ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Τι να υποθέσουμε;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν περάσει αρκετές βδομάδες από την προκλητική και απαράδεκτη παρέμβαση της φιλοϊσραηλινής οργάνωσης ADL στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που καλούσε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να πάρει μέτρα φίμωσης του Τύπου και των ΜΜΕ, ώστε να σταματήσει η αποκάλυψη και καταγγελία των εγκλημάτων της ισραηλινής ηγεσίας σε βάρος των Παλαιστινίων και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Εχουν περάσει αρκετές μέρες, επίσης, από την επίδοση της ανάλογης επιστολής της ισραηλινής πρεσβείας στην ΕΣΗΕΑ, η οποία ζητούσε αντίστοιχα μέτρα σε βάρος εφημερίδων, ανάμεσά τους και του «Ριζοσπάστη». Δεν έχει υπάρξει, όμως, η παραμικρή τοποθέτηση, η παραμικρή απάντηση. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Τι να υποθέσουμε; Οτι γίνονται αποδεκτοί οι ισχυρισμοί των ανεπίσημων και επίσημων υπαλλήλων της αιματοβαμμένης κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, οι οποίοι θεωρούν, πως τα όσα πολλά και μεγάλα δεινά πέρασαν οι Εβραίοι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους δίνουν το δικαίωμα σήμερα να δολοφονούν και να καταπατούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μήπως γίνονται αποδεκτά και τα «αιτήματά» τους και, απλώς, δεν είναι κατάλληλη η στιγμή σήμερα για τα ανάλογα μέτρα;

Η κυβέρνηση έχει χρέος να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Οπως και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, βέβαια.

Πούοφείλεται η εμμονή;

Δυο εξηγήσεις μόνο μπορεί να έχει το φαινόμενο. 'Η αποτελεί τη συνέπεια μιας ανεξήγητης μαζικής παράκρουσης ή γίνεται συνειδητά και για λόγους που μπορούμε ίσως να υποθέσουμε, αλλά δε γνωρίζουμε. Αναφερόμαστε στο γεγονός, πως μια σειρά εφημερίδες επιμένουν, μέρες τώρα, να προσδίδουν στην προχτεσινή εκδήλωση στο «ΠΑΡΚ», που οργάνωσε το ΚΚΕ, το χαρακτήρα συνεδρίασης της Κεντρικής του Επιτροπής, με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και πολλών ακόμη παραγόντων, με τους οποίους το Κόμμα συνεργάστηκε στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μάλιστα, η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» σημειώνει, ότι «ήταν η πρώτη φορά που το ΚΚΕ διοργάνωσε συζήτηση της Κεντρικής του Επιτροπής ανοιχτή στα ΜΜΕ, και μάλιστα όχι στον Περισσό, αλλά σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου».

Και λέμε, ότι μόνο μία από τις δύο προαναφερόμενες εξηγήσεις μπορεί να ισχύουν, γιατί και μόνο, τα όσα γράφει μέρες τώρα ο «Ριζοσπάστης» είναι υπεραρκετά για να καταλάβει ο καθένας -πόσο μάλλον ένας δημοσιογράφος - ότι επρόκειτο για εκδήλωση, η οποία οργανώνονταν από την ΚΕ του ΚΚΕ και όχι για συνεδρίαση της τελευταίας.

Τι διαψεύδει...

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στην προχτεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ στο «Παρκ», στα ζητήματα της πολιτικής συμμαχιών του Κόμματος, τόσο γενικά όσο και σχετικά με το ΣΥΝ. Αλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ο Μ. Γλέζος, αφού του έγινε καθαρό και στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Κόμματος, πολύ πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να συμπορευτεί με την κινούμενη στα πλαίσια των «ευρω-μονόδρομων» πολιτική του ΣΥΝ. Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ στρέφεται ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και δεν έχει στόχο τις όποιες αυταπάτες ...εξανθρωπισμού τους. Εχει σαφέστατο αντιδικομματικό χαρακτήρα, τόσο ενάντια στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ και δεν πατά σε δυο βάρκες. Το ΚΚΕ παλεύει για την οικοδόμηση ενός κοινωνικο-πολιτικού Λαϊκού Μετώπου αντίστασης και εξουσίας, για μια ριζική αλλαγή πορείας της χώρας και όχι για ένα διαφορετικό μείγμα της ίδιας στην ουσία με σήμερα πολιτικής διαχείρισης.

Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, τι διαψεύδει και για ποιο λόγο, με τις χτεσινές του δηλώσεις ο Μ. Γλέζος, όταν λέει, ότι δε ζήτησε «οι διασπασμένες δυνάμεις της Αριστεράς να ενωθούν σ' ένα ενιαίο κόμμα, αλλά τη συσπείρωσή τους, τη συμπόρευσή τους, τη συνεργασία τους...». Πολύ περισσότερο, όταν μεταχειρίζεται βαριές κουβέντες για την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περί «ψέματος με κοντά ποδάρια»...

... και τι δεν καταλαβαίνει ο Μ. Γλέζος;

Εμείς δε θα του απαντήσουμε «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», κάτι που μάλλον ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή του. Θα προτιμήσουμε την κριτική τοποθέτηση στα άλλα λεγόμενά του...

Γιατί, εκτός και πέρα από τις σοβαρές πολιτικές διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων, που κάνουν έτσι κι αλλιώς ανέφικτη αντικειμενικά τη μεταξύ τους πολιτική συνεργασία, ο Μ. Γλέζος δε θέλει να καταλάβει και ορισμένα ζητήματα φερεγγυότητας, που έβαλε επιπλέον στην τοποθέτησή της η Αλέκα Παπαρήγα, προχτές, πάλι από θέσεις αρχών. Εκτός και αν αρνείται, ότι τόσο η ΕΔΑ όσο και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (στα πρώτα του βήματα) ξεκίνησαν ως συνασπισμοί κομμάτων και στην πορεία ορισμένοι ήθελαν, σώνει και καλά, να τους μετατρέψουν σε ενιαίο κόμμα, επιζητώντας ουσιαστικά τη διάλυση του ΚΚΕ.

Πιστεύουμε, ότι όλα τα παραπάνω είναι πλήρως κατανοητά στον Μ. Γλέζο. Και, πέρα απ' αυτά, γνωρίζει εξίσου καλά, ότι μια πολιτική συνεργασία προϋποθέτει πρωτίστως την πολιτική συμφωνία κοινής δράσης μεταξύ των συνεργαζομένων, αλλά και τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη, που οικοδομείται στους κοινούς αγώνες, και τον αλληλοσεβασμό της ιδεολογικής και οργανωτικής αυτονομίας τους.


Τα κυπραίικα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ό,τι και να γίνει τελικά στο θέμα της Κύπρου θα έχει να κάνει με τις ...Βρυξέλλες. Αυτό πια είναι αποφασισμένο πανταχόθεν. Είτε από την πλευρά της κυβέρνησης Σημίτη το εκλάβει κανείς, που έχει «κολλήσει» με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου...

...είτε με βάση τις δηλώσεις του Ερντογάν για πολιτική λύση με βάση το «βελγικό μοντέλο». (Ισως, βέβαια, θα έπρεπε να θυμίσει κανείς στον αρχηγό του νέου κυβερνώντος κόμματος ότι δεν έχει γίνει καμιά εισβολή στο Βέλγιο τα τελευταία 50 χρόνια).

Οσο δε για τις διαβεβαιώσεις Σημίτη και Γιωργάκη περί μη αποδοχής εκβιασμών στην ...περήφανη εξωτερική πολιτική μας, μάλλον θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιους εκβιασμούς αναφέρονται. Τι να γίνει, έχουμε πολλά ...σενάρια.

Σε σχέση με τον Ευρωστρατό και το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης στην Κύπρο; Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις προτάσεις που θα κάνει ο Κόφι Ανάν; Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό; Σε σχέση με το ρόλο της Ελλάδας (διάβαζε: μεγάλου κεφαλαίου) στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή;

Οπως καταλαβαίνετε, όποιος έχει ...φαντασία μπορεί να κάνει πολλούς συνδυασμούς, τον έναν χειρότερο από τον άλλον. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πρακτική αφήνει πάρα, μα πάρα πολλά περιθώρια.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καμιά έκπληξη...

Ούτε «απρόβλεπτο» αποτέλεσμα, ούτε «νέο κόμμα», ούτε «νέο πρόσωπο», ούτε η Χαλιμά που έλεγε τα παραμύθια ήταν από την Τουρκία... Καιρό τώρα, «καρφώνεται» το σχέδιο να διοχετευτεί η δεδομένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού. Είχε προηγηθεί η περίπτωση Ερμπακάν, αλλά δεν είχε μεσολαβήσει η τόσο βαθιά οικονομική κρίση και ο «κίνδυνος» ανάπτυξης διεκδικητικού κινήματος έξω από τα καλούπια του ιμπεριαλισμού και της άρχουσας τάξης στην Τουρκία.

Αρχισαν με το στήσιμο του μύθου για τον ηγέτη. Παραλίγο ποδοσφαιριστής, που σπουδάζει τόσο σε ισλαμικό Πανεπιστήμιο, όσο και Διοίκηση Επιχειρήσεων και γι' αυτό «νοικοκυρεύει» το Δήμο της Πόλης. Ετοιμη και η προίκα του παλιού κόμματος της «Ευημερίας», που διαθέτει οργανώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας συνδεδεμένες με μηχανοργάνωση με το κέντρο, που κάνει λαϊκά συσσίτια, που διαθέτει λαϊκά σχολεία... Μόνο το όνομα άλλαξαν και ήταν έτοιμο.

Οταν πλημμύρισε η λαϊκή δυσαρέσκεια με την οικονομική κρίση και φαινόταν πως τα «τσουβάλια» των άλλων κομμάτων δεν μπορούσαν, όχι μόνο να την καναλιζάρουν κατά ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ούτε και να τη συγκρατήσουν, τότε ανέλαβε το άφθαρτο μέχρι τώρα ανάχωμα.

Συνδυάζει τη φιλολαϊκή ρητορεία, τον ισλαμισμό, τη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και την ετοιμότητα για πειθαρχία στις εντολές του ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, είναι η ιδανική περίπτωση για να μπορέσει να περάσει με τις λιγότερες πιθανές λαϊκές αντιδράσεις τα χατίρια του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα φυσικά, φροντίζουν να τον έχουν «δεμένο», τόσο προσωπικά, όσο και με την ίδια την ύπαρξη και το χαρακτήρα του κόμματός του μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αρα, και έτοιμο για περισσότερους συμβιβασμούς, που θα ήταν από μόνος του διατεθειμένος να κάνει. Ακόμα και τη δυνατότητα των λεγόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν μπορεί να την κάνει μόνο του το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» και από την αρχή είναι υποχρεωμένο να έρθει σε συζητήσεις - συμβιβασμούς με το κόμμα του Μπαϊκάλ. Αλλο δεδομένο «καλούπωμα», δηλαδή, και από εκεί.

Για παράδειγμα, ενώ σε όλα φάνηκε ιδιαίτερα «καλά διαβασμένος» και από την αρχή είπε όλα όσα ήθελαν να ακούσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πράγμα που αμέσως τού το αναγνώρισαν με τους εκπροσώπους τους, ταυτόχρονα «τα μάσησε» λίγο με τον πόλεμο στο Ιράκ... Για να βγαίνει, βέβαια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να τον υποδέχεται με τόση χαρά, κάτι θα ξέρει περισσότερο, ή κάτι θα ελπίζει πως κρατάει σίγουρα στα χέρια του...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ