσο του κοστίζει από χτες, που μπήκε σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση «Χαρτζ»; Μόλις ένα, άντε το πολύ δυο ευρώ την ώρα! Αρκεί ο εργοδότης να διαλέξει έναν από τα 3,2 εκατομμύρια μακροχρόνια ανέργους της χώρας, που από 1/1/2005 καλούνται να ζήσουν με 345 ευρώ επίδομα ανεργίας, στα πλαίσια των περικοπών που αποφάσισε μεταξύ άλλων η γερμανική κυβέρνηση. Προκειμένου λοιπόν οι άνεργοι να «συμπληρώνουν» το εισόδημά τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη μεταρρύθμιση «Χαρτζ», θα μπορούν να εργάζονται στις λεγόμενες «δουλιές του ενός ευρώ», οι οποίες κατά τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας θα φτάσουν τις 600.000 μέσα στο 2005. Ενας πρόχειρος υπολογισμός φανερώνει - παίρνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες μόνο «δουλιές του ενός ευρώ» - ότι το κόστος εργασίας για το κεφάλαιο στη Γερμανία πέφτει κατά 94,1% και οι βιομήχανοι βάζουν μονομιάς στην τσέπη τους περίπου 52.160.000 ευρώ (σχεδόν 18 δισ. δραχμές)! Αυτά, για να μη διατηρεί κανείς αυταπάτες για το ποιον τελικά συμφέρει η πολυθρύλητη μεταρρύθμιση των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, η οποία μάλιστα φέρει το όνομα του υπεύθυνου προσωπικού της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen»...

Μια... «από τα ίδια»

Με μια σύσκεψη... «από τα ίδια», στην τακτική του αποπροσανατολισμού εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων ή μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων υποδέχτηκε το 2005 η κυβέρνηση και οι θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης» στον τομέα του εμπορίου. Η πρώτη για το θέμα του περιβόητου «παραεμπορίου» σύσκεψη για τον καινούριο χρόνο πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υπουργό Δ. Σιούφα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, εκπροσώπων των τελωνειακών αρχών, εμπόρων και κλωστοϋφαντουργών.

«Μια από τα ίδια», δήλωσε και ο Αδ. Ρεγκούζας μετά τη σύσκεψη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, περί συνεργασίας συναρμόδιων αρχών, αλλά και για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, σε ζητήματα όπως η «τύχη» των κατασχόμενων προϊόντων.

Οσο, για τις βαθύτερες αιτίες («ελεύθερη αγορά», ακρίβεια, κλπ) που γεννούν το λεγόμενο παραεμπόριο, το οποίο φαίνεται να ανθεί τα τελευταία χρόνια, είναι «απαγορευμένες λέξεις» για όλους αυτούς που κατά τα άλλα «κόπτονται» για την «επιβίωση» της εγχώριας παραγωγής, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους.

Τα προσχήματα...

Η συνταγή είναι χιλιοδοκιμασμένη και η τακτική εφαρμόζεται συστηματικά πάμπολλες δεκαετίες, τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς. Με δυο λόγια, η ουσία τους βρίσκεται στα εξής: Οι αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων δημιουργούν ή εντείνουν τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία οι πρώτοι χρησιμοποιούν ως προσχήματα, για να συνεχίσουν τον αντιλαϊκό τους κατήφορο και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους επιδιώξεις και πάει λέγοντας...

Πάρτε, για παράδειγμα, τις διάφορες μορφές επαγγελματιών οπλιτών. Η πραγματική επιδίωξη των κυβερνώντων - προηγούμενων και νυν - βρίσκεται στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατιωτικό σώμα, ώστε να αντιστοιχηθούν στις απαιτήσεις της «νέας τάξης πραγμάτων» και στο ήδη προωθούμενο, νέο και αντιδραστικότερο στρατιωτικό δόγμα (επεμβάσεις όπου Γης, ανάμειξη στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας κλπ). Η επιδίωξη αυτή, όμως, καμουφλάρεται πίσω από διάφορα προσχήματα. Το κυριότερο απ' αυτά είναι η ανεργία και, μάλιστα, το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της ανάμεσα στις νέες ηλικίες. Ετσι, έχουν εφευρεθεί διάφορες παραλλαγές (Επαγγελματίες Οπλίτες, Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης, Εθελοντές Μακράς Θητείας, Εφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας), οι οποίες υποτίθεται πως δίνουν εργασιακή και επαγγελματική διέξοδο στους νέους...

... και οι επιδιώξεις

Το πλέον τελευταίο, σχετικό «φρούτο» είναι οι «έφεδροι υψηλής ετοιμότητας». Ο χώρος της εφαρμογής του είναι οι παραμεθόριες περιοχές και προβλέπει τη μερική απασχόληση στο στρατό, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα, με την έρευνα αγοράς, που έκανε το αρμόδιο υπουργείο, δεκάδες χιλιάδες νέοι σε παραμεθόριες περιοχές δουλεύουν μόνον εποχιακά στα τουριστικά επαγγέλματα και το χειμώνα μένουν άνεργοι. Κι έτσι, με πρόσχημα πάλι την ανεργία, προωθείται άλλη μια μορφή μισθοφορικού στρατιωτικού σώματος και, μάλιστα, με τη μορφή της μερικής απασχόλησης.

Οι στόχοι είναι πολλοί. Πρώτον, η εξυπηρέτηση της γενικότερης επιδίωξης και, ταυτόχρονα, η χειραγώγηση χιλιάδων νέων, η στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής των περιοχών αυτών, η παραπέρα προώθηση της μερικής απασχόλησης, η δημιουργία ενός μοχλού ρουσφετολόγησης και εξαγοράς των συνειδήσεων κλπ, κλπ. Κι όλ' αυτά, με τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, των εργαζομένων και του λαού...

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, τον αδιέξοδο, επικίνδυνο και αντιλαϊκό χαρακτήρα των αντιλήψεων και πρακτικών αυτών; Μάλλον όχι. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης, για μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας.


Τα προβλέψιμα...

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ θα είναι τα πράγματα στην οικονομία, προβλέπει για τη νέα χρονιά (και ...γενικώς) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για «καλύτερες μέρες» μίλησε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Εσείς ποιον πιστεύετε;

Μάλλον, το πιο ασφαλές κριτήριο είναι η αναζήτηση των κινήτρων του ενός εκάστου των «εκτιμητών». Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν έχει λόγους να προλέγει δεινά, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομίας, που έχει το δύσκολο έργο, να μας πείσει ότι διανύουμε περίοδο «ήπιας προσαρμογής» και, μάλιστα, σε φόντο ελπίδων για καλύτερες μέρες...

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει πολιτική ακόμη σκληρότερης λιτότητας στην επόμενη χρονική περίοδο είναι αυτονόητο. Ούτε καν οι ψηφοφόροι της δε φαίνεται να έχουν αμφιβολία. Μόνον όποιος δε θέλει να δει, δε βλέπει.

Και ο προϋπολογισμός στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου είναι, και οι εκθέσεις της Κομισιόν δεν αναιρέθηκαν, και τα σενάρια της εισοδηματικής πολιτικής σκληρής μονόπλευρης λιτότητας εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.

Αλλωστε, αξιωματική αντιπολίτευση, που θα αμφισβητήσει αυτές τις κεντρικές επιλογές όχι απλά δεν υπάρχει, αλλά, αντίθετα, εκπονεί πρόγραμμα για να μεταφέρει αλλού την όποια πολιτική αντιπαράθεση υπάρξει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, άπαντες απολαύσαμε... την αυθόρμητη έξοδο της οικογένειας του πρωθυπουργού στις κούνιες και τα συγκρουόμενα. Να υποθέσουμε ότι όλως τυχαίως «έπεσαν» πάνω στις τηλεοπτικές κάμερες;

Απίθανο, μια και το όλο σκηνικό όχι απλώς έδειχνε στημένο, αλλά έμοιαζε σαν να είχαν προηγηθεί και πρόβες. Πράγμα διόλου απίθανο, έτσι όπως βλέπουμε να πηγαίνουν τα πράγματα.

Οταν, πάντως, οι Ελληνες πολιτικοί καλλιεργούν αυτού του είδους τα «αμερικανικού τύπου» μοντέλα προβολής, στη συνέχεια, καλό είναι να συγκρατούνται στις δηλώσεις τους. Ας μη χύνουν τόσα κροκοδείλια δάκρυα περί... κατάπτωσης του πολιτικού λόγου και άλλα τέτοια.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λες και δεν πέρασε μια μέρα...

Δεν ήταν απαραίτητο να περάσουν τριάντα χρόνια για να κατανοήσει κανείς το ρόλο που έπαιξαν οι Bρετανοί και οι Aμερικανοί κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων του βρετανικού υπουργείου Eξωτερικών που αφορούν στις προ τριαντακονταετίας αποφάσεις και κινήσεις Λονδίνου και Ουάσιγκτον δεν προσφέρει νέα στοιχεία ούτε αποκαλύψεις για τον αγγλοαμερικανικό ρόλο. Βοηθά ωστόσο, να συνειδητοποιήσουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι, πράγματι οι Aγγλοαμερικανοί «αγαπούν» τους «φίλους» τους τόσο πολύ, που τους σφίγγουν στην αγκαλιά τους μέχρις... ασφυξίας.

Σε αυτή την ασφυκτική ιμπεριαλιστική αγκάλη βρίσκεται ακόμη το Kυπριακό και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κάθε ένας που διαβάζει και ακούει αυτές τις μέρες για τα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά αρχεία.

Αν και έχει την αξία του να βλέπει κανείς μέσα από τα επίσημα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Eξωτερικών τον κυνικό τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο κινήθηκε και λειτούργησε για να προασπίσει τα συμφέροντά του, δεν είναι μυστικό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η Βρετανία έδωσε, ως τρίτη εγγυήτρια χώρα της κυπριακής ανεξαρτησίας, ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.

Αξία έχει επίσης, να δει κανείς μέσα από τα επίσημα έγγραφα και να θυμηθεί, πως ο τότε πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, συναντήθηκαν την ίδια μέρα, λίγες μέρες πριν την εισβολή, τόσο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ, όσο και με τον ανατραπέντα από την ελληνοκίνητη χούντα στην Κύπρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Σ' αυτές τις ξεχωριστές συναντήσεις, η βρετανική κυβέρνηση, το πρωί άναβε το πράσινο φως στον Ετσεβίτ να προχωρήσει στην εισβολή και το απόγευμα διαβεβαίωνε τον Μακάριο ότι τον στηρίζει και εξετάζει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να επανέλθει στην εξουσία...

Αξία έχει τέλος, να δει κανείς μέσα από τα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών πώς το Λονδίνο λειτουργούσε εκείνη την περίοδο για να διασφαλίσει, πρώτον, την κυριαρχία του επί των στρατιωτικών βάσεων που διατηρούσε στην Κύπρο και δεύτερον, για να υπονομεύσει την επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης στην Κύπρο και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αν και έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε, η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Η νοτιοανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί γι' αυτούς στρατηγικής σημασίας περιοχή, οι βρετανικές βάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν για την υποστήριξη της εισβολής στο Ιράκ και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να συντηρούν διπλωματικές διαδικασίες για σχέδια «επίλυσης» του Κυπριακού, κρατώντας σφικτά - μέχρι πνιγμού - στην αγκαλιά τους το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ