ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με την ατζέντα του κεφαλαίου και των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την περιοχή

INTIME NEWS

Με περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Τουρκία, όπου την πρώτη μέρα, κατά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, για πάνω από δυόμισι ώρες στο τραπέζι βρέθηκαν τα ζητήματα της Ενέργειας, των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, της «ασφάλειας», το Προσφυγικό, ενώ βασικό «μενού», παρά τους χαμηλούς τόνους, φαίνεται ότι αποτέλεσε η δρομολόγηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο, στο φόντο πάντα και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή.

Χτες, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας επί της ουσίας έμμεση αναφορά στις προχτεσινές αναφορές Ερντογάν, που συνέδεσε την επαναλειτουργία της σχολής με το θέμα των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, στην ομιλία του στη Χάλκη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανέφερε πως «τόσο οι θρησκείες όσο όμως και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας». Πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά». Ανέφερε ακόμα πως «η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη. Και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη την ημέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα...».

Απ' την «αδράνεια» στη «δράση» που βαθαίνει την εμπλοκή

Για ελληνική εξωτερική πολιτική που «ανεβαίνει επίπεδο, έχει γίνει τολμηρή, εξωστρεφής, ρεαλιστική και ταυτόχρονα έχει στόχους, να προχωρήσει σε σχέσεις και επίλυση προβλημάτων, να ξεπεράσει την καταστροφική "στρατηγική της αδράνειας"» για να υπηρετήσει τους στόχους αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, έκανε στο μεταξύ λόγο, χτες, ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Γ. Μπουρνούς, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα υποστήριξε ότι «επισφραγίζει την οικοδόμηση των θεμελίων, για να εξομαλυνθούν ακόμη περισσότερο και να αναπτυχθούν με θετική ατζέντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (...) Η ελληνική εξωτερική πολιτική τολμά να συζητήσει τις υπαρκτές διαφορές, δεν τις κρύβει κάτω από το χαλί. Τις συζητά για πρώτη φορά ανοιχτά, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία», γεννώντας βέβαια πρόσθετες ανησυχίες για το περιεχόμενο των «διευθετήσεων» και «συμβιβασμών» που προωθούνται, αφού παρά τα λεγόμενα, τα όσα συζητήθηκαν συνεχίζουν να καλύπτονται από άκρα μυστικότητα.

Περιγράφοντας και τους ρόλους ευρωατλαντικής «γέφυρας» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ο Γ. Μπουρνούς πρόσθεσε ότι μαζί με το οικονομικό σκέλος των συνομιλιών για τη διμερή συνεργασία συμβαδίζει το πολιτικό που λέει ότι «η Ελλάδα αντιμάχεται τους φανατικούς εθνικιστές και τους ακροδεξιούς κύκλους της ΕΕ που επιθυμούν να διακόψουν κάθε διάλογο με την τουρκική πλευρά. Αντιθέτως, εμείς λέμε ότι στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου κρατάμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, προσπαθούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τις διαφορές, να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της θετικής ατζέντας». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι συζητήθηκε «η διεξαγωγή τους επόμενους μήνες Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικές, εμπορικές κ.λπ.».

Απαντώντας στη συζήτηση περί τρομοκρατίας και ασφάλειας που άνοιξε στο πλαίσιο των συνομιλιών με αφορμή τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά απάντησε σαφώς ότι δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, σέβεται τις αποφάσεις της με βάση και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά από εκεί και πέρα επιθυμούμε συνεργασία με την Τουρκία, ούτως ώστε να δούμε εάν στην πραγματικότητα υπάρχουν δίκτυα που διακινούν ανθρώπους που δεν είναι απλώς πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, αλλά έχουν άλλες βλέψεις, συνδέονται με τα δίκτυα του γκιουλενισμού,».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν τα όσα είπε χτες στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να βοηθήσει τις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Ο γγ του ΝΑΤΟ όχι μόνο έκανε τον ανήξερο για την τουρκική επιθετικότητα, μιλώντας ξανά για «διμερείς διαφορές», αλλά παρέπεμψε και σε «διάλογο» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Είπε συγκεκριμένα: «Αξιολογούμε ιδιαιτέρως τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία ως βασικούς και σημαντικούς Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Και οι δύο συμβάλλουν στην ασφάλειά μας και στη συλλογική μας άμυνα με σημαντικούς τρόπους και το εκτιμούμε. Φυσικά, εμείς, το ΝΑΤΟ μπορούμε να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τους Συμμάχους να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές των θεμάτων. Αυτό το κάνουμε συχνά και το καλωσορίζω όταν το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μια (τέτοια) πλατφόρμα. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τη βούληση των δύο ηγετών να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, που είναι σημαντικά προς επίλυση, τόσο για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για ολόκληρη τη Συμμαχία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταγμένο στις ευρύτερες ευρωΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όπως όλα δείχνουν, οι διεργασίες προς επανεκκίνηση του παζαριού στην Κύπρο για την προώθηση της διχοτομικής λύσης των «δύο συνιστώντων κρατών», με προφανή στόχο γύρω στον Ιούνη (μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία) να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες ώστε να προχωρήσει η κυρίως φάση των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται ανοιχτά από όλες τις πλευρές - δηλαδή τις αστικές κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας - με την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι δήθεν από την απρόσκοπτη δράση των ενεργειακών κολοσσών θα ωφεληθούν και οι λαοί. Σε αυτή τη βάση μπαίνουν στο τραπέζι τα σχέδια για «χαλαρή ομοσπονδία» ή «συνομοσπονδία» της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, με δεδομένη την επί της ουσίας αναγνώριση των δεδομένων και συνεπειών της τουρκικής κατοχής του 1/3 του νησιού. Μετά τις επαφές στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει συναντήσεις με τις τρεις λεγόμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» (Τουρκία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία), φαίνεται πιο καθαρά ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή επιβάλλουν «λύση» και στο Κυπριακό.

Οπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χτες με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη, χωρίς να καθοριστεί ακριβής ημερομηνία, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρετίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Πρ. Προδρόμου, είπε ότι θα γινόταν επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και επιθυμούμε - και αυτό μετέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός - την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της κας Λουτ».

Ενδεικτική είναι ακόμη η απάντηση του Πρ. Προδρόμου σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη στη ναυτική βάση στο Μαρί και στην αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου»: «Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις, είναι γνωστό, σε φίλες χώρες - πόσο μάλλον στη Γαλλία, η οποία είναι και εταίρος μας στην ΕΕ - τόσο στον ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα. Σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντάσσεται και η επίσκεψη αυτή. Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, που ενισχύεται από την παρουσία γαλλικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα, και στη συνέχεια, όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον Αναστασιάδη «να αξιοποιήσει το χρόνο για να διασφαλιστεί ότι θα επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο Κυπριακό είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, και είτε θα λυθεί με έντιμο συμβιβασμό, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Συζητάνε «διορθώσεις» συνόρων

Φουντώνουν τα παζάρια με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ενταγμένης στο σχεδιασμό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», κι ενώ στην Ουάσιγκτον, με διάφορες δικαιολογίες ή αφορμές, βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας προχτές βράδυ σε φόρουμ για τα Βαλκάνια, που διοργάνωσε το «Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής» (Council for foreign policy issues) στην Ουάσιγκτον, προθυμοποιήθηκε να αποδεχθεί «μικρή διόρθωση των συνόρων» στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία. «Εάν η μικρή διόρθωση των συνόρων θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Θάτσι. Από την άλλη, όμως, ισχυρίστηκε ότι δεν δέχεται παζάρια για τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στη Μιτρόβιτσα και τη λίμνη Γκάζιβοντε διότι «αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πόρους». Υποστήριξε πάντως ότι σε περίπτωση που Βελιγράδι και Πρίστινα καταφέρουν να καταλήξουν σε «τελική συμφωνία» που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη του προτεκτοράτου στον ΟΗΕ, αυτή δεν θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας. Θεώρησε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει επειδή σε μία πολύ σύντομη συνάντηση που είχε στο Παρίσι το Νοέμβρη με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τελευταίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως η Μόσχα θα αποδεχθεί ό,τι συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Θάτσι εκτίμησε ότι «η Πρίστινα και το Βελιγράδι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση και την παραίτηση από κάθε είδους σύγκρουση». Σήμερα ο Θάτσι θα παραστεί σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο γνωστή με την ονομασία «Πρωινό προσευχής». Το ίδιο διάστημα βρίσκεται στη Ν. Υόρκη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, ενόψει μίας πιθανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το προτεκτοράτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ